Automoto

Rekordnih 89 posada uz četiri karlovačke rijeke

Miroslav Krpan • četvrtak, 04.04.2024.
Rekordnih 89 posada uz četiri karlovačke rijeke

Prvog travanjskog vikenda s dva se natjecanja otvara nova službena automobilistička sezona Prvenstva Republike Hrvatske. U širem karlovačkom okruženju nastupaju relijaši i sudionici Kupa povijesnih automobila, dok se u Istri, na jedinoj domaćoj zemljanoj stazi otvara autocross sezona...

Trećim izdanjem međunarodnog "Quattro river rallya Karlovac 2024.", u organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta i uz suorganizaciju Grada Karlovca, počinje sezona kraljice auto sporta, rallya koji je uvod u prvenstvo što će objediniti šest bodovnih natjecanja, uz Karlovac, domaćini su: Čakovec, Zagreb, Kumrovec, Opatija i Poreč. Ipak, ovo natjecanje, s međunarodnim prefiksom bodovanja za FIA CEZ Historic, Međunarodno zonsko PH, državno prvenstvo Hrvatske, Alpe Adria Cup, Otvoreno prvenstvo Zagreba i Kup RH povijesnih automobila kategorije Točnost, ima i posebnu specifičnost pa će privući veći broj vrhunskih inozemnih rally posada, od kojih će gotovo 20-ak samo desetak dana kasnije sudjelovati na WRC Croatia rallyu čiji se dio brzinskih ispita vozi na istom, širem karlovačkom području.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ugodno iznenađenje otvorenja sezone predstavlja impozantna lista prijava s čak 89 rally posada iz 18 zemalja, među kojima su 42 domaće posade iz 14 klubova. Tom broju treba pridodati i sedam sudionika u povijesnim vozilima koji stižu iz četiri hrvatska kluba, a vozit će tek dio zadanih dionica.

Rally četiri rijeke ima izuzetnu podršku domicilnih jedinica lokalne uprave i turističkih zajednica, tim više što povezuje, na širem području Karlovačke županije, uz Karlovac, gradove: Duga Resa, Ozalj i Slunj, te općine: Barilović, Netretić, Tounj i Generalski Stol.

Karlovački rally nazvan "četiri rijeke", kojima se ovaj povijesni grad ponosi, svojim dionicama, ali i imenima brzinaca povezuje upravo Koranu, Kupu, Dobru i Mrežnicu. Ovogodišnje izdanje doživjelo je niz noviteta, pa će se start i cilj nalaziti ispred ŠSD Mladost. Na sedam različitih dionica, ove godine ravnomjerno raspoređenih u dva natjecateljska dana odvijat će se 12 brzinskih ispita. Ukupna duljina itinerera je 304,76 km, od čega 91,08 otpada na brzinske ispite.

Verifikacija vozača i tehnički prijam vozila je u sklopu Servisnog parka u ŠRC Korana već u petak, 5. travnja od 15:30 do 20 sati, dok se sutradan od 8 do 11 sati, na dionici od Duge Rese do Novigrada na Dobri, vozi Shakedown duljine 4,22 km. Ceremonijalni start je ove godine, zbog građevinskih radova u starogradskoj jezgri, izmješten na prostor ispred Nikola Tesla Experience Centra s početkom u 13 sati.

Subotnje poslijepodne i večer objedinjuje čak šest brzinaca na tri dionice, prvo od 15:14 sati i na kraju dana, od 20:29 sati, gradski brzinski ispit Korana. Voze se još BI Tounjčica (nova dionica) od Kukača do Donje Primišlje (10,94 km) i BI Skunjčica (3,09 km).

Nedjeljni program odvija se na do sada znanim dionicama, ali u obrnutom smjeru, svaki po dva puta, podjednakih duljina: BI Mrežnica (Mrežnički Novaki-Pećurkovo Brdo) duljine 9,74 km s prvim startom u 9,49 sati, potom BI Dobra (Duga Resa-Vinski Vrh, 9,53 km) i BI Kupa (Mali Modruš Potok-Grdun, 9,73 km). Pobjedničke posade i sve one koji savladaju nimalo lake dionice u dva dana vožnji županijom koja je poslije Zagreba turistički najposjećenija na kontinentu, očekuju se u 16 sati.

Startni broj jedan nosi španjolski tandem Jose Maria Lopez Planelles i David Vazquez Liste (Škoda Fabia Rally2 RS), dok naslov prošlogodišnjeg pobjednika brani Rus latvijskog porijekla s bugarskom licencom Nikolay Gryazin uz suvozača Rusa Konstantina Aleksandrova, u Citroenu

C3 Rally2, ove godine u novom DG Sport teamu. Brojnu skupinu hrvatskih posada predvodi Buzećanin Viliam Prodan uz suvozača Marka Stiperskog (AK Opatija Motorsport) sa startnim brojem 8 u Ford Fiesti Rally3, čije su namjere ove sezone nastupati u cijelom hrvatskom prvenstvu u želji osvajanja novog naslova državnog prvaka. Uz njih nastupa i većina hrvatskih posada koje će biti sudionicima WRC-a kroz 15-ak dana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!