Automoto

Verstappen uvjerljivo slavio u Bahreinu, Red Bull krenuo snažno

Filip Mihoković • subota, 02.03.2024.
Verstappen uvjerljivo slavio u Bahreinu, Red Bull krenuo snažno
Foto: EPA

Red Bullovi vozači, Max Verstappen i Sergio Perez, otvorili su novu sezonu Formule 1 osvojivši Veliku nagradu Bahreina, dok su treće i četvrto mjesto pripali Ferrarijevim Carlosu Sainzu i Charlesu Leclercu, a peto mjesto Mercedesovom Georgeu Russellu.

Nije bilo iznenađenja na otvaranju nove sezone Formule 1, za Veliku nagradu Bahreina. Trostruki svjetski prvak Max Verstappen potvrdio je dominaciju osvojivši utrku počevši sa svojeg 33. pole positiona, dok su Charles Leclerc i George Russell koji su startali s druge i treće pozicije, završili četvrti i peti. Drugo i treće mjesto na postolju pripala su Red Bullovom Sergiu Perezu i Ferrarijevom Carlosu Sainzu.

Nizozemski vozač Red Bulla nije ispuštao prednost tijekom cijele utrke, te je očekivano slavio, odvozivši 57. krug s vremenom 1:31:44.742. Max je u prvoj utrci nove sezone upisao prvi grand-slam: osim najboljeg vremena kvalifikacija, vodio je svih 57 krugova utrke, postavio najbolje vrijeme u jednom krugu i slavio na kraju.

Uvjerljivu pobjedu Red Bulla potvrdio je Sergio Perez koji se popeo na drugo mjesto pobjedničkog postolja za zaostatkom od 22.457 sekunde, a dobru sezonu za Ferrari najavili su Carlos Sainz i Charles Leclerc završivši na trećem i četvrtom mjestu.

Verstappen je ušao u utrku kao snažan favorit nakon što je pobijedio u nešto bližoj borbi za pole poziciju s Leclercom. Trostruki prvak imao je malo proklizavanje kotača u drugoj fazi svog starta, što je omogućilo vozaču Ferrarija da ga napadne s vanjske strane u prvom zavoju. No, Leclerc je odustao na izlazu i to je bio kraj utrke za pobjedu. Verstappen se udaljio od svojih pratitelja prosječno za oko 0.8 sekundi po krugu, preuzimajući potpunu kontrolu nad utrkom na putu prema svojoj 55. pobjedi na Velikim nagradama.

Utrka se odvijala iza njega, dok je Leclerc mučio u ranim krugovima, često blokirajući prednje kočnice i dolazeći pod pritisak odostraga. Prvo ga je prestigao Russell, zatim Perez i Sainz. Perez se približio Russellu, ali morao je pričekati do svoje prve izmjene guma kako bi zauzeo drugo mjesto iza Verstappena u 14. krugu, a Sainz ga je slijedio četiri kruga kasnije.

Sainz je držao Pereza na uzdi, ali Meksikanac je uspio odbiti Španjolca osiguravši drugo mjesto i savršen početak sezone za svjetske prvake. Nakon prvih izmjena guma, Leclercovi problemi su se smanjili. Povratio je nešto brzine kroz drugi stint, i nakon svoje posljednje izmjene približio se Russellu kako bi izazvao Mercedes za četvrto mjesto.

Leclerc je preuzeo poziciju nakon što je Russell blokirao prednje kočnice u 10. zavoju u 46. krugu, kao što je Ferrarijev vozač redovito radio kad je imao problema u prvom stintu, i Leclerc je uspio proći duž ravnine do zavoja 11. Lando Norris iz McLarena bio je šesti ispred Lewisa Hamiltona u drugom Mercedesu. Oscar Piastri iz McLarena zauzeo je osmo mjesto, dok su Aston Martinovi vozači Fernando Alonso i Lance Stroll završili bodovnu utrku na devetom i desetom mjestu.

Formula 1, Velika nagrada Bahreina:
1. Max Verstappen, Red Bull, 1:31:44.742
2. Sergio Perez, Red Bull, +22.457
3. Carlos Sainz, Ferrari, +25.110
4. Charles Leclerc, Ferrari, +39.669
5. George Russell, Mercedes, +46.788
6. Lando Norris, McLaren, +48.458
7. Lewis Hamilton, Mercedes, +50.324
8. Oscar Piastri, McLaren, +56.082
9. Fernando Alonso, Aston Martin, +1:14.887
10. Lance Stroll, Aston Martin, +1:33.216
11. Zhou Guanyu, Sauber, +1 krug
12. Kevin Magnussen, Haas, +1 krug
13. Daniel Ricciardo, RB, +1 krug
14. Yuki Tsunoda, RB, +1 krug
15. Alex Albon, Williams, +1 krug
16. Nico Hulkenberg, Haas, +1 krug
17. Esteban Ocon, Alpine, +1 krug
18. Pierre Gasly, Alpine, +1 krug
19. Valtteri Bottas, Sauber, +1 krug
20. Logan Sargeant, Williams, +2 kruga

FOTO: EPA/ALI HAIDER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!