Tenis

Karlović završio igračku i planira trenersku karijeru: 'Putovanje se nastavlja i fokus se preusmjerava'

Mihaela Bradovski • srijeda, 21.02.2024.
Karlović završio igračku i planira trenersku karijeru: 'Putovanje se nastavlja i fokus se preusmjerava'
Foto: EPA

Ivo Karlović i službeno je potvrdio kraj igračke karijere. Iako više neće nastupati na Touru, naglašava kako će ostati u tenisu i pomoći novim generacijama igrača...

Prije više od dvije godine Ivo Karlović odigrao je posljednji turnirski meč. Danas 44-godišnji hrvatski tenisač tada je u kvalifikacijama Indian Wellsa prvo svladao Braydena Schnura u tri seta pa izgubio od Emilija Gomeza.

Igraj na teniske mečeve na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bio je to ujedno i kraj velike karijere, svi su toga bili svjesni, a gotovo dvije i pol godine kasnije dr. Ivo je to i potvrdio.

"Neki od vas su primijetili da je prošlo dosta vremena otkako sam igrao na turnirima i još uvijek me svakodnevno pitaju hoću li se i kada vratiti na Tour. Žao mi je što ću vas razočarati, ali ovim putem želim to učiniti službenim i konačno objaviti svoje povlačenje.

Imao sam vrlo zadovoljavajuću, neobičnu i dugu karijeru koja dolazi iz iznimno skromnih početaka, posebno za tenisača. Hrvatska je bila sasvim drugačija zemlja 80-ih i 90-ih godina kada sam odrastao i jako sam ponosan na svoja postignuća i ono što sam uspio prevladati.

Želio bih zahvaliti svim trenerima i ljudima koji su bili uključeni i doprinijeli mom razvoju kao tenisača. Bez vas ovo sretno putovanje ne bi bilo moguće.

Obitelj mi je pružila ogromnu podršku i neizmjerno je volim. Veselim se što ću nastaviti provoditi vrijeme s njom radeći stvari koje su nam važne i koje nas ispunjavaju.

Svima vama koji ste bili moji navijači tijekom godina, hvala što ste bili dio mog putovanja. Volim vas sve i nadam se da se opet vidimo.

Ostat ću blizak tenisu i pokušati podijeliti svoje znanje i sva nevjerojatna iskustva na turneji s novim generacijama tenisača. Putovanje se nastavlja i fokus se preusmjerava. Zahvalan sam."

Karlović je imao veliku karijeru, upisao je 371 pobjedu na ATP Touru i Grand Slam turnirima, a 2008. godine bio je i 14. igrač svijeta.

Na svjetla pozornice iskočio je 2000. godine kada je šokirao u prvom kolu Wimbledona branitelja naslova Lleytona Hewitta. Tu ga je svijet upoznao i Karlović je nakon toga nastavio rasti.

Karijeru su mu obilježili sjajni servisi, veliki broj asova, a završio ju je s osam osvojenih ATP turnira. Slavio je u finalu Houstona protiv Mariana Zabalete, u Nottinghamu protiv Arnauda Clementa, u Stockholmu protiv Thomasa Johanssona, ponovno u Nottinghamu protiv Fernanda Verdasca, u Bogoti protiv Alejandra Falle, Delray Beachu protiv Donalda Younga, Newportu protiv Gillesa Mullera te 2016. godine u Los Cabosu protiv Feliciana Lopeza što mu je posljednja titula. Posljednje finale igrao je 2019. s 40 godina i izgubio vrlo tijesno od Kevina Andersona.

Tijekom karijere pobjeđivao je niz igrača koji su u tom trenutku bili Top 10 i to Hewitta, Andyja Roddicka, Nikolaja Davidenka, Jamesa Blakea, Tommyja Haasa, Rogera Federera, Novaka Đokovića, Jo-Wilfrieda Tsongu, Fernanda Verdasca, Davida Ferrera, Tomaša Berdycha, Marina Čilića, Miloša Raonića, Stana Wawrinku.

Posebno neugodan bio je Đokoviću kojeg je svladao dva puta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!