Nogomet

Karoglan uoči Varaždina: 'Svakome su bili ozbiljan takmac, moramo biti pravi da uzmemo bodove'

Filip Mihoković • petak, 23.02.2024.
Karoglan uoči Varaždina: 'Svakome su bili ozbiljan takmac, moramo biti pravi da uzmemo bodove'
Foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

Varaždin i Hajduk odmjerit će snage u 24. kolu SuperSport HNL-a, a trener Bijelih, Mislav Karoglan, očekuje zahtjevan susret s protivnikom s kojim će igrati i za četiri dana u četvrtfinalu Kupa...

Hajduk u 24. kolu SuperSport HNL-a dolazi na gostovanje u Varaždin. Momčad Mislava Karoglana željet će ostvariti treću uzastopnu pobjedu nakon uvjerljive predstave protiv Belupa te pobjede 2:0 nad Rudešom. S druge strane ih čeka Varaždin koji je u posljednjem susretu bio u dobroj prilici da uzme bodove Dinamu na Maksimiru, ali je na kraju upisao minimalni poraz. Trener Bijelih za početak je prokomentirao kadrovske probleme:

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Moufi je počeo trenirati, ali trebamo vidjeti koliko ćemo ga koristiti, jednako kao i Lovru (Kalinića). Nikola Kalinić i Mihael Žaper su izvan sastava, a želio bih izraziti podršku Mihaelu jer vjerujem da će se vratiti još jači i da će kroz to iskušenje proći na najbolji način."

Varaždinu je u prošlome kolu malo nedostajalo da podijeli bodove s Dinamom, ali je Ivan Nevistić uspio obraniti jedanaesterac Marka Dabre, ostavivši goste bez bodova. Karoglan je svjestan kvalitete Varaždina te smatra da će njegova momčad morati biti na razini žele li izvući pobjedu na gostovanju:

"Prije svega su momčad s posjedom lopte još tradicionalno od Varteksa. Vidjeli smo za vikend u Maksimiru koliko su ozbiljna momčad i tako se i pripremamo. Oni neće mijenjati pristup jer nemaju pritisak i igraju opušteno, sigurno da su takvi svakome opasni. Još od Varteksa imaju isti stil igre, teže nadigravanju i svakome su bili ozbiljan takmac. Vidjeli smo koliko je malo nedostajalo da uzmu velike bodove za vikend, momčad su koja ima i naših bivših igrača i motivacije. Mi moramo biti pravi da bi uzeli bodove u Varaždinu jer nam je to jedini cilj."

Ovo kolo obilježit će derbi Dinama i Rijeke na Maksimiru, a Karoglanovoj momčadi fokus je primarno na utakmici s Varaždinom:

"Ne znam što bi nam najviše odgovaralo, pogledat ćemo derbi, ali za nas je nemjerljivo bitnija utakmica protiv Varaždina od utakmice Dinama i Rijeke."

Zanimljivo je da Hajduk ne zna za poraz u gostima otkad je Karoglan na klupi Bijelih, a trener se nada nastavku tog niza i nakon utakmice s Varaždinom:

"Mi na gostovanjima imamo dobru podršku, nije da se ne osjećamo ugodno. Ne znam što je razlog tome, ali ne bi bilo loše da i nakon ove utakmice ostane tako, pa ćemo se popraviti na domaćem terenu."

Hajduku se nedavno vratio Ismael Diallo koji je s reprezentacijom Obale Bjelokosti podigao trofej Afričkog Kupa nacija, ali nije odigrao ni minute na prvenstvu. Karoglan smatra da je lijevi bek spreman za igru, a kao opciju njegove zamjene vidi i mladog Šimuna Hrgovića:

"Diallo je u dosta dobrom stanju, on je veliki radnik. Prema svim pokazateljima čini se spreman. Nama je svaka utakmica najbitnija, neće igrati svaku utakmicu, ali nekad treba poduzeti i rizik jer prvenstvo ulazi u fazu u kojoj se lomi svakim kolom. Mi na najozbiljnije igrače računamo, kao što i računamo na mlade igrače poput Šimuna (Hrgovića) koji je sjajno odigrao u Rudešu i njih dvojica će nam biti opcije na beku."

Momčad Hajduka suočava se s ozljedama ulazeći u završnu trećinu sezone, a Karoglan je mišljenja da će igrači morati igrati na neprirodnim pozicijama kako bi popunili nedostatke:

"Stalno tražimo unutarnje rezerve i moramo se prilagođavati, a neki će morati potegnuti i više. Za sada je Filip (Krovinović) taj i mislim da on tu može dosta izvući, a neki od "osmica" će morati mijenjati ulogu i navike jer se tu moramo popuniti. U budućnosti bi tu Sigur i Laszlo mogli imati veću minutažu jer je realnost da je to jedino što imamo na raspolaganju."

Dojam javnosti nakon dvije Hajdukove pobjede je da je Bijelima nedostajalo dominacije u igri. Karoglan se nakon analize tih utakmice ne slaže s tom tvrdnjom:

"Ja sam jako zadovoljan utakmicama s Rudešom i Belupom, Belupu smo dali četiri gola, a u Rudešu smo imali pet-šest izrazitih šansi. Uvijek nakon utakmice pogledam snimku još dva puta analizirajući susret i uvijek sam realan i iskren, kao što sam bio nakon Rijeke i Osijeka, tako i nakon Rudeša i Belupa. Ne slažem se s percepcijom utakmica protiv Belupa i Rudeša, da nismo bili dominantni."

Osim što će odmjeriti snage u ovome kolu, Hajduk i Varaždin suparnici su i u četvrtfinalu Kupa koje se igra 27. veljače na Poljudu. Karoglanu i momčadi fokus je ipak na prvenstvenoj utakmici, a koliko je Varaždin kvalitetan, smatra da se može vidjeti usporedbom njihove utakmice s Dinamom i Dinamove utakmice Konferencijske lige s Real Betisom:

"To je uvijek izazov, ali maksimalni fokus nam je na prvenstvu, ni u jednom trenu ne razmišljamo o Kupu. Znamo koliko je Varaždin dobar i koliko je svatko u ovoj ligi zahtjevan. Sinoć ste se mogli uvjeriti koliko je HNL dobar, usporedite utakmicu Dinama s Betisom i Dinama s Varaždinom. Mi smo kao narod savršeno skloni podcjenjivanju i precjenjivanju, ali neka tako bude."

Laszlo Kleinheisler u Hajduk je doveden kao pojačanje na lijevom krilu, a trenutno više vremena provodi igrajući u veznom redu. Karoglan u tome ne vidi problem te smatra da svaki profesionalac nekad mora igrati na deficitarnoj poziciji u momčadi:

"Kad pričate o Laszlu, pričate o radniku. Iznenadilo me to, radi strašno puno i nekada za momčad trebaš igrati ono što ne voliš, a on je profesionalac od glave do pete i tu ne vidim nikakav problem."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3162:20+4271
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!