Ostali sportovi

Bivši hrvatski odbojkaški reprezentativac kandidat za mjesto predsjednika CEV-a

Sportnet, Branimir Korać • srijeda, 10.04.2024.
Bivši hrvatski odbojkaški reprezentativac kandidat za mjesto predsjednika CEV-a

Bivši hrvatski odbojkaški reprezentativac Roko Sikirić jedan je od glavnih kandidata za predsjedničku poziciju Europske odbojkaške konfederacije (CEV) koja ovog kolovoza bira novo vodstvo.

Kandidatura Hrvata za čelnika ove konfederacije velika je vijest za hrvatsku odbojku jer Europska odbojkaška konfederacija (CEV) je institucija odgovorna za upravljanje 56 nacionalnih federacija diljem Europe.

Igraj na odbojkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Velika je čast i odgovornost predstavljati 56 država članica, tisuće klubova i igrača koji su pod ovom organizacijom. Osjećam se jako ponosno. Dolazim iz male države, a s velikim šansama da izborim tu pobjedu. Vidjevši nezadovoljstvo koje se stvara u odbojkaškim krugovima i potencijal koji europska odbojka ima, izrazio sam otvoreno svoju kandidaturu i dobio veliku podršku mnogih zemalja. Moja prednost je upravo dolazak iz male države gdje ću moći balansirati između moći velikih i malih", ističe Roko Sikirić čiji je slogan kampanje glasajte za odbojku.

Ovaj 42-godišnji Bibinjac i bivši odbojkaš ima 89 nastupa za hrvatsku reprezentaciju. Osvojio je brojne nacionalne i međunarodne trofeje tijekom direktorskog mandata u Berlinu. Također, iza njega su uspješne organizacije najvećih klupskih i reprezentativnih natjecanja pod palicom CEV-a, a ostavio je i dubok trag u europskom odbojkaškom svijetu.

"Imam šest glavnih točaka i sveukupno 50 smjernica koje želim implementirati ako dobijem mandat koji će trajati do 2028. godine. Cilj je da europska, klupska i nacionalna odbojka raste. Program koji će omogućiti taj cilj je rekonstruacija Lige prvaka koji je naš prime product, osnivanje komercijalno-pravnog tijela, firme CEV-a koja će pod svojim portfoliom imati sva medijska, marketinška i ostala prava, osnivanje solidarnog fonda CEV-a koji će pomagati savezima i klubovima u izgradnji infrastrukture u materijalnom smislu i ljudskim resursima, a tu su i ostali razvojni projekti. Neće biti lako, ali smatram da sam kompetentan i spreman preuzeti ovu funkciju", zaključuje Roko Sikirić.

Ako bude izabran u Napulju krajem kolovoza, Roko Sikirić će preuzeti odgovornost od aktualnog predsjednika Aleksandra Boričića što će biti velika čast, ali i odgovornost za Hrvatsku.

"Kandidatura Roka Sikirića velika je obveza i čast jednog ovako malog saveza. Brojne zemlje i partneri stali su uz nas poput Slovenije i Srbije koji su bili i začetnici ove ideje. Tu je i veliki broj drugih zemalja koji su na našoj strani. Roko je čovjek koji je prošao sve stepenice u odbojci, od igrača, direktora do voditelja najvećih sportskih natjecanja CEV-a. Mislim da odbojku može dignuti na još veću razinu, kako u Europi, tako i u svijetu. Dolazi sa znanjem, iskustvom i poznavanjem sustava što je veliki plus, a što vjerujem da će ostale zemlje prepoznati. Hrvatska odbojka ovom je kandidaturom pokazala da je ozbiljan i stalan partner te da ćemo u vrlo kratkom periodu ostvariti ciljeve. Hrvatski odbojkaški savez time će postati prvi savez koji je izgurao svog kandidata za predsjednika ovako velike konfederacije", zaključuje predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić.

CEV ima ovlasti i odgovornosti za organizaciju svih europskih natjecanja u odbojci, odbojci na pijesku i odbojci na snijegu. Glavno sjedište CEV-a nalazi se u Luksemburgu. Osim organizacije natjecanja, CEV provodi različite programe i inicijative za promicanje razvoja odbojke diljem Europe. To uključuje razvoj mladih talenata, obuku trenera, promicanje odbojke, poticanje sudjelovanja i suradnju s nacionalnim federacijama. CEV igra ključnu ulogu u razvoju i promicanju odbojke u Europi te je važan partner FIVB-u u ostvarivanju ciljeva globalnog razvoja odbojke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

OdbojkaOstali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!