Nogomet

Može li Real Madrid nastaviti niz neporaženosti u Ligi prvaka protiv poznatog suparnika?

Filip Mihoković • utorak, 13.02.2024.
Može li Real Madrid nastaviti niz neporaženosti u Ligi prvaka protiv poznatog suparnika?
Foto: EPA

Uzbuđenje raste jer se Real Madrid, koji je neporažen u Ligi prvaka ove sezone, priprema za svoj prvi okršaj u osmini finala. Četrnaesterostruki osvajači ovog prestižnog natjecanja susrest će se s RB Leipzigom u prvoj utakmici njihovog dvomeča u utorak, kada će Nijemci ugostiti Kraljevski klub...

Liga prvaka natrag je na rasporedu, a večeras će snage odmjeriti RB Leipzig i Real Madrid. Leipzig će pokušati ispraviti prošlosezonsko ispadanje u osmini finala protiv Cityja, no ni ovog puta ne čeka ga lakši protivnik. Uz to, njemačka momčad u posljednjih je pet susreta upisala samo jednu pobjedu i tri poraza te je pala na peto mjesto ljestvice Bundeslige, dok je momčad Carla Ancelottija u fenomenalnoj formi unatoč brojnim ozljedama; upisavši četiri pobjede i remi s Atletico Madridom.

Igraj na RB Leipzig - Real Madrid na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Real Madrid je dominirao u skupini C, zauzevši prvo mjesto i ostvario maksimalnih šest pobjeda, dok je RB Leipzig završio drugi u skupini G iza aktualnih prvaka, Manchester Cityja. Iako je Leipzig izgubio od Građana, ostvario je pobjede u četiri od pet preostalih utakmica, uključujući one nad Young Boysima i Crvenom zvezdom. Leipzig, međutim, pokazuje određene slabosti u obrani, ne uspijevajući zadržati nijednu čistu mrežu u grupnoj fazi.

Na drugoj strani, Real Madrid je u sjajnoj formi, vodeći u La Ligi, a nedavna pobjeda 4:0 protiv Girone dodatno je potvrdila njegovu dominaciju. Ipak, Ancelottijeva ekipa pokazala je ranjivost u gostima, primivši nekoliko golova u pet od posljednjih sedam gostujućih utakmica Lige prvaka.

Druga utakmica međusobnog dvomeča donijela je uzbuđenje u prošlogodišnjoj grupnoj fazi, gdje je Real Madrid doživio poraz od 3:2 na terenu Leipziga, dok su u prvom ogledu slavili Madriđani pobjedom od 2:0 na Santiago Bernabeu. Leipzigov trener Marco Rose može računati na gotovo potpunu momčad, osim Amadoua Haidare, dok Real Madrid ima nekoliko ozlijeđenih igrača, uključujući Judea Bellinghama.

Osim najboljeg strijelca La Lige, Kraljevskom klubu nedostajat će i tri najbolja stopera, no to nije spriječilo Los Blancose da u posljednjem susretu španjolskog prvenstva deklasiraju igrače Girone, ovogodišnje pretendente na titulu. U susretu bez: Antonia Rudigera, Edera Militaa i Davida Alabe, među strijelce su se upisali dva puta Bellingham, pa jednom Rodrygo i Vinicius Junior, koji je upisao i dvije asistencije.

Kraljevski klub drugačija je momčad bez Judea Bellinghama, koji se ozlijedio u susretu protiv Girone što će biti velika prednost njemačkoj ekipi pred domaćom publikom. Značaj mladog Engleza španjolskom velikanu toliki je da je trener Leipziga izjavio da Real blefira u vezi ne igranja Bellinghama te da ga ne bi iznenadilo da zaigra večeras unatoč uganuću gležnja, a možda baš (ne)prisutnost Bellinghama presudi ovome susretu.

Što su rekli

Marco Rose, trener RB Leipziga: "Za mene tema nas kao autsajdera uopće nije vrijedna razmatranja jer nogometne utakmice stvarno treba odigrati. Uopće se ne bojimo, s nestrpljenjem to očekujemo. To je ono što želimo i ono za što smo naporno radili prošle sezone i za što smo se borili u skupini."

Carlo Ancelotti, trener Real Madrida: "Pokušat ćemo napraviti sve u svojoj moći da ponovno osvojimo Ligu prvaka koja je, ako pitate navijače Reala, najvažnije natjecanje. U njemu smo kroz povijest imali toliko uspjeha i Liga prvaka nas uvijek iznova silno motivira."

Mjesto, vrijeme, suci

Red Bull Arena, Leipzig, 21:00

Sudac: Irfan Peljto

Nedostaju

RB Leipzig: Amadou Haidara

Real Madrid: David Alaba, Jude Bellingham, Thibaut Courtois, Eder Militao, Antonio Rudiger

Zadnji susret

Posljednji put ove dvije momčadi susrele su se u 5. kolu grupne faze Lige prvaka, 25. listopada 2022. godine. Tada je Leipzig izborio veliku pobjedu 3:2 te završio drugi u skupini sa samo bodom manje od Kraljevskog kluba. Golove za njemačku momčad postigli su: Joško Gvardiol, Christopher Nkunku i Timo Werner, a za Kraljeve Vinicius Junior i Rodrygo iz jedanaesterca u posljednjoj minuti sudačke nadoknade.

Prognoza

Real je demonstrirao silu u visokoj pobjedi protiv Girone unatoč izostanku svih stopera te će biti favorit protiv Leipziga. No, budući da su momčadi upoznate jedna s drugom, ni Leipzig neće biti bez prilika te možemo očekivati napet susret s potencijalnim odsustvom najboljeg igrača Kraljevskog kluba.

FOTO: EPA/Kiko Huesca

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!