Ostali sportovi

Hrvatska gimnastička reprezentacija u Kairu kreće s nastupima u Svjetskom kupu

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 14.02.2024.
Hrvatska gimnastička reprezentacija u Kairu kreće s nastupima u Svjetskom kupu

Hrvatska reprezentacija muške i ženske sportske gimnastike u sastavu Filip Ude, Aurel Benović, Ana Đerek, Tijana Korent, Sara Šulekić i Tina Zelčić, njihovi treneri Igor Kriajimskii, Vladimir Mađarević, Miroslav Končarević, Marko Brez i Ričard Crnjac, te suci Boris Čulin i Dunja Lederer, stigla je na prvi ovosezonski turnir Svjetskog kupa u Kairu, što označava otvorenje sezone kvalifikacijskih svjetskih kupova za Olimpijske igre Pariz 2024.

Za gimnastičare koji se još uvijek nadaju osigurati pojedinačnu kvalifikaciju za Pariz 2024., prvi Svjetski kup u sportskoj gimnastici ove sezone pruža novu priliku za osvajanje mjesta na Igrama.

"Svi naši natjecatelji koji su došli u Kairo kroz svoje specijalnosti na spravama traže vizu za Olimpijske igre. Za sada je sigurno da će na Olimpijskim igrama hrvatsku reprezentaciju predstavljati naš najbolji gimnastičar Tin Srbić koji je svoju kvalifikaciju ostvario na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu prošle godine. Svi su spremni i od svih očekujemo uspješan nastup. Nadamo se da će svi naši gimnastičari i gimnastičarke dobro odraditi kvalifikacije koje kreću od četvrtka, a ujedno i finala koja nas očekuju u subotu i nedjelju te da će skupiti što više bodova za konačnu rang ljestvicu svjetskog kupa. Dvoje najboljih u ukupnom poretku nadolazeća četiri svjetska kupa dobit će ulaznicu za Olimpijske igre, odnosno dvoje najboljih po disciplini koji još nisu ostvarili kvalifikacije kroz neki drugi kriterij s obzirom na to da su se već protekle godine kvalificirale ekipe, višebojci većim dijelom, te poneki pojedinci poput Tina Srbića. Svjetski kupovi su druga stepenica kvalifikacija nakon čega predstoji i Europsko prvenstvo za višebojce. Mi ćemo pokušati naći svoje mjesto na Olimpijskim igrama kvalifikacijom kroz svjetske kupove", javio se iz Kaira vođa naše delegacije i predsjednik Tehničkog odbora sportske gimnastike Vladimir Mađarević.

Svjetski kup u Kairu prva je stanica serije svjetskih kupova odakle će se hrvatska delegacija uputiti prema Cottbusu koja je domaćin Svjetskog kupa sljedećeg tjedna. Odmah nakon Cottbusa slijede svjetski kupovi Baku (Azerbajdžan) i Doha (Katar) koji su privukli neviđeni interes mnogih najboljih svjetskih gimnastičara i gimnastičarki.

"Nakon svih ozljeda što god da napravim za mene će biti veliki uspjeh i ja ću na to biti preponosna, a to je najvažnije", izjavila je skromno Ana Đerek.

Godina i šest mjeseci od zadnjeg nastupa.

"Ne znam kako ću se nakon toliko vremena osjećati u ovoj natjecateljskoj atmosferi. Ovo je moje prvo natjecanje nakon sad već godinu i šest mjeseci što je stvarno dugo i zbog toga mi je teško dati bilo kakvu izjavu i reći što očekujem od ovog natjecanja."

Nakon ozljede vraća se i Tina Zelčić.

"Osjećam se spremno. Pripreme i treninzi su tekli jako dobro. Sretna sam jer sam se uspjela vratiti nakon ozljede koja se dogodila na samom kraju godine gdje sam mjesec dana bila na štakama i s ortozom na nozi. Iza mene je težak i naporan period ali sretna sam što sam se uspjela vratiti. Veselim se svim svjetskim kupovima i natjecanjima koja nas očekuju."

Na prvi Svjetski kup sezone s delegacijom je otputovao i sportski koordinator Hrvatskog gimnastičkog saveza, Mario Vukoja.

"Atmosfera je dobra. Osjeti se lagana nervoza što je očekivano s obzirom na to da su na ovom Svjetskom kupu svi oni koji se imaju šanse plasirati na Olimpijske igre. Srijeda je rezervirana za podium trening na kojem ćemo imati prilike vidjeti kako će se gimnastičari adaptirati na novu dvoranu i Gymnova sprave. Na sljedećem Svjetskom kupu u Cottbusu nastupat će na Spieth spravama. Nadamo se da se samo da se nitko neće ozljediti i da će odraditi dobro ono za što su se spremali u prethodnim mjesecima."

Filip Ude je u lovu za nastup na četvrtim Olimpijskim igrama, dok će se u muškoj konkurenciji Aurel Benović pokušati izboriti za svoje prve Olimpijske igre.

Očekuje se jaka konkurencija. Malo manje od 300 natjecatelja, uključujući olimpijske pobjednike iz Tokija 2020. Bodovi Svjetskog kupa dodjeljuju se gimnastičarima koji zauzmu visoke pozicijeu svakoj disciplini, pri čemu gimnastičar koji osvoji zlatnu medalju dobiva 30 bodova, srebrnu 25 bodova, brončanu 20, četvrto mjesto 18, i tako dalje sve do 16. mjesta, koje donosi jedan bod za rangiranje.

I Tijanu Korent u četvrtak očekuju kvalifikacije na preskoku.

"Moja očekivanja su da svoje skokove odradim najbolje što mogu. Konkurencija je iznimno velika. Svi pokušavaju uhvatiti zadnju kartu za Olimpijske igre. Na preskoku nas ima pedesetak što se do sad nije dešavalo, tako da se u svoj toj konkurenciji mogu nadati da ću uhvatiti bodove i uspjeti odraditi ono što sam planirala."

Što od svog prvog nastupa ove sezone očekuje Sara Šulekić?

"Sutra nas rano ujutro očekuje podij trening. Nadam se da ćemo se uspjeti prilagoditi spravama i da ćemo odraditi dobar trening prije natjecanja. Sretna sam što sam ovdje i što sam uspjela izboriti kriterij za ova natjecanja. Veselim se ovom iskustvu I nadam se da će rezultati biti što bolji."

Serija nadolazećih svjetskih kupova više poput maratona nego sprinta nagrađuje gimnastičare koji dosljedno demonstriraju izvrsnost.

U četvrtak nas očekuje prvi dio kvalifikacija na kojima će nastupati Filip Ude na konju s hvataljkama, Aurel Benović na tlu, Sara Šulekić na dvovisinskim ručama i Tijana Korent na preskoku. U petak svoje kvalifikacije očekuju Ana Đerek na gredi i tlu, Tina Zelčić na gredi te Aurel Benović na preskoku.

FOTO: Slobodan Kadić/HGS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!