Košarka

Marca: 'Real Madrid smatra Hezonju izgubljenim'

Filip Mihoković • utorak, 12.03.2024.
Marca: 'Real Madrid smatra Hezonju izgubljenim'
Foto: EPA

Real Madrid smatra da je Mario Hezonja gotovo sigurno izgubljen jer su čelnici kluba počeli prihvaćati da hrvatski košarkaš neće obnoviti ugovor iz financijskih razloga, ali i želje za većom ulogom u momčadi...

U Real Madridu počinju prihvaćati ono što se čini neizbježnim i naslućuje se već neko vrijeme: odlazak Marija Hezonje. Mnogo bi se stvari moralo promijeniti da 29-godišnji hrvatski igrač visok 203 centimetra karijeru nastavi kao igrač Real Madrida sljedeće sezone.

Igraj na košarkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Pitanje njegove obnove ugovora ide dalje od čistih financija, gdje su stavovi igrača i kluba međusobno udaljeni, a glavni razlog je igračeva uloga u klubu, prenosi Marca.

Hezonja je došao u Real Madrid 2022. godine iz Kazana. Unatoč dobrom nastupu u ruskom klubu, ugovor koji je potpisao s Bijelima nije bio u skladu s jednim od najboljih igrača Europe na njegovoj poziciji, što je zasigurno postao tijekom ove dvije sezone. Samim time, očekivao je i veću plaću te bolje uvjete u novom ugovoru, a u madridskom klubu ne mogu zadovoljiti njegove zahtjeve.

To mogu drugi europski klubovi, poput Panathinaikosa, za kojeg Hezonja ima rezervirano važno mjesto u srcu nakon što je igrao tamo po povratku iz NBA lige i postao idol navijača. Grci, koji pokušavaju ponovno oživjeti svoje europske uspjehe, smatraju Hrvata ključnim dijelom svog projekta sljedeće sezone.

Hrvatski reprezentativac već ima ponudu za ugovor od tri godine u iznosu od dva milijuna eura neto godišnje, što je nedostižno za Real Madrid. Kako je izvijestila Marca nakon Kupa kralja, Hezonja je već odbio dvije ponude za obnovu s Realom, smatrajući ih nedovoljnima. Otprilike u isto vrijeme kao i odbijanja, odnosi s čelnicima u klubu postali su izuzetno hladni.

No, iznad svega financijskog, važna je i Hezonjina uloga u momčadi. On smatra da bi trebao imati veći utjecaj i teško je vjerovati da će se to, osim uzrokovano ozljedama, promijeniti. Bio je samostalni protagonist za Kraljeve tijekom odsustva Guerschona Yabuselea, iskoristivši to da bude MVP Eurolige u prosincu.

Prošle sezone završio je nezadovoljan svojom ulogom u momčadi, iako je osvajanje Eurolige poslužilo kao prikrivanje bilo kakvih problema. U finalu nedavnog Kupa kralja, kad je odigrao samo posljednje 3:23 minute utakmice, nakon što je postigao 12 poena u drugoj četvrtini, njegovo strpljenje dostiglo je granicu. Osim novčane razlike, čini se teško da će obnoviti ugovor ako Chus Mateo, koji mu određuje minutažu, ostane na klupi Kraljevskog kluba.

Poseban karakter hrvatskog igrača u Madridu je došao do izražaja. Na terenu nema primjedbi za ponašanje. U ACB ligi ostvaruje učinak od 11 poena s 53.4 posto šutem za dva i 40 posto za tri, te 4.4 skoka i 11.8 valorizacije u 22 minute na parketu.

Slične brojeve ima i u Euroligi, gdje je na prosjeku s učinkom od 13 poena, 54.1 posto u dvicama i 41.5 posto u tricama, te 4.4 skoka i 12.6 valorizacije; također u 22 minute u prosjeku.

Zbog svega navedenog, u Real Madridu smatraju da je Hezonja gotovo sigurno izgubljen i samo radikalan zaokret događaja mogao bi promijeniti situaciju. Pozitivna strana toga jest da bi novac namijenjen obnovi njegovog ugovora sada mogao postati sredstvo za povećanje moguće ponude Walteru Tavaresu, još jednom "stupu" kluba čija je budućnost neizvjesna, jer također traži povećanje plaće u skladu s njegovim statusom najvažnijeg centra u Europi.

Velike europske momčadi, s Panathinaikosom na čelu, vrebaju zelenortskog košarkaša kao i miljenika navijača, Hezonju, te će ih pokušati primamiti u sklopu velikog projekta za budućnost kluba.

FOTO: EPA/Javier Lizon

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!