Nogomet

Iskusni hrvatski stručnjak predstavljen kao novi izbornik druge najmnogoljudnije zemlje na svijetu

Filip Mihoković • subota, 09.03.2024.
Iskusni hrvatski stručnjak predstavljen kao novi izbornik druge najmnogoljudnije zemlje na svijetu
Foto: Marko Jurinec/HINA

Nedavno je napunio okruglih 70 godina, a sada je Branko Ivanković predstavljen kao novi izbornik kineske reprezentacije. Proslavljeni Dinamov trener otkrio je da mu je glavni cilj izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo...

Branko Ivanković u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri vodio je Varaždin, Bedworth United, Rijeku, Hannover 96, Dinamo u tri različita navrata, Shandong Taishan, Al-Ettifaq, Al-Wahda, Persepolis, Al-Ahli te reprezentacije Irana i Omana, a sada će voditi reprezentaciju Kine, prenose Sportske novosti.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Najviše uspjeha imao je vodeći Modre, osvojivši duplu krunu 2007. godine kada je i ostvario niz od 20 uzastopnih pobjeda, a na klupi Dinama rekorder je po broju uzastopnih pobjeda u službenim utakmicama (28), a nanizao je i rekordne 34 uzastopne utakmice bez poraza. Posljednje četiri godine proveo je kao izbornik Omana, a na predstavljanju je otkrio glavne ciljeve koje planira ostvariti s kineskom reprezentacijom:

"Naš prvi cilj je ulazak u sljedeći krug kvalifikacija, ali krajnji cilj nam je izgraditi novu reprezentaciju koja je dovoljno jaka da dođe do Svjetskog prvenstva."

U Aziji nogomet dobiva sve više na važnosti, a reprezentacija Kine u tome pogledu kaska za Japanom, Južnom Korejom te drugim gigantima s istočne polutke čiji igrači nastupaju u najjačim europskim ligama. Rezultati su za Kinu međutim, izostali, unatoč brojnim ulaganjima u sport, a Ivanković misli da još nije kasno da se druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu priključi azijskom nogometnom vrhu:

"Kina je puno ulagala u nogomet, ali rezultati koje imamo nisu zadovoljavajući. Azijski nogomet brzo napreduje, ali vjerujem da kineska momčad još uvijek može imati svoje mjesto u Aziji. Kineski igrači ostvaruju određeni napredak, promatram momčad neko vrijeme i siguran sam da mogu napraviti bolje rezultate."

Prvi zadatak za Ivankovića na klupi Kine bit će ostvariti pobjede u kvalifikacijskim susretima sa Singapurom 21. i 26. ožujka. Otkrio je da igrači nisu u najboljoj spremi budući da je domaće prvenstvo nedavno započelo, a zaključio je da će momčad morati posložiti tijekom trening kampa:

"Vrijeme za pripreme za nas je vrlo ograničeno. A kineska Superliga također je tek počela. Igrači nisu na vrhuncu. Moramo imati trening kamp i prilagoditi naše igrače njihovim vrhunskim uvjetima."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!