Nogomet

Hrvatska je deseta reprezentacija svijeta, ali tek 22. najvrjednija

Mario Borko • utorak, 26.03.2024.
Hrvatska je deseta reprezentacija svijeta, ali tek 22. najvrjednija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Prema podacima Transfermarkta, hrvatska nogometna reprezentacija je trenutno 22. najskuplja nacionalna selekcija na svijetu, a ispred nje su primjerice: Norveška, Nigerija, Sjedinjene Američke Države i Ukrajina...

Ožujak većini reprezentacija služi kao lagana priprema za turnire koji su na rasporedu u ljeti. Ovo je godina Europskog prvenstva u Njemačkoj i Copa Americe, koja se održava u Sjedinjenim Američkim Državama i na kojoj će nastupi 16 reprezentacija. Za ovo okupljanje nisu svi izbornici pozvali jednak broj igrača i neke velike zvijezde su ga morale propustiti (Lionel Messi, Mohamed Salah, Kevin De Bruyne...), ali prema trenutnim podacima Transfermarkta, Hrvatska je tek 22. najskuplja reprezentacija na svijetu.

Igraj na međunarodne prijateljske utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Vrijednost Vatrenih je procijenjena na 278 milijuna eura. To ih smješta iza reprezentacije Senegala, a ispred Austrije. Najskuplji hrvatski igrač je Joško Gvardiol čija se vrijednost procjenjuje na 75 milijuna, a slijedi ga Mateo Kovačić koji vrijedi 30. Obojica su nedavno zabilježili pad vrijednosti, a s cijenom od 25 milijuna prati ih Lovro Majer. I to je to od igrača s hrvatskom putovnicom koji vrijede više od 20 milijuna. Izostanci Martina Baturine, Luke Sučića i Josipa Šutala uvelike utječu na vrijednost momčadi kada znamo da se radio o četvrtom, petom i šestom najskupljem reprezentativcu. Dodamo li njih u računicu Hrvatska bi skočila na 17. mjesto, što je i dalje sedam mjesta niže od FIFA renkinga. Na njemu smo i dalje deseti bez obzira na lošiji rezultat protiv Tunisa.

Najskuplja reprezentacija očekivano je Engleska koja je procijenjena na milijardu i pol eura, a iznad milijarde su još Francuska (1,22) i Portugal (1,03). TOP 5 zatvaraju Brazil i Španjolska, a odmah iza Furije je Italija. Dakle na predstojećem Euru, Hrvatska u grupi očekuju dvije vrlo skupe reprezentacije. Svjetski prvaci Argentinci su na sedmom mjestu, a od "manjih" reprezentacija na 11. mjestu ističe se Norveška.

Norvežana na velikim natjecanjima nema preko 20 godina, ali "zlatna generacija" Erlinga Haalanda i Martina Odegaarda tek je u nastanku i sigurno će u budućnosti biti važan faktor europskog nogometa.

Ukrajina koja još uvijek lovi vizu za Euro je 14., a Švedska, koja će ga nakon gotovo 30 godina prvi puta propustit, 15. Od ostalih reprezentacija za koje renking ne bi sugerirao da su ispred hrvatske, ističu se: Danska, Nigerija, Maroko, Obala Bjelokosti, Sjedinjene Američke Države i Turska.

Zanimljivo prije Svjetskog prvenstva 2018., vrijednost Hrvatske bila je procijenjena na 400 milijuna eura, četiri godine poslije na 377, a slično je bilo i na Euru 2021. Međutim važno je da je broj igrača u Rusiji bio ograničen na 23, a na iduća dva velika natjecanja na 26. U Njemačkoj će broj igrača ponovo biti smanjen kao što je bio prije pojave pandemije.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!