Košarka

Roko Ukić objavio kraj karijere: 'Prirodan i logičan slijed događanja'

Petar Jenjić • nedjelja, 11.02.2024.
Roko Ukić objavio kraj karijere: 'Prirodan i logičan slijed događanja'

Dugogodišnji hrvatski košarkaš Roko Leni Ukić odlučio je službeno objaviti kraj igračke karijere. Svjestan je da je to prirodan slijed događanja i kako se jedan profesionalni sportaš treba osjećati...

Nakon dugačke igračke karijere, Roko Leni Ukić odlučio je kako je došlo vrijeme za kraj. Tim povodom održao je i konferenciju za medije na Gripama.

Igraj na utakmice ABA lige na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Osjećam se super, razmišljao sam kako napraviti objavu da neću više igrati, iako je to u mojoj glavi već godinu dana. Nisam ljubitelj društvenih mreža i želio sam to javno napraviti na press konferenciji. Profesionalno je da više neću igrati, to je prirodan i logičan slijed događaja. Nije mi nimalo teško, svjestan sam kako se jedan profesionalni sportaš mora osjećati, a bolovi nakon utakmica kažu vam da je dosta."

Kraj karijere dočekao je u svom Splitu, ali nije dočekao novi trofej sa Žutima.

"Naravno da mi je žao, žao je svakog poraza. Došao sam u klub koji 20 godina nije igrao finale, nije bilo predodređeno da osvojimo trofej. Pokušali smo u nekoliko navrata, lani nije išlo. Sigurno je da mi je žao, ali ne gledaš karijeru zadnja tri kilometra, ako put traje 100 kilometara."

Na pitanje gdje mu je bilo najbolje rekao je: "Atena i navijači Panathinaikosa kad se dobije Olympiakosa. Tada se mogu mjeriti s navijačima Hajduka kad dobiju Dinamo."

Kao najboljeg igrača s kojim je igrao izdvojio je Dina Rađu, dok je već od ranije znano da mu je Reggie Miller bio najveći idol.

Najteži trenuci karijere?

"U Španjolskoj mi nije bilo lagano, u Splitu sam imao puno ovlasti i onda dođeš u sredinu gdje se moraš uklopiti. To nije lako, ta sezona u Tau Ceramici ima lijepih trenutaka."

Poruka mlađima.

"Neka ne žale puno jer uvijek će im nešto faliti. Nikad neće biti idealno. Kao profesionalac u bilo kojem klubu ima puno otežavajućih okolnosti."

Košarkom se bavi i njegov sin.

"Od treće godine ide na utakmice Eurolige, Eurokupa i Splita. Rekao bih da ima veći natjecateljski duh od mene. Njegovo se društvo još uvijek dogovara za basket i to je velik benefit odrastanja u današnjem društvu. Puno bolje "vidi" nego sam ja vidio tih godina."

Za sada planira biti komentator i gledatelj.

"Klub su ljudi, uvijek postoji pitanje financija u sportu, ali to nije ključno. Na ljudima u klubu je izabrati put kojim žele ići."

Dugo godina igrao je za reprezentaciju.

"Većinom su tu bile frustracije, nama su često očekivanja bila veća od realnosti. Nikad nismo imali reprezentaciju koja je bila označena za finale. Nekada je nedostajalo kvalitete, nekad malo sreće, jedna sudačka odluka ili šut. To ne doživljavam kao osobni neuspjeh. Imao sam najviše nastupa i simbolizirao jednu generaciju koja nije bila jako previše uspješna, ali je puno bolje nego zadnjih godina."

FOTO: Split/Ivica Cavka

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!