Rukomet

Vujović će na klupi Nexea pokušati ponoviti 2016. godinu

Mario Borko • utorak, 26.03.2024.
Vujović će na klupi Nexea pokušati ponoviti 2016. godinu
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

Pred rukometašima Nexea prva je utakmica doigravanja za četvrtfinale Europske lige, a protivnik je Rhein-Neckar Lowen, dvostruki prvak Njemačke i jednom osvajač ovog natjecanja. Dvorana u Našicama trebala bi biti puna, a Veselin Vujović ima pozitivnog iskustva s Nijemcima...

Nakon što su nedavno uspješno apsolvirane olimpijske kvalifikacije, stigao je novi veliki tjedan za hrvatski rukomet. Pred Zagrebašima je u srijedu ogled protiv Montpelliera u doigravanju za četvrtfinale Lige prvaka, a u utorak našički Nexe u istoj fazi Europske lige ugošćuje njemački Rhein-Neckar Lowen. Pred Našičanima je vrlo težak zadatak, ali vjeruju u pozitivan ishod.

Igraj na Nexe - RN Löwen na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Na klupu Nexea do kraja sezone sjeo je Veselin Vujović. Crnogorac je do sad vodio tri utakmice, upisao je dvije pobjede i poraz od Savehofa u Europskoj ligi, koji je Našičane bacio na treće mjesto i na noge njemačkom klubu. Gromovi su dovođenjem cijenjenog stručnjaka na klupu pokazali dodatnu ambiciju i želju za iskorakom, a njega će biti vrlo teško ostvariti. U domaćem prvenstvu Zagreb dugo nije bio jači, a u Europi će se teško ponoviti plasman na Final Four Europske lige koji je ostvaren prije dvije godine.

Vujović je ugovor potpisao do kraja sezone i od njega se očekuje "instant rezultat", a on za to ima potrebnog iskustva. Upravo je protiv Rhein-Neckar Lowena ostvario najveći uspjeh na klupi Zagreba kad je 2016., nakon poraza u Areni, preokrenuo zaostatak u Njemačkoj i odveo najtrofejniji hrvatski klub u četvrtfinale Lige prvaka, posljednje do danas. Gromovi su u zadnjoj provjeri slavili u gostima protiv Spačve 25:28 što nije rezultat koji ulijeva veliki optimizam, ali ne mora ništa značiti. S istom protivnikom već su igrali prije tri godine u istoj fazi natjecanja. Tada su tijesno poraženi, a njemačka momčad je tada bila u puno boljem stanju nego danas.

Lavovi iz Mannheima u ovoj su sezoni daleko od svog najboljeg izdanja. U Bundesligi su trenutno na 13. mjestu s 20 osvojenih bodova, a puno bolje igre pružaju u Europi. U grupi su završili su drugi iza Nantesa, ali ispred Hannovera koji je domaćem prvenstvu šesti. Sunarodnjake su oba puta pobijedili, a prvo mjesto Nantesu su propustili zbog iznenađujućeg poraza od Gornik Zabrze. U Našice dolaze nakon dva vezana poraza u prvenstvu i ponovo će izlazak iz mini krize tražiti u Europi.

U Lowenu igra povremeni hrvatski reprezentativac i bivši igrač Nexea Halil Jaganjac koji nažalost cijelu karijeru vodi veliku borbu s ozljedama, a zbog posljednje je i dalje van terena. Ivan Martinović će od iduće sezone nositi žuti dres, a pridružit će se plejadi sjajnih igrač poput Jurija Knorra, Davida Spatha, Jannicka Kohlbachera, Niclasa Kirkelokkea i Uwea Gensheimera. Svi spomenuti prijete Gromovima i u Sportskoj dvorani Osnovne škole kralja Tomislava očekuje nas pravi spektakl.

Što su rekli

Veselin Vujović, trener Nexea: "Mislim da ne postoji niti jedna ekipa u Europi koja sa sigurnošću može reći da će pobijediti Rhein–Neckar Lowen. Njihovo gostovanje u Našicama dočekujemo s velikim respektom. Bez obzira na to imamo ogromnu želju i nadamo se da smo sposobni napraviti korak više i pokazati da možemo igrati protiv najjačih europskih momčadi. Želimo ostvariti naš prvi cilj a to je pobjeda u prvoj utakmici u Našicama, a onda ćemo se pripremati za uzvrat u Njemačkoj."

Ante Gadža, igrač Nexea: „Stigli smo do nokaut faze ovog natjecanja i pred nama su velike utakmice. Nadam se da će naša dvorana sutra biti prepuna, stiže nam više nego dobar protivnik i znamo da neće biti nimalo jednostavno. Odradili smo mini ciklus priprema na Zlatiboru, gdje smo se pripremali upravo za ove utakmice i nadam se da ćemo uspjeti ispuniti veći dio onog što smo si zacrtali i da ćemo pred uzvrat u Njemačkoj ostvariti što bolji rezultat."

Mjesto, vrijeme

Našice, Sportska dvorana Osnovne škole kralja Tomislava, 20:45

Nedostaju

Nexe: /

Rhein-Neckar Lowen: Gustav Davidsson

Zadnji susret

Ove dvije momčadi susrele su se u istoj fazi ovog natjecanja prije tri godine. U prvoj utakmici igranoj u Našicama, Nijemci su bili bolji s 25:27. U uzvratnoj utakmici završilo je 27:27, a Lavovi su kasnije zaustavljeni tek u polufinalu.

Prognoza

Nijemci dolaze kao blagi favoriti, ali sve osim njihove pobjede bilo bi veliko iznenađenje. Nexe ne djeluje kao da je u formi koja je potrebna za slavlje nad tako jakim protivnikom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!