Nogomet

Portugalski i škotski velikan u borbi za četvrtfinale Europske lige

Petar Jenjić • četvrtak, 14.03.2024.
Portugalski i škotski velikan u borbi za četvrtfinale Europske lige
Foto: EPA

Nogometaši Rangersa i Benfice večeras se bore za četvrtfinale Europske lige. Prvi dvoboj odigran u Lisabonu završio je 2:2, a vjerujemo da će i ovaj današnji ponuditi dosta uzbuđenja...

Pred nama je definitivno vrlo uzbudljiva utakmica u Glasgowu gdje će Rangersi ugostiti Benficu u uzvratnom dvoboju osmine finala Europske lige. Utakmica škotske i portugalske momčadi igra se s početkom u 18:45, a njihov dvoboj sudit će slovački sudac Ivan Kružliak.

Igraj na Rangers - Benfica na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prvi međusobni dvoboj ponudio je baš pravu nogometnu poslasticu na Estadio de Luzu. Tom Lawrence doveo je goste u vodstvo u sedmoj minuti, da bi u drugoj minuti sudačke nadoknade iz penala poravnao Angel Di Maria. Međutim, Rangersi su se već do kraja poluvremena vratili u vodstvo preko Dujona Sterlinga, da bi do 2:2 u nastavku Benfica stigla autogolom Connora Goldsona.

Rangersi vode veliku borbu sa Celticom za naslov prvaka, a i jednoj i drugoj ekipi nije strano kiksati protiv nešto slabijih ekipa. Tako je Rangers prije dva tjedna izgubio upravo na Ibroxu od osmoplasiranog Motherwella (1:2), ali unatoč tome i dalje ima dva boda prednosti na vrhu ljestvice ispred najvećeg rivala.

Prije današnjeg dvoboja, gostovali su kod Hiberniana u četvrtfinalu Kupa Škotske i slavili s 2:0. James Tavernier promašio je penal u 23. minuti, ali je na odbijanac dobro reagirao John Lundstram i zabio za 1:0. Posao im je bio olakšan u drugom poluvremenu jer su dva igrača Hiberniana isključena između 68. i 71. minute. Za potvrdu pobjede zabio je Fabio Silva.

Benfica je u portugalskom prvenstvu trenutno na bod iza Sporting Lisabona koji ima utakmicu manje. Zadnja dva derbija nisu prošla u skladu s očekivanjima. Prvo ih je upravo Sporting svladao s 2:1, nakon čega su u velikom derbiju protiv Porta izgubili s čak 5:0. Uoči dolaska u Glasgow, upisali su domaću 3:1 pobjedu protiv Estorila. Zabijali su Orkun Kokcu, Marcos Leonardo i Tiago Guveia.

U kadar Rangersa vratio se Todd Cantwell i spreman je odigrati pokoju minutu. S druge strane, Dujon Sterling neće biti u kadru i vidjet će hoće li biti eventualno spreman za nedjeljni prvenstveni susret, dok dvoboj sigurno propušta i Ross McCausland. Van terena kod škotske momčadi još su: Abdallah Sima, Danilo, Kieran Dowell i Oscar Cortes.

Puno je ugodnija situacija po tom pitanju za Benficu kojoj je jedini ozlijeđeni igrač Juan Bernat, ali lijevi bek izvan kadra je još od listopada zbog problema s mišićem.

Zanimljivo, prije prošlotjednog 2:2 remija, ove dvije ekipe igrale su grupnu fazu istog natjecanja 2020. godine. Utakmica u Lisabonu završila je 3:3, a na Ibroxu 2:2.

Što su rekli

Philippe Clement, trener Rangersa: "Znamo da je Benfica odmarala pet igrača prije ove utakmice, ali moji su nogometaši spremni. Svježina se vratila, glas je velika i svi znamo da moramo dati više od maksimuma kako bismo prošli dalje, a to ćemo i pokušati. Bit će to vrlo zanimljiva utakmica, obje ekipe ići će na pobjedu."

Roger Schmidt, trener Benfice: "Nakon remija u prvoj, ova će dvoboj odlučiti sve. Očekujem da će biti otvorenija utakmica nego protekli tjedan. 0:0 je i nema pravila gola gostima. Rangersi vole napadati i vjeruju u sebe i svoje kvalitete. Očekujem da će sve biti otvoreno, kao i u prvoj utakmici i na to moramo biti spremni. Moramo se braniti kao prošli susret, ekipa smo koja se ne skriva."

Mjesto, vrijeme, suci

Ibrox, Glasgow, 18:45

Sudac: Ivan Kružliak (Slovačka)

Nedostaju

Rangers: Sterling, McCausland, Sima, Danilo, Dowell, Cortes (ozljede)

Benfica: Bernat (ozljede)

Zadnji susret

Odlična je bila prva utakmica u Lisabonu, Rangersi su u dva navrata bili u vodstvu, no na kraju je završilo 2:2.

Prognoza

Ni danas ne očekujemo ništa manje uzbudljiv dvoboj na Ibroxu. Očekujemo golove od jedne i od druge momčadi, a zbog domaćeg terena minimalnu prednost dajemo škotskoj ekipi.

FOTO: EPA/FILIPE AMORIM

Europska liga, nokaut faza

osmina finala - uzvrati

FC Rangers0:1Benfica
Slavia Prag1:3Milan
Villarreal3:1Marseille
West Ham 5:0Freiburg
Atalanta2:1Sporting
Bayer Leverkusen3:2Qarabağ
Brighton & Hove1:0Roma
Liverpool6:1Sparta Prag

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!