Nogomet

Predstavljamo momčadi SuperSport Prve NL: Veliku borbu za opstanak predvode BSK, Solin i Orijent

Mario Borko • subota, 17.02.2024.
Predstavljamo momčadi SuperSport Prve NL: Veliku borbu za opstanak predvode BSK, Solin i Orijent

Nakon dva i pol mjeseca vratio se drugi rang hrvatskog nogometa. Predstavljamo u kakvom raspoloženju momčadi dočekuju nastavak prvenstva, a nastavljamo s onima u donjoj polovici...

SuperSport HNL se nastavio pred gotovo mjesec dana, a SuperSport Prva nogometna liga se nakon dva i pol mjeseca vraća ovog vikenda. Prethodno smo predstavili šest vodećih momčadi, a sada je red na onima koje su bliže dnu. Zanimljivosti sigurno neće nedostajati, a kao što je bilo i za očekivati ekipe s dna nisu spavale zimski san nego su se pokušale što kvalitetnije pojačati i pripremiti za nastavak sezone.

Igraj na utakmice SuperSport Prve nogometne lige na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Jarun

Klub sa zapada Zagreba koji vodi bivši proslavljeni reprezentativac i igrač Dinama, Jerko Leko, jesenski dio prvenstva završio je na sedmom mjestu. Pozicija je mogla biti i bolja da u posljednja tri kola nisu upisana tri poraza. Kapetan momčadi je još jedan bivši igrač Dinama, Luis Ibanez, a cilj kluba je ostanak i promocija mladih igrača. Ovo prvo s devet bodova prednosti ispred dvije posljednjeplasirane ekipe ne bi trebalo biti upitno, a u prijelaznom roku su dovedeni iskusniji igrači kako bi pomogli onim mlađima.

Muhamed Alghoul provjerena je drugoligaška kvaliteta, dokazao se u dresu Dubrave, iskušao se u inozemstvu, a u nastavku sezone trebao bi biti od pomoći Jarunu. Tomislav Turčin i Tomislav Grdenić dolaze iz vodeće momčadi SuperSport Druge nogometne lige, Radnika iz Križevaca i trebali bi svoju međusobnu kemiju s desne strane prenijeti u Zagreb. Klubu su pristupila i dvojica perspektivnih mladih reprezentativaca, vratar Osijeka Tin Sajko i desni branič Dinama Fran Pavlek.

Značajnih odlazaka nije bilo, a zabrinjavajuć je podatak da je niz poraza s kraja prvenstva nastavljen i u pripremnom periodu. Jarun je teško s 8:0 stradao od aktualnog prvaka Slovenije, Olimpije iz Ljubljane, a bolji su od njega bili i Dubrava Tim Kabel, Hrvatski dragovoljac i Šibenik. Jedini donekle pozitivni rezultat je remi 0:0 protiv Opatije.

Croatia Zmijavci

Nakon Dinama, druga najpoznatija Croatia u Hrvatskoj je jesenski dio prvenstva završila kao sedmoplasirana momčad prvenstva, a to ponajviše može zahvaliti prednosti domaćeg terena. U doba koronakrize donekle su razbijeni mitovi oko prednosti domaćeg terena, ali onaj o Zmijavcima još uvijek stoji. 16 od 19 osvojenih bodova Zmijavčani su osvojili na domaćem terenu, pa kada bi se bodovale samo domaće utakmice držali bi visoko treće mjesto, a po učinku na gostovanjima bi bili posljednji.

Vrlo prometno je bilo u Zmijavcima što se tiče dolazaka i odlazaka. Tri najbolja strijelca Croatije napustila su klub. Tomislava Gudelja "ukrao" je Varaždin, Antu Šutu Slaven Belupo, a Tomislav Krizmanić otišao je u Slovačku, točnije Spartak Trnavu. O kakvom se gubitku radi dovoljno govori podatak da je navedeni trojac zabio 16 od ukupno 24 zabijena gola u jesenskom dijelu prvenstva. Antoni Perić i Mario Nikolić otišli su put Ždralova gdje će tamošnjoj Mladosti pokušati izboriti viši rang natjecanja.

Marko Brkić trebao bi nadomjestiti golove, stigao je iz portugalskog Rio Avea gdje je nastupao za momčad do 23 godine. Leon-Habib Ernst dolazi iz Maksimira i iako ima 23 godine trebao bi u napadačkom dijelu donijeti drugoligaško iskustvo, a isto se očekuje i od Antonia Prskala koji dolazi na posudbu iz Zrinjskog.

Trener Marijan Karoglan imat će težak posao nadoknaditi igrače koji su otišli. Prednost ispred dvije posljednje ekipe iznosi osam bodova i nije velika, a nakon teškog otvaranja na gostovanju u Vukovaru, domaća utakmica protiv Solina usmjerit će tijek nastavka sezone.

Cibalia

Svaki zaljubljenik u hrvatski nogomet u svom srcu ima posebno mjesto za Cibaliju. Veliki klub koji nažalost već godinama ne može vratit staru slavu. U zimskoj pauzi Vinkovčani su dobili novog predsjednika Damira Mustapića i vidjet ćemo hoće li on pronaći rješenje za sve probleme koji prate klub. Jesenski dio zaključen je ispadanjem od Rijeke u kupu, a ono važnije pogled na prvenstvenu ljestvicu sugerira da je na devetom mjestu s 19 osvojenih bodova još uvijek aktivna borba za ostanak.

Iz kluba nije bilo značajnih odlazaka, Rafa Pereira vratio se u Varaždin, Antonio Blaženović karijeru nastavlja u Croatiji iz Đakova, a Miro Soldo je otišao u Švicarsku. Dijete kluba Renato Kelić drugi se puta vratio kući, ovog puta nakon četiri godine provedene na Tajlandu. Sin Jasmina Agića, Tino dolazi na posudbu iz Rijeke, prvi dio sezone proveo je u Orijentu, a iz Osijeka na posudbu dolazi Ivan Verhas.

Cibalia je pripremne utakmica igrala protiv lokalnih niželigaša, a u "generalnoj probi" pred prvenstvo poraženi su od Vukovara 1991, rezultatom 3:1. U prvom kolu nastavka gostuju kod lidera prvenstva Zrinskog i ta će utakmica dati odgovore na mnoga pitanja.

Orijent

U klubu iz Rijeke ne "cvjetaju ruže". U sezonu se ušlo loše, a kad se činilo se da su se rezultati stabilizirali, tada su opet zaredali porazi i došlo je do smjene trenera. Fausto Budicin postao je bivši, klupu je preuzeo Slobodan Grubor, ali nad Krimejom nisu zapuhali pozitivni vjetrovi kako se to očekivalo, do kraja jesenskog dijela novi je trener upisao četiri poraza i kod kuće remizirao s posljednjeplasiranim Solinom.

Orijent je trenutno deseti sa samo bodom više od Solina i BSK-a. Pomoć je stigla u vidu bivših igrača rijeke Ricarda Bagadura i Filipa Brauta. Sanin Muminović se nakon dugogodišnje internacionalne karijere vratio u matični klub, a Ukrajinac Yegor Smirnov je stigao iz Gibraltara. Nino Mohorovičić je nakon 90 nastupa napustio Krimeju, Tino Agić je otišao u Cibaliju, a Matej Mršić u Poljsku.

Orijent je u prijateljskim utakmicama bio relativno uspješan. Pripreme su zaključene pobjedom 4:2 protiv Grobničana, a na otvaranju prvenstva momčad Slobodana Grubora putuje u Bijelo Brdo gdje će protiv izravnog konkurenta za ostanak morati doći do bodova jer u slučaju poraza klub bi odmah na startu proljetnog dijela pao u zonu ispadanja.

Solin

Klub s kojim je Hajduk u ljeto 2022. godine sklopio ugovor o dvojnoj registraciji u grčevitoj je borbi za ostanak. Trenutno je 11. s 11 osvojenih bodova i na proljeće će morati igrati puno bolje želi li ostati u ligi. Solinjani su na to navikli i to bi za njih mogla biti određena prednost. U sezonu su ušli s Markom Lozom na kupi, a njega je naslijedio Goran Granić koji još uvijek čeka na prvu pobjedu.

Solin je doveo Karla Bilića s Malte, Luka Džaja pristigao je iz druge slovenske lige, a Mateo Tomić se u hrvatski nogomet vraća iz Španjolske. Zanimljiv je dolazak Ganca Issaha Ibrahima koji je u ganskoj prvoj ligi zabio 15 golova, a u Hrvatskoj je nastupao za Rudar iz Dubrave Zabočke. Odlazak najboljeg strijelca Mehdija Ouamrija sigurno je udarac bez obzira na to što je zabio samo tri gola, a klub su uz njega napustili i Ivan Luka Skoko i Karlo Vodanović.

Solinjani su na pripremama pružili solidan otpor Širokom Brijegu, pobijedili su Hrvace i remizirali s Uskokom, a na otvaranju proljetnog dijela prvenstva kod kuće dočekuju Dugopolje.

BSK Bijelo Brdo

Od 2018. godine i premijere u drugom rangu hrvatskog nogometa, BSK jednu sezonu igra dobro, a drugu je pri dnu. Nakon što su prošle sezone završili četvrti sada su nakon prvog dijela prvenstva posljednji. Samo osam zabijenih golova nije mogla pokriti ni peta najbolja obrana prvenstva. Ostvarena je tek jedna pobjeda uz osam remija i u nastavku je potreban veliki zaokret kako bi se izborio ostanak.

Klub su nakon gotovo četiri godine napustili kapetan i stariji brat igrača Dinama Josipa Mišića, Matija i Karlo Majtanić. Od značajnijih odlazaka tu je još onaj Ivana Baković kojeg je Osijek iz BSK-a poslao na posudbu u Vukovar 1991. U suprotnom smjeru stigao je argentinski dvojac Valentin Jara i Franco Capitani. Šimun Grgić došao je iz Zmijavaca, a Sadik Škrijelj iz Jurjevca.

Denis Krstanović ostao je na klupi BSK-a bez obzira na poražavajuće rezultate, a to sugerira da su klubu svjesni da veliki dio odgovornosti za ovu situaciju pada na njih. Trener je zadovoljan odrađenim pripremama i dovedenim pojačanjima, a utakmica otvaranja protiv direktnog konkurentna za opstanak, Orijenta, na domaćem terenu uvelike bi mogla usmjeriti sudbinu kluba.

Supersport Prva NL

1Zrinski 2743:13+3066
2Šibenik 2753:17+3664
3Vukovar '91 2846:30+1652
4Jarun 2832:40-837
5Sesvete 2832:32036
6Dugopolje 2733:33033
7Dubrava 2828:39-1132
8Cibalia 2728:45-1730
9Croatia Zmijavci 2833:40-729
10Orijent 2831:46-1526
11BSK Bijelo Brdo 2726:36-1024
12Solin 2725:39-1420

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!