Ostali sportovi

Rusija neće bojkotirati OI u Parizu: 'Ne smijemo se okrenuti, zatvoriti, bojkotirati ovaj pokret'

HINA, Mihaela Bradovski • srijeda, 13.03.2024.
Rusija neće bojkotirati OI u Parizu: 'Ne smijemo se okrenuti, zatvoriti, bojkotirati ovaj pokret'
Foto: EPA

Unatoč ograničenjima koja su nametnuta ruskim sportašima zbog rata u Ukrajini, Rusija ne smije "bojkotirati" Olimpijske igre 2024. u Parizu, izjavio je u srijedu ruski ministar sporta Oleg Matytsin.

Ne smijemo se okrenuti, zatvoriti, bojkotirati ovaj pokret, izjavio je ministar, misleći na Olimpijske igre koje se od 26. srpnja do 11. kolovoza održavaju u Parizu, prenosi agencija Tass State.

Ova izjava je raspršila višemjesečna nagađanja o ruskom odgovoru na drastične uvjete koje je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) početkom prosinca postavio za sudjelovanje Rusa i Bjelorusa na ljetnim Igrama.

Ne samo da MOO zahtijeva od sportaša iz obiju zemalja da se natječu pod neutralnom zastavom, već je dodao i niz kriterija bez presedana.

Tako će se ruski i bjeloruski sportaši moći natjecati samo kao pojedinci i pritom ne smiju aktivno podržati rusku ofenzivu u Ukrajini.

Osim toga, morat će proći kvalifikacije.

Rusija je takav tretman rezerviran za ruske i bjeloruske sportaše smatrala "ponižavajućim" i "diskriminirajućim", a njezin predsjednik Vladimir Putin već je nekoliko mjeseci suzdržan što se tiče njihovog sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu.

"Ići ili ne? Uvjeti se moraju pažljivo analizirati", izjavio je Putin u prosincu, kada su samo osam Rusa i tri Bjelorusa ispunili kriterije MOO-a.

No, dok su glasine o ruskom bojkotu cijelu zimu uzburkavale sportski pokret, Oleg Matytsin je smatrao da je potrebno, "što je više moguće, sačuvati mogućnost dijaloga i sudjelovanja u natjecanjima".

Ministar sporta je, međutim, rekao da čeka sljedeći sastanak Izvršnog odbora MOO-a, od 19. do 21. ožujka.

"Vidjet ćemo kakva će biti konačna odluka Međunarodnog olimpijskog odbora, ali zasad je stav da neće biti novih preporuka i propisa", rekao je.

MOO je svoju odluku iz prosinca predstavio kao konačnu, ali ipak mora odlučiti o jednoj točki - nazočnosti Rusa i Bjelorusa na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara. Međunarodni paraolimpijski odbor zabranio jer ruskim i bjeloruskim sportašima sudjelovanje u mimohodu na otvaranju Paraolimpijskih igara 28. kolovoza.

FOTO: EPA/Mohammed Badra

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!