Nogomet

Predstavljamo momčadi SuperSport Prve nogometne lige: Zrinski brani lijepu prednost, Šibenik i Vukovar 1991 u potjeri

Mario Borko • petak, 16.02.2024.
Predstavljamo momčadi SuperSport Prve nogometne lige: Zrinski brani lijepu prednost, Šibenik i Vukovar 1991 u potjeri
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Nakon dva i pol mjeseca vraća se drugi rang hrvatskog nogometa. Predstavit ćemo u kakvom raspoloženju momčadi dočekuju nastavak prvenstva, a krećemo s prvih šest klubova...

I dok se SuperSport HNL vratio pred gotovo mjesec dana, SuperSport Prva nogometna liga vraća se ovog vikenda. Iza drugoligaša je dug pripremni period, posljednje utakmice odigrane su prvi tjedan prosinca i ova je stanka bila duža od ljetne. Shodno tome u svim momčadima bilo je puno promjena kako u stožerima tako i u igračkom kadru. Očekuje nas uzbudljiv nastavak prvenstva, kako prvi vrhu tako i na dnu ljestvice. U nastavku teksta predstavit ćemo najboljih šest momčadi nakon jesenskog dijela.

Igraj na utakmice SuperSport Prve nogometne lige na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Zrinski Osječko 1664

Zrinski Osječko 1664 je izdominirao jesenski dio prvenstva i vjerojatno je jedina momčad s vrha koja nije priželjkivala stanku. Klub iz mjesta s manje od 300 stanovnika debitant je u drugom rangu hrvatskog nogometa, u SuperSport Prvu nogometnu ligu kvalificirali su se izbacivši u dodatnim kvalifikacijama zagrebačku Kustošiju. Pobjednički mentalitet prenijeli su na viši nivo, u jesenskom dijelu ostvarili su 13 pobjeda, dva remija i dva poraza i vodeća su momčad s pet bodova prednosti ispred Šibenika i sedam ispred Vukovara 1991.

Prije stanke imao je osam uzastopnih pobjeda, a u sedam nije primio pogodak. Riječ je o najboljoj momčadi lige, a prostora za napredak ima u napadačkom segmentu. Tu je svakako najveći dobitak ostanak najboljeg strijelca lige Dominika Dogana koji je u jesenskom dijelu zabio 11 golova u 16 nastupa, najbolji je strijelac prvenstva i jedini igrač lige čija je vrijednost prema Transfermarktu dosegla vrijednost od milijun eura.

Najzvučnije je odjeknuo odlazak kapetana Marija Tadića u jednog od glavnih pretendenata na prvo mjesto Vukovar 1991. Tadić je upravo iz Grada heroja stigao u Jurjevac prije dvije sezone. Bilo je tu još dosta odlazaka, ali ne stožernih igrača. Kapetanov odlazak je sigurno udarac za najbolju obranu lige, a njegova će pokušati nadomjestiti trojica novo pridošlih igrača. Milan Maričić koji dolazi iz Uzbekistana, a ima gotovo 200 nastupa u srpskoj ligi, Marijan Oršolić pristigao iz Kustošije i Vedran Dalić koji dolazi iz Poljske.

Na pripremama Zrinski je odigrao četiri utakmice. Krenuo je još početkom siječnja protiv Osijeka i tu je poražen s 3:1. U završnici priprema pobijedio je Prvu Iskru i Karlovac, a remizirao s Uljanikom iz Pule. Nastavak prvenstva odmah donosi lokalni sudar protiv Cibalije na domaćem terenu i bit će to pravi test za momčad Igora Budiše. Predsjednik kluba Ivan Komak ima samo jedan cilj, a to je ulazak u SuperSport HNL, a bude li potrebno za to će, kao što je i prošle sezone, sam sjesti na klupu.

Šibenik

Šibenčani su nevjerojatnom prošlosezonskom raspletu ispali iz SuperSport HNL-a i igrali finale kupa. Cilj je od početka sezone jasan, a to je ekspresan povratak u najviši rang. Za to je na klupu doveden Mario Carević koji je s istim naumom doveden u Rudeš i Varaždin, ali tamo nije uspio pa je smijenjen. U Krešimirovom gradu sve je krenulo idilično, ali nakon četiri uvjerljive pobjede stigao je poraz u golijadi od Orijenta, poraz u Sesvetama i ispadanje u kupu od Križevaca. Nakon toga rezultati su se stabilizirali, ali poraz na Gradskom vrtu u izravnom ogledu s Zrinskim ostavio je Šibenčane pet bodova ispod mjesta na kojem bi željeli biti.

Nije bilo puno kadrovskih promjena, svi ključni igrači su ostali, a dovedena su dva pojačanja. Dobro poznato HNL ime Roberto Punčec koji bi trebao biti dodatno stabilizirati obranu, i mladi Makedonac David Tahovski koji će zaoštriti konkurenciju u napadu. Klub su napustili Roko Brajković, Roko Ivanković i Mihael Rovis.

U klubu su procijenili da je u pripremnom periodu najbolje odigrati što više utakmica pa su tako odigrali čak osam. Upisali su četiri pobjede, dva remija i dva poraza. Najzvučniji protivnici bili su Zrinjski Mostar i Austrija Klagenfurt u dva navrata. S aktualnim prvakom Bosne i Hercegovine, Šibenik je remizirao, a u dvomeču s Austrijom po svakom je pripala jedna pobjeda.

Nastavak prvenstva Šibenčani otvaraju kod kuće protiv Sesveta i svima u klubu je jasno da im za dolazak na sam vrh potrebna serija pobjeda.

Vukovar 1991

Vukovarci su već drugu sezonu u nizu u borbi za sam vrh. Prošle sezone ostali su samo bod iza Rudeša, a u ovoj je ipak Zrinski već otišao na sedam bodova prednosti. Glavni razlog tome su dvije međusobne utakmice u kojima su Jurjevčani bili bolji, a protiv Šibenčana su u dvije utakmice osvojili samo bod. Dakle jasno je da u nastavku prvenstva moraju poboljšati uspješnost u tim ogledima kako bi se na tablici pomakli prema gore.

Klubu je pristupilo nekoliko zvučnih pojačanja. Najzvučnije je svakako povratak Marija Tadića koji je u jesenskom dijelu nosio kapetansku traku Zrinskog, ali i dolazak Matije Kolarića iz Varaždina. Gvajanski napadač Ibrahima Berete dolazi iz Belgije, a u mlađim kategorijama nosi je dres nizozemskog velikana Feyenoorda.

Put Bijelog Brda otišli su Argentinci Valentin Jara i Franco Capitani, a Ivan Baković je napravio obrnuto. Mladi vrata Ivan Mandić sada je i službeno pod ugovorom s klubom nakon što je prvi dio sezone bio na posudbi iz Dinama.

Ostanak Zinedina Mustedanagića i Torlesa Knolla su najbolja vijest za navijače Vukovara, obojica su u jesenskom dijelu postigla po devet golova. Trener Ivan Božić na klupu je sjeo u studenom i iza njega su prve pripreme s ekipom. U prijateljskim utakmicama pobijedili su BSK Bijelo Brdo i Orkan Dugi Rat, a protiv Šibenika su remizirali. Vukovarci sezonu otvaraju protiv Croatije iz Zmijavaca.

Sesvete

Sesvečani su u povratničku sezonu krenuli katastrofalnu. Upisali su četiri poraza i remi u uvodnih pet kola, ali nakon toga je slijedila serija od deset utakmica bez poraza. Tik pred kraj jesenskog dijela taj je niz prekinuo Vukovar, ali polusezona je uspješno završena pobjedom protiv Solina i četvrtim mjestom. Za vodećim Zrinskim zaostatak je velik, čak 13 bodova, ali opstanak ne dolazi u pitanje.

Glavna pojačanja u Sesvete stigla su iz Varaždina. Karlo Perić i Lovro Banovec trebali bi znatno ojačati jedan od slabijih napada lige, Nikolaj Arahangelov došao je iz Bugarske, a Filip Dujmović iz Kustošije. Marko Guja i Domninik Šuart su otišli u suprotnom smjeru put zapada, a najveći gubitak za Sesvećane je odlazak Nigerijca Mosesa Zambranga Barnabasa koji je bio ključ vezne linije.

Pripreme su odrađene u Međugorju, tamo je odigran i pripremni turnir protiv BIH premijerligaša. Momčad trenera Hrvoja Horvata pobijedila je Posušje s 2:1, a istim je rezultatom poražena od Zrinjskog iz Mostara. Nastavak prvenstva Sesvete otvaraju na teškom gostovanju kod drugoplasiranog Šibenika.

Dugopolje

Dugopolje je još od 2010. standardni član drugog ranga hrvatskog nogometa. Ambicije su kroz godine različite, klub ima vrlo dobru infrastrukturu, ali veći iskorak od stabilnosti u ovom natjecanju nije napravljen. Davor Mladina je prije odlaska u Rudeš skupio 25 bodova, što je dovoljno za peto mjesto na ljestvici. Pozicija bi bila bolja da tri od četiri poraza nisu stigla u posljednja četiri kola.

U klubu nije bilo puno promjena. Iz makarskog Zmaja pristupio je Stipe Tokić, Ivica Vidović nije imao značajnu minutažu u Rudešu, a odlaskom Filipa Brekala na posudbu u Zrinjski iz Mostara, Dinamo je na poziciju lijevog beka poslao mladog Bornu Graonića. Dvojica Tonija Ivanišević i Vidović napustili su Dugopolje, a njima se pridružio i Nikola Kušeta.

Klupu je preuzeo bivši igrač Hajduka, Marino Biliškov, a pripremne utakmice su odrađene protiv lokalnih protivnika. Upisane su četiri pobjede, dvije protiv Uskoka i po jedna protiv Hrvaca i Croatije iz Mravinaca. Službeni debi novog trenera na klupi bit će u lokalnom ogledu, u gostima, protiv Solina.

Dubrava Tim Kabel

Šesto mjesto, 23 boda i minus četiri gol razlika. To je učinak Dubrave Tim Kabel u jesenskom dijelu SuperSport Prve nogometne lige. Bila je to ne baš najbolje izdanje kluba s istoka Zagreba, sve do smijene trenera i posljednja tri kola. Damir Milinović je u 14 kola skupio tri pobjede, a njegov nasljednik na klupi Krešimir Sunara je prvenstvo zaključio s dvije.

U Dubravi je bilo vrlo prometno, ali ponajviše u odlascima. Fran Tomek i Petar Petriško otišli su u slovenskog prvoligaša Koper, Josip Ivan Zorica u Kustošiju, a Fran Vukelić u Hrvatski Dragovoljac. Najzvučniji dolazak sina najboljeg strijelca u povijesti HNL-a Davora Vugrinca, Noe. On je stigao na posudbu iz Varaždina, a Dino Tomas, Luka Posinković i Dario Sivonjić tek trebaju pokazati da su pojačanja.

Pripreme su odrađene bez poraza. Dubrava je remizirala protiv Hrvatskog Dragovoljca, Opatije i Zadra, a pobijedila je jedino Jarun s kojim će odigrati i prvu utakmicu u nastavku prvenstva.

Supersport Prva NL

1Zrinski 2743:13+3066
2Šibenik 2753:17+3664
3Vukovar '91 2846:30+1652
4Jarun 2832:40-837
5Sesvete 2832:32036
6Dugopolje 2733:33033
7Dubrava 2828:39-1132
8Cibalia 2728:45-1730
9Croatia Zmijavci 2833:40-729
10Orijent 2831:46-1526
11BSK Bijelo Brdo 2726:36-1024
12Solin 2725:39-1420

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!