Ostali sportovi

Više od tisuću brodova dočekat će olimpijsku baklju u Marseilleu

HINA, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 25.03.2024.
Više od tisuću brodova dočekat će olimpijsku baklju u Marseilleu

Ogromna nautička parada, koja bi mogla okupiti oko tisuću brodova, pratit će dolazak olimpijske baklje 8. svibnja u Francusku, ispred Marseillea.

Svaki brod koji želi sudjelovati u ovom događaju, koji će trajati gotovo pet sati, mora se prvo besplatno registrirati na web stranici "Put olimpijskog plamena", najmanje 15 dana prije dolaska, unutar ograničenja od 1024 plovila.

"Cilj je da ovaj događaj bude svečan s puno ljudi na vodi koji će pratiti ovu paradu. Međutim, prioritet je da se to dogodi sigurno", objasnio je viceadmiral Gilles Boidevezi, pomorski prefekt Sredozemlja, posebno podsjećajući da dvije su osobe poginule u prevrtanju pratećeg broda tijekom svečanosti na cilju jedriličarske regate Route du Rhum 2022.

Da bi to učinili, plovila moraju zadovoljiti određene kriterije kao što su najveća snaga motora od 250 konjskih snaga, kao i maksimalnom veličinom od 24 metra duljine za motorna plovila, dok jedrilice ne smiju prelaziti 41 metar duljine.

Olimpijski plamen stići će na veličanstvenoj jedrilici s tri jarbola Belem, s 58 metara duljine, sagrađenoj u Nantesu davne 1896. godine, koja će ponijeti baklju iz Atene 26. travnja.

"Nadam se da će dolazak ovog plamena u Marseille, koji će dati znak za Igre, biti i signal za nešto malo veće, malo trajnije od tih 15 dana Olimpijskih igara," izjavio je zamjenik gradonačelnika Marseillea Hervé Menchon.

On je kao popratne događaje najavio razne nautičke aktivnosti s kajacima, kanuima, provansalskim viteškim borbama, pa čak i tradicionalnog veslanja.

Marseille će tijekom Igara biti domaćin jedriličarskih natjecanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!