Vodeni sportovi

Tucak: 'Da smo osvojili zlato u Zagrebu, mi bismo u Dohu došli s rezervnom reprezentacijom'

Mario Borko • ponedjeljak, 12.02.2024.
Tucak: 'Da smo osvojili zlato u Zagrebu, mi bismo u Dohu došli s rezervnom reprezentacijom'
Foto: EPA

Hrvatska u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Dohi igra protiv Srbije. Ivica Tucak se u najavi utakmice požalio na ogromnu potrošnju svojih igrača, ali vjeruje u pobjedu...

U utorak nas u četvrtfinalu Svjetsko prvenstva u Dohi očekuje vaterpolski klasik između Hrvatske i Srbije. Utakmica je na rasporedu od 17 sati, a za Barakude će to biti već 11 utakmica u ovoj godini. Primarni cilj dolaska na Svjetsko prvenstvo je ostvaren osiguranjem olimpijske vize, a sve ostalo bi prema najavi izbornika, Ivice Tucka uoči utakmice sa Srbijom, bio bonus.

Igraj na utakmice Svjetskog prvenstva u vaterpolu na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Srbija je aktualni olimpijski pobjednik i do sad je, otkako se natječe kao potpuno samostalna, dva puta bila svjetski prvak. Ipak posljednja medalja sa Svjetskih prvenstava datira iz 2017. godine, a na nedavnom Europskom prvenstvu poraženi su u četvrtini finala tako da im motiva za dobar rezultat ne nedostaje.

"Još jedna velika utakmica u nizu. Iza nas je naporno Europsko prvenstvo, ovdje smo odigrali već pet utakmica, iako moramo bit iskreni da nas posljednje dvije nisu pretjerano potrošile i to vidim kao našu prednost. Što se tiče protivnika ne treba ništa specijalno govoriti, o velikim utakmicama koje smo igrali. Oni nemaju kvalitetan rezultat od osvajanja olimpijskog zlata 2021. godine i od tad su u rezultatskom deficitu, ali to je uvijek jedna sjajna reprezentacija, vaterpolska velesila i maksimalno ih respektiramo. Ali i mi imamo svoje šanse i napravit ćemo sve da ih pobijedimo."

Hrvatska je svoj cilj ostvarila i po najavi izbornika ne postoji nikakav rezultatski pritisak jer da se olimpijska viza osigurala ranije u Dohu, zbog natrpanog rasporeda, ne bi ni došla u najjačem sastavu.

"Ja vjerujem da jesmo. Nas je Europsko prvenstvo izmasakriralo u psiho-fizičkom smislu i ovo nisu normalni uvjeti, ali ne treba se na to vraćati. Igrači su se odmorili i svjesni su što nas čeka. Mi smo svoj primarni zadatak ovdje napravili. Ja sam u nekoliko navrata rekao da smo osvojili zlato u Zagrebu mi bismo ovdje došli s rezervnom reprezentacijom. Ipak ovdje smo sada s najboljom reprezentacijom koju imamo u ovom trenutku i napravit ćemo sve da napravimo daljnji korak i osvojimo još jednu medalju. Bit će teško, pred nama je četvrtfinalna utakmica koja zahtjeva strahovitu veliku psihološku i fizičku pripremu, energiju, snagu i sve ostalo što je potrebna za dobiti takvu utakmicu."

Tucak je okvirno otkrio plan igre i vjeruje da ako se on uspije ostvariti da će Hrvatska pobijediti: "Ne smijemo dozvoliti bilo kakav fizički vaterpolo jer su tu jači od nas. Mi utakmicu moram usmjeriti u ritam s puno plivanja koji bi oni, ako sve bude po planu, teško mogli pratiti. Ako uđemo u igru jedan na jedan tu im ne možemo parirati. Ako obrana bude dobra pa da iz nje imamo puno kontranapada onda ćemo biti u jako dobroj situaciji, a budemo li loši u obrani nećemo imati ni mogućnost nametnuti svoj ritam i tad bi bili u problemu. Napravit ćemo sve da u tome uspijemo."

FOTO: EPA/YURI KOCHETKOV

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!