Nogomet

Izbornici na Europskom prvenstvu u rosteru žele 26 igrača, na potezu je UEFA

Mario Borko • utorak, 09.04.2024.
Izbornici na Europskom prvenstvu u rosteru žele 26 igrača, na potezu je UEFA
Foto: Daniel Kasap/HINA

Na Uefinoj radionici održanoj u Düsseldorfu, izbornici reprezentacija predložili su da u sastavima za Europsko prvenstvo ponovno bude mjesta za 26, umjesto 23 igrača…

Još 66 dana ostalo je do početka Europskog prvenstva u Njemačkoj. Uzbudljivo domaće prvenstvo još uvijek EURO drži u drugom planu. Ipak to ne znači da izbornici i savezi miruju. U ponedjeljak je u Düsseldorfu održana Uefina radionica na kojoj su sudjelovali svi izbornici čije reprezentacije nastupaju na turniru, a glavna tema bilo je moguće povećanje broja igrača koji će moći biti pozvani.

Igraj na utakmice Europskog prvenstva na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Na Europskom prvenstvu odigranom 2021. godine UEFA je zbog epidemije koronavirusa donijela pravilo prema kojem je broj igrača koji mogu biti pozvani na turnir povećan s 23 na 26. Isto je napravila i FIFA na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a zasad je vraćeno staro pravilo o rosteru od 23 igrača. Na navedenoj radionici izbornici su bili složni da se zbog broja utakmica, duge sezone i velikog rizika od ozljeda razmotri vraćanje pravila o 26 igrača u sastavu.

UEFA je navodno uvažila sugestije izbornika, među kojima su najglasniji bili engleski Gareth Southgate i nizozemski Ronald Koeman. Ipak prijedlog još uvijek nije službeno potvrđen, nego je tek dan na razmatranje, a odluku bismo trebali saznati u narednim tjednima.

Podsjetimo Zlatko Dalić je nakon Europskog prvenstva bio nezadovoljan što je mogao voditi 26 igrača, a onda je prije svake utakmice trojicu mora ostaviti izvan sastava. To je po njemu narušavalo atmosferu, pa je tako Mislav Oršić dvije utakmice pratio s tribina da bi na kraju kreirao preokret protiv Španjolske. Na Svjetskom prvenstvu svi pozvani igrači su mogli sjediti na klupi i sigurno je to još jedan od prijedloga kojeg su izbornici istaknuli.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!