Tenis

Zovko: 'Ćorić me nakon Australije zamolio da ga izuzmem dok njegova forma ne bude bolja'

Mario Borko • ponedjeljak, 05.02.2024.
Zovko: 'Ćorić me nakon Australije zamolio da ga izuzmem dok njegova forma ne bude bolja'
Foto: EPA

Hrvatska teniska reprezentacija po prvi put od uvođenja novog formata Davis Cupa neće sudjelovati u grupnoj fazi tog natjecanja. Izostanak Borne Čorića koji je istovremeno nastupao na ATP turniru izazvao je dosta polemika…

Iza nas je tužna nedjelja za hrvatski tenis. Davis Cup reprezentacija poražena je u Varaždinu od Belgije i tako po prvi puta od uvođenja novog formata neće sudjelovati na završnici. Borna Ćorić je istovremeno igrao finale turnira u Montpellieru u kojem poražen od Aleksandera Bublika.

Igraj na teniske mečeve na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Za neuspjeh bilo koje reprezentacije uvijek odgovara izbornik. Velimir Zovko krajem prošle godine na toj je funkciji zamijenio Vedrana Martića, koji je na klupi reprezentacije bio gotovo pet godina. Zašto najbolji hrvatski reket igra individualni turnir, dok Hrvatska ispada iz Davis Cupa, pitanje je na koje su navijači tražili odgovor. Zovko je u razgovoru za Hrvatski radio dao konačno objašnjenje.

“Najprije čestitam Borni na odlična dva tjedna i jako sam sretan zbog njega što se podigao igrački. Naime, on prije puta u Australiju još nije bio zdravstveno 100 posto spreman zbog ozljede lakta. Nije se osjećao ni igrački spremno jer nije dugo igrao turnirske mečeve. Otišao je u Australiju, pokušao igrati United Cup, tamo je imao jednu pobjedu i jedan poraz. Razgovarali smo da kad bi u Australiji ostvario nekakav dobar rezultat, znači da bi barem treće kolo odigrao, da bi ponovno vratio samopouzdanje i onda bi se odazvao reprezentaciji. Nažalost, izgubio je u prvom kolu od Tiafoea i vjerojatno razočaran tim ishodom nije se osjećao kao prvi reket. On je vrhunski sportaš i kad igra za reprezentaciju. Shvatio je da bi u Varaždinu trebao biti vođa tima i dati maksimum kakav je imao, a da ga trenutno nema. I onda takav polovičan, i zdravstveno i mentalno i igrački, jednostavno me zamolio da ga izuzmem dok njegova forma i zdravstveno stanje ne budu bolji.“

Činjenica je da je najbolji hrvatski tenisač na turniru u Francuskoj ostvario prvu pobjedu na ATP Touru od kolovoza prošle godine i da je nakon ispadanja s Australije, kako bi ulovio formu, igrao na Challengeru u Belgiji. Uzmemo li to u obzir, objašnjene koje je dao Zovko drži vodu. Ipak Ćorić je uvijek isticao kako voli igrati za reprezentaciju i da mu je to uvijek dodatan motiv. Tome u prilog ide omjer od 16 pobjeda i devet poraza u reprezentativnoj karijeri i zato je čudno što formu nije odlučio loviti pred domaćim navijačima i protiv igrača koji, bez obzira na njegovu formu, nisu njegova razina.

Bilo kako bilo Hrvatska je po prvi puta ostala bez završnice Davis Cupa u novom formatu. Pogledamo li dalje u povijest Hrvatska je u posljednjih 25 godina gotovo uvijek bila dio najboljih 16 reprezentacija. U tom razdoblju samo je dva puta ispadala iz tog društva i to oba puta protiv Velike Britanije (2007. i 2013.). Protiv Britanaca 2013. godine Borna Čorić je u Umagu debitirao za hrvatsku reprezentaciju i to protiv Andyja Murraya. Bilo mu je samo 16 godina, a sada s nedavno napunjenih 27 ima još jako puno toga za dati hrvatskom tenisu.

FOTO: EPA/Jorge Reyes

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!