Zimski sportovi

Klimatske promjene odigrale ulogu u povijesnoj pobjedi Daniela Yulea

Filip Mihoković • utorak, 06.02.2024.
Klimatske promjene odigrale ulogu u povijesnoj pobjedi Daniela Yulea
Foto: EPA

Povijesna pobjeda Daniela Yulea na slalomu Svjetskog kupa za muškarce rezultat je klimatskih promjena, tvrdi klimatolog Mark Maslin, nakon što je švicarski skijaš postigao nevjerojatan skok s 30. mjesta nakon prvog slaloma u Chamonixu do pobjede...

Daniel Yule postigao je nevjerojatan podvig, završivši prvi u slalomu 4. veljače u Chamonixu, nakon što je prvu vožnju završio na 30. mjestu. Međutim, klimatolog Mark Maslin tvrdi da su se pogoršani uvjeti snijega odrazili na nastup kasnijih skijaša, te je Yule u nedjelju postao prvi čovjek koji je nadoknadio 29 pozicija u slalomskoj utrci, osvojivši prvo mjesto s 0,16 sekundi prednosti pred sunarodnjakom Loic Meillardom:

"Bilo je 12 stupnjeva u Chamonixu. To je jezivo toplo za početak veljače, jer je maksimalna temperatura obično tri stupnja. Krenuvši s 30. pozicije, snijeg je za Yulea bio u dobrom stanju, ali od tada se brzo počeo topiti za preostale natjecatelje u uvjetima od 12 stupnjeva Celzijusa. Zapravo, raspao se toliko da je do vremena kada je aktualni olimpijski prvak Clement Noel krenuo na finalnu utrku s prvog mjesta, njegova prednost od 1,93 sekunde nad Yuleom brzo se istopila kao gornji sloj snijega na stazi."

Spust u Chamonixu bio je prethodno otkazan zbog visokih temperatura, a klimatolog tvrdi da je ovo samo početak utjecaja globalnog zatopljenja na rezultate u sportu:

"Ovo je snažan primjer kako će globalno zatopljenje početi utjecati na rezultate u sportu diljem svijeta, izvan samo uzrokovanih otkazivanja", a Yule je nakon pobjede rekao da je staza bila toplija u drugom spustu kad je sunce izašlo:

"Staza je u drugome spustu bila toplija nakon izlaska sunca. Definitivno sam imao sreće, ali i iskoristio sam svoju priliku. Tijekom karijere ponekad imate sreće, a drugih sam puta bio na nesretnoj strani."

FOTO: EPA/ANDREA SOLERO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!