Zimski sportovi

Kolega: 'Ako ovako nastavim, mogu daleko dogurati', Rodeš: 'Mogu ići do samog vrha'

Mario Borko • utorak, 06.02.2024.
Kolega: 'Ako ovako nastavim, mogu daleko dogurati', Rodeš: 'Mogu ići do samog vrha'
Foto: EPA

Hrvatski skijaši Samuel Kolega i Istok Rodeš dali su svoj osvrt na dosadašnji dio sezone i najavili još bolje rezultate u budućnosti…

Janica i Ivica Kostelić sigurno spadaju među deset najboljih sportaša koje je Hrvatska imala od svoje samostalnosti. Država bez pravog skijališta pokorila je svjetsko skijanje i godinama organizirala najgledaniju utrku u Svjetskom kupu. Ostavština trofejne zagrebačke obitelji vidljiva je i danas kroz nove generacije. Iako su se financijska davanja smanjila, a Sljeme je ove sezone ostalo bez utrke, hrvatski skijaši ostvaruju povijesne rezultate.

Igraj na utrke Svjetskog skijaškog kupa na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

A skijašku reprezentaciju u ovoj sezoni čine dvije skijašice (Zrinka Ljutić i Leona Popović) i tri skijaša (Filip Zubčić, Samuel Kolega i Istok Rodeš), a svih petero je ove sezone ostvarilo top deset plasman, što se još nikada nije dogodilo. Uz to troje ih se popelo na pobjedničko postolje, a osim Kostelića to je od umirovljenih hrvatskih skijaša uspjelo jedino Ani Jelušić i Natku Zrnčiću-Dimu. Brojke su impresivne, a gostujući u emisiji HRT-a, Samuel Kolega i Istok Rodeš prokomentirali su dosadašnji dio sezone i najavili svoje buduće ciljeve.

Kolega je trenutno 18. slalomaš svijeta. U ovoj sezoni ostvario je dva plasmana među najboljih deset, a minule nedjelje u slalomu održanom u Chamonixu osvojio je sedmo mjesto: “Bio je napredak u odnosu na prošlu godinu za dva mjesta u Chamonixu. Imao sam te dvije utrke gdje mi se sve posložilo. Treba težiti tome da nastavim u tom ritmu. Pokušavam iz utrke u utrku posložiti te stvari i da se ti rezultati ponavljaju. Imao sam četvrto vrijeme druge vožnje. Teško je reći što se dalo više. Možda sam mogao još naprijed, ali definitivno sam sretan. Dao sam sve od sebe i pustio skiju. Nije daleko do postolja. 25 stotinki je malo, ali to je utrka i treba tih dodatnih 25 stotinki izvući. Postolje je cilj i ono nije daleko s dobrim pristupom. Ako nastavim, mogu daleko dogurati.“

Istok Rodeš je 2016. postao svjetski juniorski prvak u slalomu, ali njegov prijelaz u seniorsko skijanje nije išlo kako su svi očekivali. Svoj prvi plasman u top deset, Rodeš je ostvario sad već davne 2018. godine, a nakon toga ponovio je to još četiri puta. I iako je ove sezone u njegovom skijanju vidljiv napredak, a u posljednjim utrkama je bio vrlo brz, glavni problem ostaje konstantnost. Varaždinac je četiri utrke u nizu osvajao bodove da bi u posljednje dvije, dva puta izletio sa staze.

“Sezona ide u dosta dobrom smjeru. Dižem se na treningu, u sve boljoj sam formi, iznimno sam zadovoljan s pothvatom koji sam uspio napraviti u Kitzbühelu i Wengenu jer su to jedne od najtežih staza u Svjetskom kupu. Mislim da ne smijem posustati već i dalje forsirati svoje skijanje. Trebam biti strpljiv i uporan i čekati priliku. Startni broj nije toliko bitan jer ako je dobra staza nije problem. Trebam biti strpljiv i ne odustajati od svog skijanja, a ja sam najuporniji. Velika je konkurencija i ako hoćeš biti na vrhu moraš riskirati od starta do cilja svake voženje. Mislim da nema limita, da mogu ići do vrha“, ambiciozan je Rodeš.

Ovu sezonu Svjetskog kupa obilježile su brojne ozljede najboljih svjetskih skijašica i skijaša. Čak tri od najboljih pet skijašica u svjetskom kupu doživjele su težak pad. Za Soffiju Goggu i Petru Vlhovu sezona je završena dok bi se vodeća u ukupnom poretku, Mikaela Shiffrin, mogla vratiti prije njenog završetka: “Stvarno neuobičajeno koliko ih se ozlijedilo. Splet više stvari, od postave staze, tog zavoja, složilo se par stvari. Nažalost, sezona će se po tome pamtiti“, rekao je Kolega, dok Rodeš razlog vidi u prenatrpanom rasporedu: “U interesu nam je da se što više natječemo i imamo što više prilika. Je li to pametno ili ne, teško je reći. Mi bismo uvijek vozili utrke jer za to živimo. Nije ni prije bilo lakše, sjetimo se što je sve Ivica u siječnju vozio. To je splet okolnosti, to je dio našeg sporta. Možda se ljudima i koji prate sport sviđa ta drama.“

Sljeme je u najgorem mogućem trenutku za hrvatsko skijanje ostalo bez utrke. Snow Queen Trophy bio je godinama jedna od televizijski najgledaniji događaja u Svjetskom kupu. Promjena vremena i visoke temperature početkom siječnja otežavale su organizaciju utrke, a čelni ljudi iz FIS-a odlučili su da je utrku najpametnije na neko vrijeme maknuti iz kalendara. U prilog ne ide ni kvar žičare koji je prouzrokovala ljetno nevrijeme, pa je Crveni spust sad izvan funkcije i za građanstvo. Poučeni pričom oko Dinamovog stadiona lako je moguće da ćemo morati godinama čekati povratak skijanja na zagrebačkom brdu.

“Nedostaje mi utrka na Sljemenu. To je najveća tragedija koja se može desiti u životu: da imaš san i onda ti netko oduzme šansu da ga možeš ostvariti. Nadam se da će se uskoro napraviti nova žičara za skijaše i da će se čim prije vratiti naša najdraža utrka“, zaključio je Rodeš.

Nadolazeći vikend donosi utrke u tehničkim disciplinama i za žene i za muškarce. Zrinka Ljutić i Filip Zubčić vozit će veleslalom i slalom u Soldeu, odnosno Banskom, dok će im se dan kasnije u slalomskim utrkama pridružiti ostatak reprezentacije.

FOTO: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!