Nogomet

Bjelanović: 'Lov na prvo mjesto natjerao je hrvatske klubove da otvore novčanike'

Mario Borko • utorak, 19.03.2024.
Bjelanović: 'Lov na prvo mjesto natjerao je hrvatske klubove da otvore novčanike'
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

U razgovoru za talijanske medije sportski direktor Istre 1961 dotaknuo se suradnje s novim trenerom, povratku igrača poput Perišića, Brekala i Roga u SuperSport HNL te nadolazećeg Europskog prvenstva…

Čak za 13 talijanskih nogometnih klubova u svojoj karijeri igrao je Saša Bjelanović. Današnjeg sportskog direktora Istre 1961, koji je istu funkciju u prošlosti obavljao i u Hajduku, ljubitelji hrvatskog nogometa najviše pamte iz prvih godina 21. stoljeća kada je nosi dres Varteksa. Rođeni Zadranin koji je u karijeri igrao za Dinamo, a upisao je jedan nastup i za Vatrene otkrio je u razgovoru za talijanske medije glavne razloge trenda povratka renomiranih igrača u SuperSport HNL.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Dinamo ove godine više nije ona momčad koja je prethodnih godina uvjerljivo osvajala prvenstvo. I Rijeka i Hajduk pridružili su se Zagrepčanima u borbi za naslov prvaka i trenutno između njih postoji interno natjecanje. Klubovi toliko žele osvojiti taj naslov da više ne štede sredstva kako bi to postigli. Lov na prvo mjesto natjerao ih je da otvore novčanike što je do prije nekoliko godina bilo nezamislivo. Pogledajte samo Brekala ili Perišića u Hajduku."

Bjelanović je u Hajduk stigao 2015. godine kao šef skautske službe, nakon deset mjeseci postao je pomoćnik sportskog direktora pa je nakon gotovo dvije godine na toj funkciji u ljeto 2018. godine dobio priliku da i sam postane sportski direktor. Na toj poziciji ostao je godinu i sedam mjeseci, a nakon odlaska iz Splita radio je kao skaut Atalante. To je trajalo do lipnja 2022. godine kada je preuzeo mjesto sportskog direktora u Istri 1961 gdje se nalazi i danas. U klub je nedavno za glavnog trenera doveo talijanskog stručnjaka Paola Tramezzanija.

"Htio sam ga dovesti u Hrvatsku još u vrijeme Hajduka, ali nisam uspio. Kasnije je stigao u Split, ali ne kad sam ja bio upravi. Godinama smo se sretali i pričali o tome da jednoga dana moramo surađivati i kad se otvorila mogućnost da ga dovedem nisam razmišljao ni trenutka. On je poziv odmah prihvatio iako se radi o klubu koji je manji od onih u kojima je do sad radio. Klub je u obojici probudio strast i želju za ostvarivanjem što boljih rezultata."

Na Europskom prvenstvu koje se u lipnju i srpnju odigrava u Njemačkoj, Italija i Hrvatska će snage odmjeriti već u grupnoj fazi. Uz njih su u skupini smještene Španjolska i Albanija i sveopće je mišljenje kako se radi o takozvanoj “skupini smrti“.

"Hrvatska je čudna reprezentacija koja ima kvalitetu, ali jako puno ovisi o voljnom momentu i motivaciji. Na velikim natjecanjima stvara se zajedništvo i osjećaj pripadnosti koji omogućuje nekim igračima da igraju iznad svojih mogućnosti. Nemamo vrhunskog napadača, ali nadam se da ćemo na prvenstvu biti dobri. Bit će ovo posljednji turnir za Luku Modrića i mnoge igrače njegove generacije."

Bjelanović je za vrijeme igračke karijere bio korpulentni napadač “starog kova“ kakvih danas više i nema. Odgovorio je na pitanje zašto Italiji danas nedostaju napadači najviše kvalitete kakve je imala u prošlosti: "To je vrsta kojoj prijeti izumiranje. Italija je bila poznata po sjajnim napadačima, uvijek je bilo važnih igrača u ovoj ulozi. Ne mislim da je to problem samo u Italiji jer općenito u modernom nogometu klasičnih devetki kakva je primjerice bio Vieri više nema. Shvaćam da treneru Spallettiju nije lako, morat će napraviti jako dobar posao da dođe do velikog rezultata jer razina napadača trenutno nije na vrhu, nije na razini reprezentacija koje ciljaju osvojiti naslov."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!