Ostali sportovi

Hrvatski gimnastičari i gimnastičarke u Cottbusu traže nove bodove u borbi za OI

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 21.02.2024.
Hrvatski gimnastičari i gimnastičarke u Cottbusu traže nove bodove u borbi za OI
Foto: Slobodan Kadić/HGS

Nakon Svjetskog kupa u Kairu hrvatske gimnastičare i gimnastičarke očekuje novi kvalifikacijski turnir za nastup na Olimpijskim igrama. Tin Srbić svoju vizu za nastup u Parizu osigurao je prošle godine osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu.

Ostali naši predstavnici imaju priliku pridružiti mu se u Gradu Svjetlosti dobrim rezultatima na četiri kvalifikacijska Svjetska kupa (Kairo, Cottbus, Baku, Doha). Kao i u Kairu, i u Cottbusu će nastupiti Filip Ude, Aurel Benović, Ana Đerek, Tijana Korent, Sara Šulekić i Tina Zelčić. Kvalifikacije su na rasporedu u četvrtak i petak (22. i 23. veljače) od 14 sati. Finala se održavaju u subotu i nedjelju.

Od hrvatskih predstavnika jedino je Filip Ude uspio u Kairu dohvatiti finale. Tridesetsedmogodišnji Čakovčanin na kraju je završio šesti na konju s hvataljkama. Odličan je to rezultat pogotovo kada uzmemo u obzir bolest i ozljedu palca zbog koje je Ude propustio brojne treninge uoči nastupa u Egiptu.

"Dobro se osjećam bez obzira na ozljede i poteškoće koje sam imao od početka godine i koje sad još uvijek imam."

Udea za Cottbus vežu lijepe uspomene, prije dvije godine pobijedio je na Svjetskom kupu u ovom njemačkom gradu.

Dobar je osjećaj, naravno vrlo rado se sjetim pobjede u Cottbusu od prije dvije godine, idemo korak po korak."

Nakon Pekinga 2008. i osvojenog srebra, Ude je nastupio na Igrama u Londonu te Rio de Janeiru, propustio je Tokio.

"Nada i želja za Olimpijskim igrama uvijek postoji, dok sam bio mali rekao sam da mi je želja otići na četvore igre, fale mi još jedne, nadam se da će sve u kvalifikacijama Cottbusa proći kako treba i da ću dobiti još malo više nade za nastup u Parizu."

A svoje prve igre u karijeri pokušava dohvatiti Aurel Benović. Parter je njegova najbolja disciplina, u Kairu je osvojio nešto bodova u borbi za nastup na Olimpijskim igrama, završio je 16. U Cottbusu je cilj finale.

"Što se tiče Svjetskog kupa u Kairu mogu reći da koliko jesam zadovoljan, toliko opet i nisam. Zadovoljan sam što sam se tijekom samog nastupa osjećao ugodno, stvarno sam mislio da će ići sve po planu. Nažalost, u sredini vježbe napravio sam dosta veliku pogrešku kod japanskog stoja i još sam prekoračio vrijeme za završetak vježbe, zbog toga sam također dobio penalizaciju. To sve skupa me koštalo ulaska u finale. Skupio sam barem nešto malo bodova za Olimpijske igre. Nadam se da ću u Cottbusu ispraviti pogreške koje sam napravio u Kairu i da ću izboriti finale, te se tamo boriti za medalju. Cottbus mi je drag, uvijek je ugodna atmosfera i stvarno se dobro osjećam ovdje. Za Cottbus me vežu lijepe uspomene, ovdje sam prije dvije godine stao na postolje, osvojio sam srebrnu medalju."

Benović Olimpijske igre pokušava dohvatiti na dvije fronte. U Kairu ga je na preskoku od finala dijelilo 10 tisućinki.

"Dosta sam dobro odradio oba skoka. Nažalost u prvom skoku sam imao pogrešku koja me i koštala ulaska u finale, zbog toga i jesam bio deveti. Drugi skok je bio stvarno odrađen idealno, ukopao sam ga u potpunosti, vjerovao sam da će to biti dovoljno za finale. Konkurencija je jaka zato što su svi sada dolaze zbog kvalifikacija za Olimpijske igre, nije nimalo lagano. Cottbus je nova prilika i borit ću se do samog kraja da prikupim što više bodova."

Ana Đerek vratila se natjecanjima nakon duge pauze zbog ozljede, izbivala je 18 mjeseci. Nakon nastupa u Egiptu, Svjetski kup u Cottbusu nova je prilika.

"Zdravlje je odlično, to mi je prioritet i definitivno glavni preduvjet da uopće budem ovdje, da me ne boli Ahilova tetiva, ne bole ramena, da nekako držim zdravlje pod kontrolom. Želim biti bolja nego u Kairu, ono nisu bile moje najbolje vježbe, i na gredi i na parteru imam mjesta za napredak i nadam se da ću to ovdje pokazati."

Tijanu Korent očekuje nastup na preskoku. Konkurencija je jaka, sve djevojke koriste posljednju priliku da kroz četiri kvalifikacijska Svjetska kupa dohvate Olimpijske igre u Parizu.

"Zadovoljna sam zdravstvenim stanjem s obzirom da sam prošle godine u ovo vrijeme imala ozbiljnu ozljedu koljena, nisam znala hoću li se dovoljno dobro oporaviti i nastaviti se baviti gimnastikom. U Kairu sam prvi skok odradila stvarno odlično, drugi sam malo kiksala, bilo je nekih grešaka, nadam se da ću to popraviti ovdje u kvalifikacijama, zatim mogu samo čekati i vidjeti kako će biti dalje. Svi se borimo za isto, svi želimo osvojiti čim više bodova ovdje tako da bi mogli biti konkurentni za Olimpijske igre."

Sara Šulekić nastupit će na dvovisinskim ručama. Dobar nastup u Kairu je podstreh za nastup u kvalifikacijama Cottbusa.

"Stvarno sam zadovoljna kako je sve u Egiptu prošlo, bila sam sveukupno sedma za skupljanje olimpijskih bodova i jako sam zadovoljna time, nadam se da ću i u Cottbusu nastaviti isto tako ako i ne bolje. Stvarno se super osjećam, nema nikakvih ozljeda ni bolova i planirala sam ići čak i težu vježbu kako bih ostvarila što bolji plasman."

Tina Zelčić svjesna je da može puno bolje nego u Kairu, s ocjenom 11.800 na kraju je završila 27.

"Cottbus je nova prilika s obzirom da nisam u potpunosti zadovoljna s prošlotjednim nastupom na Svjetskom kupu u Kairu, nisam jednostavno odradila na nivou kojem mogu i onako kako sam cijelu prošlu godinu natjecala, ali Kairo je prošlost, sada nas očekuje Cottbus. Nadam se da ću odraditi bolji nastup i imati stabilniju vježbu na gredi. Što se tiče zdravstvenog stanja, gležanj je dobro, ozljeda se dogodila na kraju prošle godine nije bilo puno vremena za oporavak, proces rehabilitacije se morao ubrzati, ali zahvaljujući liječniku reprezentacije Goranu Vrgoču i njegovom timu uspjela sam se u mjesec dana vratiti na gredu i spremiti za sva natjecanja koja nas očekuju o ovih pola godine."

Sustav kvalifikacija za OI putem četiri Svjetska kupa (Kairo, Cottbus, Baku i Doha): Na svakom od turnira gimnastičari i gimnastičarke dobivaju bodove za ostvarene plasmane. Zbrajaju se tri od četiri rezultata (Svjetski kup na kojem je osvojeno najmanje bodova ne ulazi u zbroj).

Po dvoje najboljih u ukupnom poretku svake discipline izborit će nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Ne uzimaju se u obzir gimnastičari i gimnastičarke koji su putem nekog drugog kriterija već ranije osigurali nastup na Igrama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!