Nogomet

Pariz domaćin ždrijeba četvrtog izdanja Lige nacija

hns.family, Petar Jenjić • srijeda, 07.02.2024.
Pariz domaćin ždrijeba četvrtog izdanja Lige nacija
Foto: Daniel Kasap/HINA

U četvrtak ćemo saznati protiv koga će Hrvatska igrati u novom izdanju Lige nacija. Vatreni su, kao finalisti prošlog izdanja, nositelji u ždrijebu...

Pariz će u četvrtak od 18 sati biti domaćin ždrijeba četvrtog izdanja Uefine Lige nacija na kojemu će Hrvatski nogometni savez predstavljati predsjednik Marijan Kustić, izvršni direktor Tomislav Svetina, izbornik Zlatko Dalić, glasnogovornik Tomislav Pacak i voditelj Odjela međunarodnih poslova Josip Tomaško.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Hrvatska u ždrijeb ulazi kao prošlogodišnji finalist i jedan od nositelja u elitnoj Ligi A, u društvu Španjolske, Italije i Nizozemske. U ždrijebu Lige A naći će se još 12 reprezentacija, podijeljenih u tri preostale jakosne skupine. U drugoj će se naći: Danska, Portugal, Belgija i Mađarska, u trećoj: Švicarska, Njemačka, Poljska i Francuska, a u četvrtoj: Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska.

Novo izdanje Lige nacija donosi novitete pa će, za razliku od prijašnjih godina, iz svake skupine plasman u nokaut fazu natjecanja ostvariti po dvije reprezentacije. Dakle, neće se igrati samo polufinale i finale, već i četvrtfinalne utakmice.

Prvo kolo igrat će se od 5. do 7. rujna, a grupna faza natjecanja završava 19. studenoga ove godine. Četvrtfinalni susreti na rasporedu su od 20. do 25. ožujka 2025. godine, a završni turnir igrat će se od 4. do 8. lipnja iduće godine.

Liga nacija važna je u kontekstu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, u kojima će samo osvajači skupina ostvariti izravan plasman na smotru u SAD-u, Meksiku i Kanadi. U dodatne kvalifikacije plasirat će se 12 drugoplasiranih te četiri najbolje momčadi iz Lige nacija koje nisu uspjele izboriti nastup kroz kvalifikacije.

Četvrtoplasirane momčadi u Ligama A i B automatski ispadaju u Ligu B, odnosno Ligu C, a dvije najlošije četvrtoplasirane momčadi Lige C ispast će u Ligu D. Četiri pobjednika skupina u Ligama B i C, kao i dva pobjednika skupina u Ligama D, automatski se promoviraju u Lige A, B i C.

Trećeplasirane momčadi Lige A i drugoplasirane momčadi Lige B, kao i trećeplasirane momčadi Lige B i drugoplasirane momčadi Lige C igrat će utakmicu za promociju/ispadanje kod kuće i u gostima. Također, igrat će se i doigravanje između dviju najboljih četvrtoplasiranih momčadi iz Lige C i dviju drugoplasiranih momčadi iz Lige D.

JAKOSNE SKUPINE:

Liga A:
1. Španjolska, Hrvatska, Italija, Nizozemska
2. Danska, Portugal, Belgija, Mađarska
3. Švicarska, Njemačka, Poljska, Francuska
4. Izrael, BiH, Srbija, Škotska

Liga B:
1. Austrija, Češka, Engleska, Wales
2. Finska, Ukrajina, Island, Norveška
3. Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora
4. Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan

Liga C:
1. Rumunjska, Švedska, Armenija, Luksemburg
2. Azerbajdžan, Kosovo, Bugarska, Farski otoci
3. Sjeverna Makedonija, Slovačka, Cipar, Sjeverna Irska
4. Bjelorusija, Estonija, Latvija, Litva ili Gibraltar

Liga D:
1. Litva ili Gibraltar, Moldavija
2. Malta, Andora, San Marino, Lihtenštajn

AUTOR: HNS.family

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!