Nogomet

Fantastično polufinale AKN-a! VAR odveo Nigeriju od euforije do očaja, ipak na penale prošla u finale!

Branimir Korać • srijeda, 07.02.2024.
Fantastično polufinale AKN-a! VAR odveo Nigeriju od euforije do očaja, ipak na penale prošla u finale!
Foto: EPA

Nigerija je prvi finalist Afričkog kupa nacija! U dramatičnom polufinalu protiv Južne Afrike, punom preokreta i događanja, slavila je u raspucavanju…

Ušli su Nigerijci u polufinale protiv June Afrike kao favoriti, ali nisu očekivali jednostavnu utakmicu. Tako je bilo, bilo je dramatično i više od toga.

Igraj na utakmice Afrički kup nacija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Pogodaka nije bilo do sredine drugog poluvremena kada je dosuđen kazneni udarac za Nigeriju, a kapetan Nigerije, inače član PAOK-a William Troost-Ekong doveo je Nigeriju u vodstvo.

Kao je krenuo u završnici susreta. U 85. minuti pobjegli su Nigerijci u kontru, a Victor Osimhen zabio za 2:0. I dok su Nigerijci slavili, javio se VAR i to zbog prekršaja u kaznenom prostoru Nigerije.

Nije bilo dvojbe, prekršaj je bio jasan, Nigerija nije smjela doći do pogotka i gol Osimhena je poništen, a umjesto njega dosuđen je kazneni udarac na drugoj strani. Teboho Mokoena bio je precizan i zabio je za 1:1.

Uslijedile su teške minute za Nigeriju koja je bila pod šokom nakon što ju je VAR doveo od euforije do očaja i Južna Afrika mogla je čak do preokreta. U 96. minuti Khuliso Mudau imao je meč loptu i finale na nozi, bio je sam na šest metara, vratar praktički na podu, ali on puca preko gola.

Otišlo se u dodatnih 30 minuta gdje je sve bilo relativno mirno do 112. minute kada se ponovno javlja VAR, egipatski sudac odlazi pregledati snimku i Grantu Kekani opravdao daje crveni karton nakon što je na rubu kaznenog prostora srušio Moffija koji je mogao krenuti sam prema golu. Tražili su Nigerijci kazneni udarac, ali prekršaj je ipak bio mrvicu vani.

S igračem više Nigerija ipak nije uspjela doći do pogotka do kraja produžetka i uslijedilo je raspucavanje gdje su Nigerijci imali jače živce.

Prvo Mokoena nije bio miran kao u regularnom dijelu susreta i Nwabili brani njegov pokušaj, a zatim uzvraća Ola Aina koji puca preko gola. Ključnu obranu Nwabili je ostvario u trećoj seriji kada je obranio vrlo slab udarac Evindencea Magkope i Kelechi Iheanacho u petoj seriji odveo je Nigeriju u finale.

Afrički kup nacija, polufinale:
Nigerija - Južna Afrika 4:2 penali 1:1

FOTO: EPA/Gavin Barker

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!