Nogomet

Čudesna Obala Bjelokosti osvojila Afrički kup nacija

Petar Jenjić • nedjelja, 11.02.2024.
Čudesna Obala Bjelokosti osvojila Afrički kup nacija
Foto: EPA

Obala Bjelokosti po treći puta u povijesti osvojila je Afrički kup nacija. U finalnoj utakmici bila je bolja od reprezentacije Nigerije s 2:1...

Nakon grupne faze gotovo nitko nije očekivao ovakvav ishod Afričkog kupa nacija. Domaćin Obala Bjelokosti prvo se provukla kroz skupinu, a odmah nakon toga smijenila i izbornika.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U osmini finala i četvrtfinalu prošla je nakon penala, odnosno produžetaka, u polufinalu jedan gol bio je dovoljan protiv DR Konga, da bi u finalu igrala protiv Nigerije koja je samo na startu natjecanja upisala remi, a u svim ostalim susretima pobjede.

<

Ipak, domaćin je večeras apsolutno dominirao i na koncu slavio preokretom s 2:1 te tako upisao svoju treću titulu afričkog prvaka. Prije toga osvajao je 1992. i 2015. godine.

Puno bolje izgledala je Obala Bjelokosti tijekom prvih pola sata, ostavivši Nigeriju bez ijednog udarca prema golu. Izdvaja se udarac Seka Fofane, ali osim toga nismo vidjeli previše toga na terenu, kako na jednoj, tako i na drugoj strani.

I onda je Nigerija iz prvog udarca uopće došla do pogotka. Jedan ubačaj iz kornera nije najbolje odbijen, lopta je stigla do Williama Troost-Ekonga. Igrač PAOK-a glavom je skrenuo loptu u mrežu. Stadion je utihnuo.

U drugom poluvremenu domaćin ovog natjecanja stigao je do i više nego zasluženog poravnanja. Slaba obrambena reakcija donijela je pogodak Francka Kessijea, a igrala se 62. minuta. U 81. minuti domaćin natjecanja kompletirao je preokret, ubacio je Simon Adingra, a poentirao Sebastien Haller.

Titulu s Obalom Bjelokosti osvojio je tako i Hajdukov Ismael Diallo, iako nije upisao ni minute na cijelom turniru, a poraz je upisao nekadašnji igrač Bijelih Chidozie Awaziem.

Afrički kup nacija, finale:
Obala Bjelokosti - Nigerija 2:1

FOTO: EPA/LEGNAN KOULA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis11.02.2024. u 23:17
    nigerija je igrala neriješenio protiv južne afrike. penali se ne broje kao pobjeda ...
    cameosis