Nogomet

Kopenhagen na domaćem terenu protiv Nordsjaellanda lovi važna tri boda

Mario Borko • ponedjeljak, 26.02.2024.
Kopenhagen na domaćem terenu protiv Nordsjaellanda lovi važna tri boda
Foto: EPA

U 19. kolu danske Superlige sastaju se trećeplasirani Kopenhagen i četvrtoplasirani Nordsjaelland. Obje momčadi su jesenas igrale u Europi što je ostavilo traga u domaćem prvenstvu pa više nemaju pravo olako gubiti bodove…

Nakon gotovo dva i pol mjeseca stanke danski superligaši su se prošlog tjedna vratili domaćem prvenstvu. Situacija na vrhu je vrlo izjednačena, a prva dva mjesta drže Brondby i Midtjylland. Na trećem i četvrtom mjestu su prošlogodišnji prvak Kopenhagen i doprvak Nordsjaelland. Upravo će te dvije momčadi u ponedjeljak od 19 sati kompletirati 19. kolo.

Igraj na utakmice danskog prvenstva na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Kopenhagen je u lovu na treći uzastopni naslov prvaka. Prošle sezone su u tijesnoj utrci završili ispred današnjeg suparnika,. Aktualni prvaci su kroz tri pretkola Lige prvaka došli do skupina tog natjecanja, ali na tome nisu stali već su drugi puta u svojoj povijesti prošli među 16 najboljih. Napravili su to u grupi s Manchester Unitedom, Bayern Munchenom i Galatasarayem. U prvoj utakmici osmine finala koja je igrana prije nastavka domaćeg prvenstva kod kuće su očekivano poraženi od Manchester Cityja s 1:3 i čini se da će se uskoro moći u potpunosti posvetiti domaćem prvenstvu.

U njegov nastavak krenuli su suvereno s 0:3 pobjedom na gostovanju kod šestoplasiranog Silkeborga. Trenutna situacija u prvenstvu je takva da su Lavovi s utakmicom manje na trećem mjestu, četiri boda iza Brondbyja i tri iza Midtjyllanda. Dakle zaostatak za samim vrhom je minimalan i s prestankom europskih obaveza postat će glavni favoriti za naslov. Zimska stanka je dobrodošla momčadi iz glavnog grada s obzirom na to da su prije nje izgubili dva puta za redom. Lukasa Leragera i Eliasa Jelerta neće igrati zbog ozljeda, ali usprkos tome niz nepobjedivosti protiv današnjeg suparnika na domaćem terenu iznosi devet utakmica i trebao bi se produljiti.

Nordsjaelland se nakon četiri godine ponovno vratio u Europu. Prošle sezone ostali su četiri boda kratki za Kopenhagenom u prvenstvu, ali to im je omogućilo sjajnu kampanju u Europi. Preko FCSB-a i Partizana stigli su do skupina Konferencijske lige, a tamo su završili treći iza Fenerbahcea i Ludogoreca. Ipak kod kuće su ostali neporaženi i to uz impresivne pobjede od 5:0 protiv Partizana, 7:1 protiv Bugara i 6:1 protiv Turaka.

Velika potrošnja u Europi ostavila je traga na domaćem prvenstvu. Iako su četvrti, s utakmicom manje, za prvim mjestom zaostaju čak deset bodova. Toviše je današnja utakmica protiv Kopenhagena i važnija jer bi u slučaju poraza nadoknaditi zaostatak od devet bodova za drugim i trećim mjestom za momčad Johannesa Thorupa bila gotovo ne moguća misija. U svojoj ne tako dugoj povijesti postojanja (trenutni trener koji ima 35 godina je stariji od kluba) osvojili su naslov samo jednom u sezoni 2011./2012.

U prvoj utakmici od nastavka prvenstva kod kuće su s 3:2 pobijedili Lyngby, a na pripremama koje su odradili u Sjedinjenim Američkim Državama uvjerljivo su s 5:1 slavili protiv LA Galaxyja, a nešto bolje je prošao gradski rival Los Angeles kojeg su porazili s 3:1. Nordsjaelland ima najbolju obranu u ligi, momčad je s najvećim posjedom lopte, ali do sad je nedostajalo napadačke efikasnosti. Sudeći prema prvom kolu nastavka i pripremama taj problem bi mogao biti riješen.

U susretima ove dvije momčadi u pravilu pada jako puno golova, a nijedna ekipa u ovoj sezoni nema izrazitog strijelca koji bi bio među pet najboljih u ligi.

Mjesto, vrijeme, sudac

Kopenhagen, Parken, 19:00

Sudac: Mads Kristoffer Kristoffersen

Nedostaju

Kopenhagen: Nicolai Boilesen, Elias Jelert, Davit Khocholava, Lukas Lerager, Theo Sander

Nordsjaelland: Benjamin Nygren

Prošli dvoboj

U prošlom susretu ove dvije momčadi igranom u osmom kolu na stadionu Nordsjaellanda završilo je 2:2. Zanimljivo u prethodni pet susreta svaka ekipa je upisala dvije pobjede i jedan remi, a na osam od deset utakmica padalo je više od četiri gola.

Prognoza

Kopenhagen je favorit, ali Nordsjaelland je pokazao naznake vrlo dobre forme. Bit će to izjednačen dvoboj u kojem bismo opet mogli vidjeti puno golova.

FOTO: EPA/Liselotte Sabroe

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!