Ostali sportovi

Hrvatska do zlata i srebra na Europskom turniru u futsalu osoba s dijabetesom

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 28.03.2024.
Hrvatska do zlata i srebra na Europskom turniru u futsalu osoba s dijabetesom

Na Europskom futsal turniru osoba s dijabetesom u Poljskoj – 'Red Card for Diabetes', hrvatska juniorska DiaEuro ekipa, koja okuplja izvanredne mlade sportaše s dijabetesom, postigla je iznimne rezultate. Naši sportaši osvojili su srebrnu medalju na Euro kupu turnira, te zlatnu medalju u kategoriji Lige prvaka.

Mladi futsal igrači ovime su još jednom potvrdili da dijabetes nije prepreka za bavljenje sportom niti za postizanje izvrsnih rezultata. DiaEuro je projekt kojeg podržava Međunarodna dijabetička federacija (IDF) kao i nogometni savezi država sudionica, što dodatno svjedoči o njegovoj važnosti. Tijekom godina turnir je okupio sudionike iz više od 20 europskih država, a Hrvatska je sudionik ovog projekta od samih početaka.

"Dvostruki uspjeh na ovom turniru još jednom je potvrdilo da su naši sportaši izuzetno sposobni i motivirani, unatoč izazovima s kojima se suočavaju zbog dijabetesa. Dijabetes ne smije biti prepreka u ostvarenju sportskih snova, a igrači su to dokazali svojom predanošću, upornošću i talentom na terenu. Zahvaljujući današnjim tehnološkim inovacijama naši igrači mogu se u potpunosti fokusirati na svoju igru i postizanje vrhunskih rezultata i tu posebno zahvaljujem i našim partnerima iz tvrtke Medilab One koja nas je podržala na ovom turniru osiguravši igračima Dexcom ONE senzore koji mjere razinu glukoze. Također, zahvalni smo i natječaju ‘Najbolje iz Hrvatske’ tvrtke Konzum koja je prepoznala važnost ovog natjecanja i svojom podrškom doprinijela našim sportskim uspjesima", izjavio je trener ekipe Neven Furjan.

Službeno Europsko futsal prvenstvo osoba s dijabetesom – DiaEuro, na kojem svake godine nastupaju seniori DiaEuro tima Hrvatske, nastalo je 2012. godine na inicijativu Ukrajinskog dijabetičkog saveza. Glavni cilj projekta je educirati javnost i motivirati ljude s dijabetesom na bolju regulaciju kroz tjelesnu aktivnost, koja je zajedno s terapijom i prehranom, ključna u dobroj regulaciji ove kronične bolesti. Osim samog DiaEuro prevenstva, za mlađe kategorije se godina organiziraju slični turniri kako bi i mladim sportašima prenijela ideja i zajedništvo, ali i edukacija regulacije dijabetesa za vrijeme sportske aktivnosti.

Naša reprezentacija na ovaj turnir otišla je pod vodstvom HAŠK Mladosti, koji već godinama provodi projekte vezane uz sport i dijabetes..

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!