Ostali sportovi

Svjetski kup u Bakuu nova prilika gimnastičarima i gimnastičarkama za približavanje Parizu

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 06.03.2024.
Svjetski kup u Bakuu nova prilika gimnastičarima i gimnastičarkama za približavanje Parizu
Foto: Slobodan Kadić/HGS

Nakon dva tjedna stanke hrvatske gimnastičare i gimnastičarke u Bakuu očekuje novi kvalifikacijski turnir za nastup na Olimpijskim igrama. U odnosu na Svjetske kupove u Kairu i Cottbusu napravljene su promjene u sastavu hrvatske reprezentacije za nastup u Azerbajdžanu. Kvalifikacije su na rasporedu u četvrtak i petak (7. i 8. ožujka) od 9:00 sati po hrvatskom vremenu. Finala se održavaju u subotu i nedjelju.

Kod gimnastičara Aurelu Benoviću i Filipu Udeu priključio se Tin Srbić koji je nastup na Olimpijskim igrama osigurao prošle godine osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu. Najbolji hrvatski gimnastičar Svjetske kupove koristi kao dio priprema za nastup u Parizu.

Kod gimnastičarki Sara Šulekić odlično stoji u poretku kvalifikacija na dvovisinskim ručama. Tina Zelčić se nada ponavljanju kvalitetne vježbe na gredi. U odnosu na prva dva kvalifikacijska Svjetska kupa neće biti Ane Đerek i Tijane Korent koje u Kairu i Cottbusu nisu dohvatile previše bodova. Već je ranije odlučeno da će se u takvoj situaciji na naredna dva Svjetska kupa pružiti prilika mlađim gimnastičarkama kako bi dobile dragocjeno iskustvo nastupanja na međunarodnoj sceni. Put Bakua otišle su tako Mila Prpić i Erin Bakran.

Aurel Benović i dalje ima jako dobre izglede za plasman na Olimpijske igre. U poretku partera Osječanin je u krugu nekoliko gimnastičara koji su unutar 15 bodova i bore se za drugo mjesto koje također vodi u Pariz. Uvjerljivo je vodeći Korejac Sunghyun Ryu. Benović je Cottbus napustio s dosta bodova, no ostaje žal za nastupom u finalu, završio je osmi.

"Nakon dva Svjetska kupa osmi sam na ukupnoj ljestvici za odlazak na Olimpijske igre. U Bakuu se nadam nešto bolje odrađenom poslu, ići ću s istom početnom ocjenom vježbe kao i na prethodna dva natjecanja, početna ocjena vježbe bit će 6.1 i nadam se da će biti dobro odrađena, da ću ući u finale i biti u borbi za medalju te da ću uspjeti skupiti neke važne bodove za Olimpijske igre."

Filip Ude i dalje gaji nadu da četvrti put u karijeri može biti dio olimpijske smotre. Za to su mu potrebni fantastični nastupi na preostala dva kvalifikacijska Svjetska kupa.

"Imam još nekakve male šanse za plasman na Olimpijske igre, jesu male, ali opet su šanse. Ne pamtim u povijesti nikad ovako jaku konkurenciju i stvarno imam najteži zadatak od svih disciplina da se plasiram na Olimpijske igre preko konja s hvataljkama. Za dva dana su kvalifikacije i onda ćemo sve više znati."

Nakon točno pet mjeseci i osvojenog svjetskog srebra u Antwerpenu, međunarodnim natjecanjima vraća se Tin Srbić. U prošlosti na Svjetskim kupovima u Bakuu bio je jednom drugi te dvaput treći.

"Nakon pet mjeseci se vraćam međunarodnim natjecanjima, to je sve zapravo i dio tog nekakvog plana pripreme za Olimpijske igre zato što sigurno neću već sad biti u najboljoj formi. Nema ozljeda i stvarno se jako dobro osjećam, idem onim pravim tempom koji smo si zacrtali tako da u sedmom mjesecu budemo u najboljoj formi. Prvo sam si izabrao Baku, imam lijepa sjećanja na ovo natjecanje, dvorana je stvarno odlična, uvjeti su najbolji koji mogu biti baš za natjecanje, konkurencija je stvarno jako dobra, tako da sam si baš izabrao Baku kao nekakav najbolji neki test za to prvo natjecanje, tu još nisam osvojio zlato, pa eto, možda da se pofajtam s dečkima za zlato."

Sara Šulekić na dvovisinskim ručama drži odlično četvrto mjesto u poretku kvalifikacija za Olimpijske igre. Očekivanja su i premašena. Drugoplasirana Šveđanka Westlund bježi joj 11 bodova. Već nakon Azerbajdžana sve se može promijeniti.

"Nakon dobro odrađenih nastupa u Kairu i Cottbusu nadam se da ću nastaviti tako i u Bakuu, makar se osjećam dosta iscrpljeno i umorno od tog natjecateljskog tempa i cjelonoćnog putovanja. Prvenstveno se nadam da ću se uspjeti dobro odmoriti i odraditi dobar podium trening, priviknuti se na spravu kako bih bila psihički i fizički što spremnija odraditi svoju trenutno najtežu vježbu jer je konkurencija vrlo jaka i vrijedi riskirati. Htjela bih je što čišće i što bolje napraviti pa se nadati što boljem plasmanu i možda još nekim olimpijskim bodovima."

Tina Zelčić bila je razočarana nastupom u Kairu, no u Cottbusu potpuna suprotnost. Vježba na gredi bila je tehnički kvalitetna, a izvedba stabilna od početka do kraja.

"Nakon Svjetskog kupa u Cottbusu sam osma na listi za Olimpijske igre, ali zbog pravila koja kažu da ne smije biti više od jedne cure po spravi iz iste zemlje, samim time se na mom popisu brišu dvije cure i to me ipak stavlja na šesto mjesto. U petak nas čekaju kvalifikacije, nadam se da ću odraditi slično kao i u Cottbusu bez većih pogrešaka i opet se približiti najboljima i uzet bodove za Olimpijske igre."

15-godišnja Mila Prpić iz Gimnastičkog kluba Vita iz Rijeke debitira u Svjetskom kupu, nastupit će u kvalifikacijama na parteru.

"Zadovoljna sam prvim odrađenim treningom u Bakuu i mislim da sam spremna za nastup u petak. Jako sam ponosna i sretna što ovaj Svjetski kup predstavlja moje prvo seniorsko natjecanje."

Erin Bakran očekuje nastup na gredi. Ova članica Gimnastičkog kluba Dubrava iz Zagreba debitirala je u Svjetskom kupu prije šest mjeseci u Parizu.

"Odradile smo prvi trening i sve se čini u redu, sretna sam što imam priliku sudjelovati u ovom Svjetskom kupu i u isto vrijeme gledati nastupe vrhunskih gimnastičara. Osjećam se dosta dobro u vezi kvalifikacija i nadam se da ću odraditi svoju najbolju vježbu."

Kvalifikacije će biti dostupne nakon finala u subotu i nedjelju kao Video i Result Book besplatno u Elevien mobilnoj aplikaciji. Ljubitelji gimnastike moći će kadgod žele pogledati kako su se gimnastičari i gimnastičarke natjecali za mjesto u finalu, sa snimkama koje ostaju trajno pohranjene u Elevienu.

Sustav kvalifikacija za OI putem četiri Svjetska kupa (Kairo, Cottbus, Baku i Doha):

Na svakom od turnira gimnastičari i gimnastičarke dobivaju bodove za ostvarene plasmane. Zbrajaju se tri od četiri rezultata, a u zbroj ne ulazi natjecanje na kojemu je osvojeno najmanje bodova.

Po dvoje najboljih u ukupnom poretku svake discipline izborit će nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Ne uzimaju se u obzir gimnastičari i gimnastičarke koji su putem nekog drugog kriterija već ranije osigurali nastup na Igrama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!