Ostali sportovi

Svi najbolji hrvatski stolnotenisači i stolnotenisačice sudjelovat će na WTT Feederu u Varaždinu

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 01.04.2024.
Svi najbolji hrvatski stolnotenisači i stolnotenisačice sudjelovat će na WTT Feederu u Varaždinu
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Od 2. do 7. travnja Varaždin će po prvi put biti domaćin međunarodnom turniru iz serije WTT Feeder. U prijestolnici najstarije županije u Hrvatskoj svoju sreću u sportskim arenama tražit će 240 stolnotenisača i stolnotenisačica iz 40 zemalja svijeta. Ukupno će kroz Varaždin prodefilirati oko 400 sportaša i pratećeg osoblja, a brojke su iznad očekivanja.

Ne treba čuditi, jer iako je ovo prvi ovakav seniorski turnir, već dulje vrijeme u Areni se godinama održava omladinski WTT Youth Contender, koji je uvijek bio među bolje organiziranim turnirima i vrlo dobro posjećen. Naravno, seniorski turnir nema veze s omladinskim, ali ovo je i olimpijska godina i igrači sa svih strana 'love' turnire po cijelom svijetu kako bi pronašli put do Pariza.

Igraj na stolnoteniske mečeve na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Velika čast za naš grad je ugostiti svjetsku seriju turnira, ali ujedno nas ti izazovi i vesele. Dosad smo se pokazali kao dobri organizatori i domaćini, pogotovo kada smo organizirali EP u vrijeme korone. Imamo dobre uvjete i kapacitete. Je, ovaj turnir je na višoj razini, kompliciraniji, ipak je riječ o profesionalnim seniorskim igračima, drugi sistem igranja itd. Ali kad je uigrana ekipa sve se lako rješava. U Areni će nastupiti ponajbolji svjetski igrači, vrhunska promocija grada, ali i sporta", istaknuo je Tomislav Crnadak, član organizacijskog odbora.

Sličnog razmišljanja je i Renato Čengić, direktor Hrvatskog stolnoteniskog saveza koji je uz Grad Varaždin i organizator ovog događaja.

"Kasnili smo jedan dan s postavljanjem dvorane jer je bio koncert Halida Bešlića do sitnih sati, ali dečki su sve stigli i pripremili. Radilo se od zore, Tomislav Crnadak je sve vrhunski posložio. Izazovna organizacija turnira, a ono što veseli da su brojke vrlo dobre, a da bi sve smjestili morali smo rezervirati šest hotela, tri u Varaždinu, dva u Čakovcu i jedan u Prelogu. Očekivao sam dobar odaziv sportaša, pogotovo jer svi skupljaju bodove za Olimpijske igre, ali opet smo ugodno iznenađeni."

Hrvatske boje u Varaždinu branit će ukupno 17 stolnotenisača i stolnotenisačica, i to u tri konkurencije (pojedinačno, parovi i mješoviti parovi). Sve najbolje što Hrvatska ima u seniorskoj konkurenciji i onoj mlađoj nastupit će u Areni kraj Drave. Svakako najviše se očekuje od onih najboljih poput Tomislava Pucara, Andreja Gaćine, Filip Zeljka, Frane Kojića i Ivora Bana, a kod djevojaka od Ivane Malobabić, Hane Arapović, Lee Rakovac i Mateje Jeger Majstorović. Svi oni će u pojedinačnoj konkurenciji startati iz glavnog ždrijeba, dok će ostali naši predstavnici sreću tražiti kroz kvalifikacije.

Iznimno, u Areni će nastupiti i Ronald Ređep, Varaždinac koji je u stolnom tenisu aktivan već 40-ak godina, od toga baš ozbiljno 20-ak godina.

"Duga karijera, preduga, iako sam još uvijek aktivan. Hvala izborniku Nevenu Karkoviću jer mi je dao priliku da imam i neki službeni oproštaj i to još u mojem gradu. Naravno, neću prestati igrati, stolni tenis je ljubav za cijeli život. Što se tiče WTT Feedera Varaždin bit će odličan, pogotovo jer nije ostalo još puno turnira do zaključenja liste za Pariz. Varaždinskim klubovima ovo isto puno znači za pozicioniranje našeg sporta u gradu. Kao i što ovakvi događaji znače i gradu kada nema velikih događaja kako bi se punio gradski proračun i dizala izvanpansionska potrošnja. Sad imamo jednu cjelinu, u razmaku od šest mjeseci dva jaka turnira, obuhvatili smo sportaše od 11 godina do seniora. Zahvaljujemo se gradu na pomoći u organizaciji ovog turnira" istaknuo je Ređep, koji će na turniru igrati samo u konkurenciji mješovitih parova i to s Leom Rakovac.

U Varaždinu će nastupiti kompletna muška reprezentacija koju ćemo gledati i u Parizu, a bit će tu i naši mlađi perspektivni igrači koji tek traže svoje mjesto pod suncem.

"Plasmanom na OI smo odradili velik dio posla, taj osjećaj me još drži sretnim. Baš iščekujem turnir sa zadovoljstvom, na jednom mjestu će nastupiti osam naših reprezentativaca, pet najboljih seniora i tri mlada, koji tek kucaju na vrata seniorske reprezentacije. Drago mi ih je sve vidjeti na jednom mjestu, pogotovo ove mlađe na seniorskoj međunarodnoj sceni. U Varaždinu su, kao i u Zagrebu, uvijek dobro organizirani turniri. Stariji dečki će probati uloviti što više bodova prije OI, ali i kako bi se bez obzira na Pariz digli na svjetskoj rang listi, dok mlađima to neće biti prioritet", kazao je izbornik seniora Neven Karković na što se nadovezao Dragutin Šurbek, izbornik seniorki.

"Sretan sam što djevojke u posljednje vrijeme izgledaju sve bolje. Naravno, nije sve moja zasluga, ali činjenica je da otkad sam izbornik da smo nekako kliknuli i da su rezultati bolji. I ekipno i pojedinačno. Djevojke su bile odlične u Otočecu, Hana je dogurala do četvrtfinala, Ivana do osmine finala. I Lea i Mateja su mogle dobiti, obje su izgubile u petom setu, Andrea je imala priliku protiv dobre igračice. Ivana se 99 posto plasirala na Olimpijske igre, Hana se diže, osvojila je sada nešto bodova, a slijedi još turnira. Također, obje su bile odlične i u parovima, dobile su nezgodan par Balažovu i Labošovu, u četvrtfinalu s tim Singapurkama su imale nekoliko set lopti u prvom i trećem setu, u četvrtom su izgubile u fiksu. Veselim se turniru u Varaždinu" zaključio je izbornik seniorki Dragutin Šurbek.

U utorak sve kreće kvalifikacijama u pojedinačnoj konkurenciji i parovima od 9 sati, a kvalifikacije će se protegnuti sve do srijede. Od četvrtka kreće glavni ždrijeb pa sve do nedjelje kada su finala.

Hrvatski predstavnici u Varaždinu

Stolnotenisači:
Tomislav Pucar, Andrej Gaćina, Filip Zeljko, Frane Kojić, Ivor Ban, Leon Benko, Borna Petek, Ivan Hencl, Ronald Ređep (miks)

Stolnotenisačice:
Ivana Malobabić, Hana Arapović, Lea Rakovac, Mateja Jeger Majstorović, Andrea Pavlović, Dora Ćosić, Zrinka Rebić, Klara Cakol

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!