Nogomet

Jakirović: 'Kad se pripremate za derbi, one ranije utakmice ništa ne znače'

Petar Jenjić • petak, 29.03.2024.
Jakirović: 'Kad se pripremate za derbi, one ranije utakmice ništa ne znače'
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Trener Dinama Sergej Jakirović najavio je gostovanje Modrih na Poljudu u subotnjem derbiju protiv Hajduka. Dvoboj 28. kola SuperSport HNL-a sudit će strani suci, a na put s momčadi ide i Marko Rog...

Nogometaši Dinama u subotu od 19:30 sati gostuju na Poljudu. Posljednji derbi u SuperSport HNL-u ove sezone najavio je na press konferenciji trener Modrih Sergej Jakirović, svjestan kako se sada lomi sezona:

Igraj na Hajduk - Dinamo na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Čeka nas izuzetno važna utakmica, znamo što nosi. Tu se lomi sezona, ostalo je još devet utakmica. Sutra moramo biti na visokoj razini kako bi se dobro prezentirali i uzeli tri boda. Hajduk ima svoje ciljeve i planove, neće biti lako, no sve držimo u svojim nogama. Moramo pokazati dobru igru i gard, odigrati hrabro i muški."

Iza njih je reprezentativna pauza.

"Svi igrači koji su ostali su se regenerirali i napravili nekoliko dobrih trneinga. Baturina je trenirao, bit će u konkurenciji. Imam još dvije dvojbe, to ćemo danas riješiti. Problem je što su U-21 reprezentativci stigli tek jučer. Dugo su putovali iz Portugala, svi su ostali na raspolaganju", nastavio je Jakirović koji se osvrnuo i na status Marka Roga:

"U konkurenciji je, zadovoljan sam. Nije igrao deset mjeseci, ali ide s nama na put u Split. Prošao je težak put."

Dinamo je na startu sezone slavio u utakmici Superkupa, dok je u SuperSport HNL-u Hajduk slavio u dva navrata, a jedna utakmica završila je remijem.

"Uvijek idemo na pobjedu, vidjet ćemo kako će se utakmica razvijati, ali imamo plan. Ovo je specifična utakmica. Hajduk ima dobre strane. Kad se pripremate za derbi, one ranije utakmice ništa ne znače. Bit će dobra atmosfera, bit će naših navijača koje uvijek čujemo. Možda su nam oni falili u nekim europskim utakmicama. Moramo biti na visokoj razini ako želimo do pobjede."

Samo nekoliko dana kasnije na rasporedu je polufinale SuperSport Hrvatskog nogometnog Kupa na istom stadionu protiv istog protivnika.

"Malo neobično, no tako je. Gledamo kako odigrati što bolje, tek ćemo kasnije razmišljati o toj utakmici. Zadnji smo put u Splitu dobili u vrijeme korone, tada nije bilo publike. Psihološki znači puno, a što se tiče poraza ili remija, onda imamo još devet utakmica. Ništa neće biti gotovo dok matematika to ne odluči, ali će psihološki imati veliki utjecaj."

Hoće li čuvati bod ako u 75. minuti bude 0:0.

"Imamo plan kako s klupe pojačati igru prema naprijed. Imamo igrače koji mogu promijeniti tijek igre. Razmišljamo i o tome. Nije tajna da igramo slabije na gostovanjima. Igramo bolje, fluidnije, proaktivnije kod kuće. Volio bih to promijeniti jer mi je svejedno gdje igramo i s kim. Teren je istih dimenzija i morat ćemo to promijeniti jer više igramo u gostima, nego kući u ovom krugu."

Derbi sude strani suci.

"Sudac kao sudac, dođe i sudi. Vjerujem da će obje ekipe biti usredotočene na utakmicu, ne na uobičajeni folklor. Po mojim informacijama, ovaj sudac ne dopušta mahanje rukama i prigovore. U Europi se igra puno više efektivno, pušta se čvršća igra, kartoniraju sva iščašena ponašanja. Razgovaram s igračima o tome, uvijek analiziramo stil koji gaji, to nam je važno u pripremi utakmice. Posebno uoči debija."

Očekuje li od Hajduka otvorenu igru?

"To je pitanje za kolegu Karoglana. Sigurno je da će tražiti poticaj, imamo iskustva s njima kroz cijelu sezonu. Nadam se da ćemo biti dobri i igrati svoju igru. Moramo biti okomitiji u završnici, kad možemo pucamo po golu. Često smo imali dobar posjed, ali malo toga pokušali u zadnjoj trećini. Nadam se da ćemo biti dobri."

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!