Nogomet

319. lisabonski derbi Benfice i Sportinga odlučuje o putniku u finale portugalskog kupa

Mario Borko • utorak, 02.04.2024.
319. lisabonski derbi Benfice i Sportinga odlučuje o putniku u finale portugalskog kupa
Foto: EPA

U utorak od 21:45 na rasporedu je uzvratna utakmica polufinala portugalskog kupa. Sporting na gostovanju kod gradskog rivala Benfice brani 2:1 prednost iz prve utakmice...

Velika borba koju Sporting i Benfica vode u portugalskom prvenstvu mogla bi trajati do posljednjeg kola, no u kupu ih je ždrijeb spojio u polufinalu i danas ćemo saznati tko će se plasirati u finale. Lavovi protiv Orlova brane 2:1 prednost iz prvog susreta i vjeruju da će stečeni kapital biti dovoljan za prvo finale nakon pet godina.

Igraj na Benfica - Sporting Lisabon na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prvi dvoboj odigran je krajem veljače. Pedro Goncalves u 9. i Viktor Gyokeres u 54. minuti doveli su Sporting u prednost, ali Fredrik Aursnes je u 68. smanjio rezultat i povećao šanse Benfice uoči uzvrata. Gosti u tom dvoboju su do kraja utakmice bili opasniji, a poništen im je i gol Angela Di Marije.

Benfica je aktualni portugalski prvak, a ove sezone umjesto tijesne bitke za naslov s Portom, vodi tijesnu bitku protiv Sportinga. Razlika je samo jedan bod u korist Lavova, ali oni imaju i utakmicu manje. Bez obzira na to Orlovi su i dalje u igri, u četvrtfinalu su Europske lige i pred prepunim Luzom večeras imaju priliku, protiv gradskog rivala, izborit finale portugalskog kupa. Posljednje su igrali u sezoni 2020./21., a bez obzira na to što su s 26 naslova u tom natjecanju rekorderi u 20 godina osvojili su ga samo dva puta.

Posljednje tri utakmice momčad Rogera Schmidta pobijedila je s minimalnih 1:0. U prvenstvenoj utakmici nakon reprezentativne pauze, teže od očekivanog, pobijedila je posljednjeplasirani Chaves. U kupu su do sad uspješno apsolvirane četiri prepreke. U trećem kolu Benfica je s 1:4 pobijedila Lusitaniju, u četvrtom je na svom terenu s 2:0 porazila Famalicao. Najteža provjera uslijedila je u osmini finala protiv Brage, lisabonska momčad je u izjednačenoj utakmici slavila s 3:2. Posljednji protivnik na putu do polufinala bila je Vizela, a završilo je 1:2 za Benficu.

Sporting nakon sezone u kojoj je bio četvrti cilja na novi naslov prvaka. 77 golova u 26 prvenstvenih utakmica najbolje pokazuje kakav nogomet njeguje Ruben Amorim, a Viktor Gyokeres ne prestaje zabijati. Ispadanje iz Europske lige protiv Atalante usmjerilo je sav fokus na domaća natjecanja, a bod prednosti u prvenstvu (uz utakmicu manje) i gol prednosti u polufinalu kupa daju Lavovima vjeru u prvu dvostruku krunu nakon 22 godine.

U prvenstvenoj utakmici, koja je odigrana još u petak, Sporting je s 1:2 slavio na gostovanju kod Estrele Amadore. Na putu do polufinala kupa Zeleno-bijeli nisu imali nijednog protivnika iz najvišeg ranga. Niželigaši Olivais e Moscavide i Dumiense poraženi su s 3:1, odnosno 8:0, a drugoligaši Tondela i Uniao Leiria s 4:0 i 0:3. Posljednje finale igrali su u sezoni 2018./19., a i tada je na putu u polufinalu stajala Benfica.

Što su rekli

Roger Schmidt, trener Benfice: “Velika razlika u odnosnu na prvu utakmicu je ta što igramo kod kuće. Imamo gol zaostatka, ali i 90 minuta ispred nas u kojima moramo igrati dobar nogomet kako bismo okrenuli rezultat u našu korist. Iznimno smo motivirani za ulazak u finale, to smo pokazali u prijašnjim kolima i sada je na nama da pred punim stadionom iskoristimo priliku koja nam se pruža i izborimo prolaz.“

Ruben Amorim, trener Sporting Lisabona: “Cilj je biti na svom maksimumu, pobijediti utakmicu i proći dalje. Znamo kolika je važnost ovog dvoboja i učinit ćemo sve da se dočepamo finala kupa.“

Mjesto, vrijeme, sudac

Lisabon, Estadio da Luz, 21:45

Sudac: Joao Pedro Pinheiro

Nedostaju

Benfica: -

Sporting Lisabon: Antonio Adan, Pedro Goncalves

Prošli dvoboj

Posljednji susret odigran je upravo u kupu, Sporting je na svom terenu slavio s 2:1, a zadnju pobjedu na Luzu ostvario je u prosincu 2021. kada je pobijedio s 1:3.

Prognoza

Benfica je u ovoj utakmici blagi favorit, ove je sezone na svom terenu već pobijedila gradskog rivala i ne vidim zašto to ne bi ponovila.

FOTO: EPA/JOSE SENA GOULAO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!