Ostali sportovi

Hrvatska gimnastička reprezentacija u izmijenjenom sastavu nastupa u Antalyji

Sportnet, Branimir Korać • četvrtak, 28.03.2024.
Hrvatska gimnastička reprezentacija u izmijenjenom sastavu nastupa u Antalyji

Tri tjedna ostalo je do Svjetskog kupa u Dohi, posljednjeg turnira koji se računa u borbi za Olimpijske igre u Parizu. Do nastupa u Kataru hrvatskim predstavnicima se na dva Svjetska Challenge kupa – u Antalyji i Osijeku – pruža idealna priliku za održavanje i poboljšavanje forme.

U dosta izmijenjenom sastavu hrvatska reprezentacija otišla je put Turske. Od gimnastičarki, za dobar rezultat bore se Sara Šulekić, Tina Zelčić i Mila Prpić. Nažalost, na put nije otišla Ana Đerek koja se ponovno ozlijedila. U muškoj konkurenciji na konju s hvataljkama nastupit će Mateo Žugec i Liam Rabić.

Sara Šulekić i dalje se bori za Olimpijske igre. Nakon vrlo dobrih nastupa na dvovisinskim ručama na kvalifikacijskim Svjetskim kupovima u Kairu, Cottbusu i Bakuu još uvijek gaji nadu da preko Dohe može do Pariza. Prije toga slijedi natjecanje u Antalyji, a potom i u Osijeku.

"Nadam se da ću na oba dobro nastupiti i možda ući u finale, a pogotovo mi je to želja u Osijeku jer je tamo domaća publika i domaći teren. Oba natjecanja će mi dobro doći za pripremu prije Dohe. Nadam se da ću biti u što boljoj formi za nastup u Kataru te da tamo probam svoju najtežu vježbu sa novim saskokom. Super se osjećam, nemam nikakvih ozljeda i veselim se novim izazovima."

I Tina Zelčić još uvijek ima teoretske šanse da putem grede dohvati olimpijsku smotru. U Dohi joj je potreban čudesan rasplet. Zelčić je bila na visokoj razini na posljednja dva Svjetska kupa, i sama je bila zadovoljna svojim nastupima. U Antalyji želi nastaviti taj niz.

"Čeka nas Svjetski kup u Dohi za tri tjedna, to nam je najbitnije natjecanje, za to se spremam. Sada slijede Antalya pa vežemo Osijek. Svjetski kup u Turskoj nam je više pripremno natjecanje za sve to što nas čeka, bitniji su mi Osijek, Doha i poslije toga odmah Europsko prvenstvo u Italiji. Sve ide svojim tokom, sezona je teška i naporna, ali ja se osjećam spremno i nadam se što boljim nastupima na ovim natjecanjima koja nas čekaju."

15-godišnja Mila Prpić prije tri tjedna u Bakuu na parteru debitirala je u natjecanjima Svjetskog kupa. Naravno, trema je bila prisutna. Antalya je nova prilika za stjecanje dragocjenog iskustva.

"Zahvalna sam na novoj prilici koja mi je pružena na Svjetskom kupu u Turskoj. Antalya mi je ostala u lijepom sjećanju kada sam prije godinu dana nastupala na Svjetskom juniorskom prvenstvu. Pojačala sam treninge kako bih ispravila greške koje su se nedavno dogodile u Bakuu. Uz parter ću na ovom Svjetskom kupu nastupiti i na gredi. Do nedavno sam seniorke mogla samo pratiti ispred malih ekrana, a sada sam među njima. Sretna sam i ponosna zbog toga."

U Antalyji neće biti najboljih hrvatskih gimnastičara. Tin Srbić, Aurel Benović i Filip Ude nastupit će u Osijeku za tjedan dana. U Turskoj su priliku dobili Mateo Žugec i Liam Rabić, obojica će u kvalifikacijama nastupiti na konju s hvataljkama.

Mateo Žugec osvojio je zlatnu medalju na Mediteranskim igrama prije dvije godine u alžirskom Oranu. Ovaj 22-godišnji član varaždinske Vindije u prošlosti je koristio ukazane prilike u Svjetskom kupu. Pobijedio je u Koperu te bio drugi u Varni.

"Nakon što sam prošli tjedan izborio Europsko prvenstvo, uspio sam izboriti i nastup na Svjetskom kupu u Bugarskoj. To je još jedan plus i pokazatelj forme koja raste za nastup u Antalyji. Cilj mi je finale, a naravno u finalu je sve moguće. Zdravstveno stanje je puno bolje nego što je bilo na početku sezone. Imao sam velikih problema s rukom, imao sam kroničnu upalu zgloba desne šake. Uz pomoć terapije to smo riješili, ne mogu se bolje osjećati, spreman sam."

Nakon Svjetskih kupova u Varni i Parizu, treći put na ovoj razini natjecanja nastupit će Liam Rabić.

"Osjećam se odlično, u odličnoj sam formi. Plan je ići vježbu s početnom ocjenom 5.6 koju moram odraditi jako čisto i to bi onda bila ocjena iznad 14 bodova što sam pokazao i na kontrolnim treninzima od početka godine. Nemam trenutno problema s ozljedama, imam samo manje bolove u zglobovima. Ništa, spreman sam, trebam se smiriti, odraditi ono što znam i to je to."

Kvalifikacije u Antalyji na rasporedu su u petak i subotu. Sutra nastupaju Sara Šulekić, Mateo Žugec i Liam Rabić. U petak finala love Tina Zelčić i Mila Prpić. Sva finala održavaju se u nedjelju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!