Ostali sportovi

Prvo povijesno online gimnastičko natjecanje, Ude prvi na konju s hvataljkama

Sportnet, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 04.03.2024.
Prvo povijesno online gimnastičko natjecanje, Ude prvi na konju s hvataljkama
Foto: Slobodan Kadić/HGS

U vikendu za nama u organizaciji Europske gimnastičke federacije te uz podršku aplikacije Elevien prvi put u povijesti održalo se online gimnastičko natjecanje u potpunosti uživo. Sve popularnija i raširenija aplikacija Elevien – koja je hrvatski proizvod i inovacija – omogućava gimnastičarima sudjelovanje u natjecanju bez napuštanja svojih dvorana u kojima treniraju, a suci i gledatelji diljem svijeta sve mogu pratiti iz vlastitih domova.

Na prvom takvom turniru natjecali su se gimnastičari u standardnih šest disciplina. Nastupili su i hrvatski predstavnici. Aurel Benović pobijedio je na preskoku te bio drugi na parteru. Na konju s hvataljkama slavio je Filip Ude ispred europskog prvaka iz Mersina Matveija Petrova.

"Sretan sam što sam pobijedio na ovom natjecanju na Elevien aplikaciji. Mislim da je to odlična ideja i da se super provodi. Nadam se da će u budućnosti biti sve više i više takvih natjecanja jer svi vježbamo u svojim dvoranama. Osjećaj je kao da se stvarno natječeš jer imaš samo jedan pokušaj, uglavnom super stvar."

Još nekoliko hrvatskih gimnastičara nastupilo je na konju s hvataljkama. Marko Sambolec završio je treći, Liam Rabić četvrti, a Mateo Žugec deseti.

Dojmove nam je sažeo i Mario Vukoja, sportski koordinator HGS-a te predsjednik Tehničkog odbora muške sportske gimnastike Europske federacije.

Mogu samo reći da sam izrazito zadovoljan s ovim prvim natjecanjem, organizacijom, s brojem sportaša koji su pristupili iako je zgusnut raspored ostalih natjecanja. Stvarno se nadam da ćemo ovakav vid natjecanja koristiti kao modularni, da koristi sportašima u smislu pripreme, kontrolnih treninga, testiranja forme, ali i da gimnastičari vide kako suci vide njihove vježbe. Mislim da je ovo, neću reći revolucija nego evolucija u gimnastičkom smislu. Ovo je bio prvi od tri turnira, još nas čekaju jedan u ožujku, jedan u travnju dva tjedna prije Europskog prvenstva, koje će biti prvi veliki pravi test. Pozvat ćemo sve gimnastičare koji će nastupiti na europskoj smotri u Riminiju da istestiraju svoje vježbe, također ćemo dati priliku i sucima koji će biti na Europskom prvenstvu da izbruse formu. Cilj je da nam se od jeseni priključe i gimnastičarke, za sada je uključena samo muška gimnastika. Posebno me vesele uspjesi hrvatskih predstavnika na ovom prvom natjecanju. Kompletirali smo set medalja, zlato Udea i broncu Samboleca na konju s hvataljkama, Benović je uz zlato na preskoku bio i srebrni na parteru. Na drugom online turniru priključit će se i Tin Srbić, bit ćemo u punom sastavu."

Preko 7000 ljudi širom svijeta pratilo je natjecanje uživo. Snimke su u naredna tri dana pregledane 17.500 puta. Na društvenoj mreži Instagram bilo je 8511 pregleda vježbe Filipa Udea na konju s hvataljkama te 9317 pregleda nastupa Aurela Benovića na preskoku.

A ovim prvim natjecanjem impresioniran je i James May, voditelj projekta online natjecanja pri Europskoj gimnastičkoj federaciji.

"Oduševljeni smo uspjehom prvog natjecanja u Europskoj gimnastičkoj online seriji. Naša vizija za ovu fazu, da gimnastičarima i trenerima ponudimo priliku da se pripreme za nadolazeća ključna međunarodna natjecanja, odlično je započela. Ovo prvo natjecanje privuklo je 44 gimnastičara iz 14 zemalja. Serija se nastavlja u ožujku i travnju. Na jesen Europska gimnastička federacija planira biti domaćin drugoj seriji natjecanja u potpuno novom, inovativnom stilu, a fokusirat ćemo se da predstavimo naše gimnastičke zvijezde. Ovo će biti korak prema promjenama za buduća gimnastička natjecanja jer ulazimo u novi olimpijski ciklus."

Ova nova dimenzija natjecanja uvelike će utjecati na popularnost i rasprostaranjenost gimnastike u cijelom svijetu. Sportaši iz manjih i financijski “slabijih” zemalja moći će se natjecati s najboljima. Vjerujemo da će sve to zajedno stvoriti i neke nove buduće prvake!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!