Nogomet

Ferenčina: 'Dinamo ima najbolju individualnu kvalitetu, ali mi smo sportaši i razmišljamo optimistično'

Filip Mihoković • petak, 08.03.2024.
Ferenčina: 'Dinamo ima najbolju individualnu kvalitetu, ali mi smo sportaši i razmišljamo optimistično'
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Slaven Belupo će u nedjelju odmjeriti snage s Dinamom nakon što je prvak Hrvatske u četvrtak na Maksimiru svladao grčki PAOK, a Roy Ferenčina nada se pozitivnom rezultatu unatoč statusu autsajdera...

S početkom u 17 sati i 30 minuta, u nedjelju će na Maksimiru 26. kolo SuperSport HNL-a zatvoriti Dinamo i Slaven Belupo, niti punih tri dana nakon što su Modri slavili u prvoj utakmici osmine finala Konferencijske lige. Za momčad iz Koprivnice bit će to težak zadatak, ali i prilika da pokaže kvalitetu hrvatske lige, a trener Roy Ferenčina čestitao je suparnicima na povijesnoj pobjedi te najavio utakmicu, s nadom u bolju predstavu vlastite momčadi od nedavnih:

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Čestitao bih Dinamu na jučerašnjoj pobjedi, odlično je prezentirao hrvatski nogomet i pokazao da se kod nas igra dobar nogomet i da imamo kvalitetnu ligu. Što se tiče naše utakmice u nedjelju, idemo na teško gostovanje, znamo tko je Dinamo. Znamo da možda imaju najbolju individualnu kvalitetu u Hrvatskoj, ali idemo odigrati dobru utakmicu. Želim da naši igrači odigraju odlično, da budemo čvrsti, da ne budemo propusni kao što smo bili u zadnjih par utakmica i, što bude, bude."

U čestitkama mu se pridružio i Dinamov igrač koji je ove sezone na posudbi u Koprivnici, Danijel Štefulj:

"Također bih Dinamu čestitao na jučerašnjoj pobjedi i jako dobroj predstavi. Mi ćemo se u ova dva dana maksimalno pripremiti i u nedjelju pružiti svoj maksimum, a vidjet ćemo kako će završiti."

Trener Slaven Belupa smatra da se eventualne promjene, koje će Sergej Jakirović učiniti u Plavome sastavu u odnosu na sastav protiv PAOK-a, neće znatno osjetiti u igri, a fokus mu je prvenstveno na vlastitoj momčadi, istaknuvši da bi na utakmici u Maksimiru priliku mogli dobiti igrači koji su do sada imali manju minutažu:

"Oni imaju 25 odličnih igrača i jako kvalitetan roster, bilo koga da stavi, taj igrač vrijedi. Mi moramo razmišljati o sebi, igramo bez par ozlijeđenih igrača, kao što su Božić i Međimurec, a Bosec i Mioč ne mogu nastupiti zbog prikupljenih kartona. Neki dečki koji do sada nisu imali veliku minutažu će dobiti priliku, možda će se dokazati pa ćemo ih u sljedećim utakmicama imati na raspolaganju. Znamo da u zadnjih par utakmica nismo dali svoj maksimum i izgledali dobro, možemo ispraviti dojam u sljedećim utakmicama i nadam se da će biti bolje."

Ferenčina ne skriva da će domaćin u utakmici imati status favorita, no optimistično se nada uspjehu ekipe:

"Moramo priznati da su oni favoriti, a to sugerira i položaj na tablici. Mi smo sportaši i razmišljamo optimistično, idemo odigrati dobru utakmicu i što bude, bude."

Prokomentirao je i izmjenu Michaela Agbekpornua u posljednjem susretu protiv Lokomotive. Standardni veznjak Belupa napustio je teren već u 33. minuti, a trener je objasnio da riječ nije bila o ozljedi, već o preventivnoj izmjeni kako igrač ne bi zaradio i drugi žuti karton:

"Igrat će, glavni razlog njegove zamjene je nepotrebni žuti karton koji je dobio. Znamo da je agresivan igrač i bojao sam se da ne dobije drugi žuti karton, to je glavni razlog njegove zamjene. Imamo mlade igrače s potencijalom, Jagušić će sigurno dobiti priliku u utakmici, a možda i drugi."

Slaven Belupo u posljednjih četiri utakmice ne zna za pobjedu, a Ferenčina je zaključio da se ne radi o velikoj krizi, budući da je momčad bila i na gorem rezultatskom nizu u jesenskom dijelu sezone, a smatra da su u nekim utakmicama igrali i bolje nego što to rezultat ukazuje:

"Po meni kriza rezultata nije velika, nismo mi velika četvorka, svi to moramo shvatiti. Mi smo ekipa koja je u zadnjih deset godina bila između šestog i desetog mjesta, normalno je da se u sezoni događaju oscilacije. Imali smo "crnu rupu" i na jesen, kada nismo zabili gol u četiri utakmice, a zatim smo pobijedili u Rijeci i na Kranjčevićevoj. U nekim utakmicama smo i zaslužili bodove, makar nismo igrali sjajno, ali nije nas htjela sreća, a možda nismo ni zaslužili. Ne vidim neku veliku krizu, osobito zbog toga što znamo u kakvoj smo situaciji s ozljedama, odsustvo kapetana Božića puno nam znači.

"Moramo se spustiti na zemlju i pogledati stvari realno, ovo je za nas prijelazno razdoblje. Do ljeta moramo vidjeti tko može igrati i tko ne, a na ljeto se dobro komplementirati i onda ganjati visoke pozicije za Slaven Belupo, četvrto ili peto mjesto. Sada nismo na nivou gdje bi mogli ganjati Europu, to si moramo priznati, ali to ne znači da nećemo svaku utakmicu ići maksimalno i iznenaditi neku ekipu, sigurno ćemo nekog od "velikih" iznenaditi, kao što smo iznenadili i na jesen. Oscilacija će i dalje biti dok se ne komplementiramo i napravimo baš pravu, čvrstu ekipu."

Velika olakotna okolnost za koprivničku momčad u susretu protiv Dinama bit će odsustvo najboljeg napadača i dvostrukog strijelca protiv PAOK-a, Brune Petkovića, koji će susret propustiti zbog prikupljenih žutih kartona. Danijel Štefulj svjestan je kvalitete i značaja za Dinamovu igru "Plave devetke", budući da je i sam igrač Dinama, a s obzirom na to, zaključio je da će na Maksimiru dati svoj maksimum:

"Znamo svi kakav je igrač, ima veliku kvalitetu i puno im znači u napadu i organizaciji igre. Sigurno će nam biti lakše bez njega na terenu, a mi moramo napraviti dobru analizu pa ćemo vidjeti gdje ih možemo iznenaditi. Kad igram koncentriram se na protivnika na mojoj poziciji, analiziram njegove prednosti i mane tako da mi bude lakše u utakmici. Ovdje sam na posudbi iz Dinama tako da ću dati svoj maksimum."

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!