Nogomet

Igrač Reala mijenja državljanstvo i u budućnosti će nastupati za hit reprezentaciju prošlog SP-a

Mario Borko • ponedjeljak, 11.03.2024.
Igrač Reala mijenja državljanstvo i u budućnosti će nastupati za hit reprezentaciju prošlog SP-a
Foto: EPA

Brahim Diaz je nakon dugog nagovaranja pristao promijeniti nogometno državljanstvo i umjesto za Španjolsku u budućnosti će igrati za Maroko...

Promjene državljanstva u nogometu nisu rijetkost, a posebno su drage Hrvatskom nogometnom savezu koji je u prošlosti nagovorio neka velika imena poput Ivana Rakitića, a prošli tjedan tome je dodao prijelaz dinamovca Petra Sučića pod hrvatski stijeg. Za promjenu državljanstva se nakon dugog premišljanja odlučio i Realov Brahim Diaz koji će u budućnosti umjesto za državu svog rođenja Španjolsku, igrati za zemlju svog porijekla Maroko.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Tome je sigurno pridonio i nedavni uspjeh sjevernoafričke reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu u Kataru postala prva predstavnica svog kontinenta u polufinalu tog natjecanja u povijesti. Lavovi s Atlasa su taj proces započeli i prije Katara u nadi da će tadašnji igrač Milana prihvatiti poziv i nastupiti za njih na Svjetskom prvenstvu. To se tada ipak nije realiziralo, ali prema pisanju španjolskih medija Diaz je prelomio i u budućnosti će igrati za Maroko.

Igrač Reala ima dvojno državljanstvo, ali je nastupao za mlade selekcije Španjolske. 24-godišnjak je 2021. debitirao i za A reprezentaciju, ali bilo je to u prijateljskom dvoboju pa to ne utječe na ovu promjenu. Debi se dogodio na utakmici uoči Europskog prvenstva 2021. protiv Litve na kojoj je Diaz postigao i pogodak, ali se nije našao na konačnom popisu. Posljednji poziv zaprimio je krajem iste godine kada je dvije kvalifikacijske utakmice odgledao s klupe. Za U-21 reprezentaciju nastupio je na Europskom prvenstvu u Sloveniji gdje je Furija stigla do polufinala, a na tom putu je pobijedila Hrvatsku.

Inače ofenzivni veznjak je rodom iz Malage, a s 14 godina preselio je u akademiju Manchester Cityja gdje je 15 puta nastupio za prvu momčad, prije nego ga je 2019. kupio Kraljevski klub. U Madridu se nije uspio nametnuti, ali je afirmaciju postigao u dresu Milana za koji je na posudbi odigrao 124 utakmice, zabio 18 golova i upisao 15 asistencija. Ove sezone dobio je priliku u Realu i u 32 nastupa poentirao je osam puta, a pogodak na gostovanju kod Leipziga u Ligi prvaka pokazao se ključnim za prolazak u daljnju fazu tog natjecanja.

Ovo je velik dobitak za Maroko kojeg čekaju kvalifikacije za nadolazeće Svjetsko prvenstvo, a na nedavnom Afričkom kupu nacija Lavovi su iznenađujuće ispali već u osmini finala protiv Južnoafričke Republike. Diaz bi za novu reprezentaciju trebao debitirati već u ožujku, a španjolsku mediji su vrlo razočarani njegovom odlukom, ali ne okrivljuju igrača već savez koji prema njemu nije pokazao dovoljno poštovanje.

FOTO: EPA/J.J. Guillen

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!