Nogomet

Sporting na gostovanju kod Moreirensea traži prvo mjesto i osmu pobjedu u nizu

Mario Borko • ponedjeljak, 19.02.2024.
Sporting na gostovanju kod Moreirensea traži prvo mjesto i osmu pobjedu u nizu
Foto: EPA

22. kolo portugalske lige zaključit će u ponedjeljak Moreirense i Sporting. Domaćini igraju vrlo dobru povratničku sezonu u najviši rang, a gostima je u borbi za naslov bitan svaki bod...

Večeras od 21:15 na rasporedu je posljednja utakmica 22. kola portugalskog prvenstva. Sastaju se šestoplasirani Moreirense i trenutno drugoplasirani Sporting Lisabon. Lavovi iz glavnog grada dolaze na sjever države kako bi se pobjedom bodovno izjednačili s Benficom i vratili vodeću poziciju.

Igraj na Moreirense - Sporting Lisabon na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Od 2002. do 2021. navijači Sporting Lisabona čekali su na naslov prvaka države i prekid dominacije Benfice i Porta. Lavovi svojim navijačima više ne žele priuštiti takvu sudbinu, a ove godine su na dobrom putu da osvoje jubilarnu 20. titulu prvaka. Trenutno za vodećom Benficom zaostaju tri boda, ali s dvije utakmice manje. S njima se sastaju i u polufinalu domaćeg kupa, a u Europskoj ligi su nakon gostujuće 1:3 pobjede protiv Young Boysa na korak od osmine finala tog natjecanja.

Forma u kojoj se momčad Rubena Amorima trenutno nalazi djeluje nevjerojatno. Sedam ligaških pobjeda u nizu, a u posljednje četiri utakmice u svim natjecanjima zabili su 19 golova, a primili samo jedan. Casa Pia primila je osam “komada“, a ništa bolje u prošlom kolu nije prošla ni četvrtoplasirana momčad prvenstva Braga, završilo je 5:0. Viktor Gyokeres je u te četiri utakmice zabio šest golova i najbolji je strijelac lige sa 16 postignutih pogodaka.

Moreirense je prije dvije sezone, nakon osam provedenih u najvišem rangu, ispao u drugu ligu, ali se nakon toga ekspresno vratio. Pobjednički mentalitet donekle je prenesen i u ovu sezonu. Na klupu je sjeo Rui Borges i trenutno drži momčad na visokom šestom mjestu. Zanimljivo najveći razmak između dviju pozicija drži upravo klub sa sjevera zemlje, šest bodova zaostaju za petim mjestom, a imaju sedam bodova prednosti ispred sedmog.

Forma je promjenjiva, pa se u posljednjih šest kola ide iz poraza u pobjedu pa su tako zabilježena tri poraza i tri pobjede. U prošlom kolu Moreirense je kod kuće pobijedio pretposljednji Chaves s 1:0, a kolo prije toga identičnim je rezultatom poražen u gostima kod Brage.

Ovisno o raspletu kupova trenutna pozicija bi ovaj mali klub po prvi puta u povijesti mogla odvesti u kvalifikacije za europska natjecanja. Kako bi se to ostvarilo, potrebno je podići razinu napadačke igre. Obrana je peta najbolja u ligi, ali odlaskom najboljeg strijelca Andrea Luisa u Kinu drugi je najbolji, Madson de Souza Silva, zabio sam četiri ligaška gola ove sezone.

Sporting na gostovanju kod Moreirensea u pravilu pobjeđuje. Do sad je samo jednom poražen u prvenstvu, davne 2003. godine, a 2012. je iznenađujuće ispao iz kupa.

Mjesto, vrijeme, sudac

Parque Moreira de Conegos, Moreira de Conegos, 21:15

Sudac: Fabio Jose Costa Verissimo

Nedostaju

Moreirense: Hernani Infande, Alhassane Sylla

Sporting Lisabon: Paulinho, Jerry St. Juste

Zadnji susret

U posljednjem susretu ove dvije momčadi igranom u 5. kolu aktualnog prvenstva, Sporting je na svom terenu slavio s uvjerljivih 3:0. Igrači Moreirensea su pružali dobar otpor do 54. minute, ali su nakon prvog primljenog gola potpuno potonuli.

Prognoza

Sporting je veliki favorit i sve osim njegove pobjede bilo bi iznenađenje. Ipak europska utakmica igrana u četvrtak mogla bi ostaviti trag i uđe li Moreirense u završnicu utakmice s aktivnim rezultatom mogao bi to iskoristiti.

FOTO: EPA/NUNO VEIGA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!