Nogomet

Jure Ivanković: 'Sportski sektor je od mene tražio da stabiliziram momčad, da ne rasprodajemo ugled'

Mario Borko • petak, 12.04.2024.
Jure Ivanković: 'Sportski sektor je od mene tražio da stabiliziram momčad, da ne rasprodajemo ugled'
Foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

Novi trener Hajduka na konferenciji za medije uoči utakmice protiv Osijeka odgovorio je na mnoga pitanja. Između ostalog otkrio je da bi Ivan Perišić trebao nastupiti u svim utakmicama do kraja sezone...

Sezona i snovi igrača i navijača Hajduka srušili su se u tjedan dana. Poraz od Dinama u prvenstvu i kupu bili su težak udarac, a poraz u Rijeci potpuni nokaut splitskog kluba. Otišli su predsjednik i trener, njihovim će stopama i sportski direktor, a odgovornost da do kraja sezone obrani čast voljenog kluba dobio je Jure Ivanković. On će kao privremeni trener voditi Bijele u posljednjih sedam kola, a debi će imati u nedjelju protiv Osijeka na praznom Poljudu.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Prije svega osjećam se uzbuđeno. Velika je čast doći na ovu poziciju. Postoje dva načina da dođete do mjesta trenera Hajduka, prvi je da imate renome i ogroman trenerski uspjeh, a drugi je da neko u vama prepozna trud, rad, ozbiljnost i predanost poslu svakoga dana. Ja sam u ovoj drugoj skupini, nisam to očekivao ni u najluđim snovima. Nogomet je nepredvidljiv, Hajduk je po tom pitanju poseban i odlučio sam prihvatiti dano povjerenje i preuzeti odgovornost. Dat ću sve od sebe da svoj posao obavim najbolje što mogu."

Ni Plavo-bijeli ovu sezonu neće pamtiti po dobrome, ali oni su se sa svojom sudbinom pomirili puno ranije. Do kraja sezone ih čeka velika borba za četvrto mjesto s Lokomotivom, a u Split dolaze nakon dvije gostujuće pobjede.

"Osijek je uvijek među četiri ekipe. I oni su imali ogromna ulaganja i očekivanja od ove sezone. Obje ekipe će biti vrlo motivirane, oni zbog borbe za četvrtu poziciju, a mi jer se želimo prezentirati u hajdučkom stilu, sačuvati dostojanstvo i vratit pozitivnom rezultatu."

Poljud će zbog upada navijača na utakmici protiv Dinama za Osijek biti zatvoren. Hajduk će dvije utakmice igrati pred praznim tribinama, a to je s obzirom na trenutno stanje za igrače djeluje kao olakotna okolnost.

"Možda je u ovom trenutku lakše igrati pred praznim tribinama, ali nogomet se prvenstveno igra zbog publike. Ja sam osobno tužan kad nemamo podršku svojih navijača. Ove sezone ona je bila sjajna na svim utakmicama, oni su sezonu odradili šampionski, a mi ostali smo zakazali. Pokušat ćemo ovaj susret odraditi na najbolji mogući način kako bismo što prije krenuli s pozitivnim nizom."

Bijeli u ovoj sezoni nisu imali sreće s ozljedama, a privremeni trener je izvijestio kakvo je trenutno stanje:

"I Kalinić i Lučić su ozlijeđeni. Imamo određenih problema sa Šarlijom, Livaja je također izvan stroja, a od prije nema Melnjaka, Žapera i Ferra. Uremović je u Rijeci izašao jer nije bio u natjecateljskom ritmu, ali u dobrom je stanju i nadamo se da će do nedjelje biti maksimalno spreman."

Ivanković se osvrnuo na ciljeve koje su ispred njega postavili ljudi koji su ga izabrali za trenera:

"Plan je pružiti što više prilike mladim igračima. Na nadolazećim utakmicama treba vidjeti koji su se igrači spremni maksimalno žrtvovati za Hajduk i tko od njih želi produžiti svoj boravak ovdje. Imaju priliku to pokazati na treninzima i utakmicama, a sada kada nema rezultatskog imperativa mlađi igrači će dobiti više šansi. Ne bih se složio da nema natjecateljske tenzije. Svaka utakmica i trening su posebni motiv. Sportski sektor je od mene tražio da stabiliziram momčad, da ne rasprodajemo ugled nego sezonu izguramo na najbolji mogući način. Pokušat ćemo promovirati neke mlade igrače kako bi oni iduće sezone što bolje mogli odgovoriti na klupske zahtjeve."

Povratak Ivana Perišića u Hajduk jedna je od najljepših priča otkako je HNL-a. Činjenica da je najbolji strijelac hrvatske reprezentacije na velikim natjecanjima zaigrao već šest mjeseci nakon teške operacije koljena u isto je vrijeme i oduševila i zabrinula nogometnu javnost. Bude li sve teklo prema planu Zlatko Dalić će za Euro u Njemačkoj dobiti najveće moguće pojačanje.

"Ivan je svaki dan na treninzima izuzetno motiviran. On će ekipi do kraja sezone biti na raspolaganju, uključen je u trenažni proces s ostatkom momčadi i očekujemo da će participirati u svakoj utakmici do kraja sezone."

Ramon Mierez najbolji je strijelac SuperSport HNL-a s 12 golova. U prošloj utakmici protiv Hajduka zabio je gol za 1:1, a u pobjedi na Poljudu, iako nije bio među strijelcima, "terorizirao" je splitske braniče.

"Mierez je sigurno njihova pokretačka snaga. On je izrazito nezgodan napadač za čuvanje, konstantno treba biti na oprezu jer on svaku situaciju želi iskoristiti na najbolji mogući način. Dobro smo ga kontrolirali u prošlim susretima i vjerujem da će tako biti i u nedjelju. Osijek je kreativna ekipa koja ima puno dobrih pojedinaca koji u svakom trenutku mogu napraviti razliku, ali mi ćemo se najviše fokusirati na sebe."

Ivanković je odgovorio na pitanje kako ga je prihvatila svlačionica:

"Igrači se prema meni odnose odlično. To su profesionalci koji su svoj posao navikli raditi na najvišoj mogućoj razini. S takvim igračima imate najmanje problema, pokazuju poštovanje i znaju cijeniti trud koji treneri ulažu u svoj posao. Velika je čast i odgovornost raditi s takvim igračima."

Privremeni trener Hajduka dotaknuo se mogućnosti da na kraju sezone postane stalni trener:

"Ne razmišljam o budućnosti. Neke stvari koje nisu pod našom kontrolom je teško predviđati. Razmišljam samo o idućem treningu i utakmici da se prezentiramo u što boljem svijetlu. Uložen trud u nogometu nije uvijek proporcionalan s uspjehom, neke stvari se ne mogu kontrolirati, ja ću svoj posao pokušati odraditi najbolje što mogu pa ćemo vidjeti kako će to na kraju završiti."

Rođeni Širokobriježanin dobio je podršku svog dojučerašnjeg šefa Mislava Karoglana:

"I Mislav je krenuo kao Valdasov pomoćnik. Čuli smo se i pružio mi je maksimalnu podršku. Savjetovao me da budem svoj i da pokušam nešto promijeniti na svoj način. Zahvalan sam njemu i svima u klubu što smo dobili priliku raditi kao stožer. Tužni smo što nismo svi zajedno došli do rezultata kojeg smo sanjali i kojeg smo si zacrtali."

Novi trener dobio je nakon imenovanja puno poruka podrške:

"Od prvog trenutka sam fokusiran na ono što je ispred nas. Odgovorio sam u međuvremenu na poruke podrške obitelji, prijatelja, bivših suigrača i trenera. Goran Sablić je jedan od najzaslužnijih što sam ja danas ovdje. Od njega sam dobio savjete i podršku da budem svoj i pokušam izvući maksimum."

Marko Livaja i Nikola Kalinić napadači su visoke kvalitete koji u gotovo dvije godine koje su zajedno proveli u klubu nisu uspjeli stvoriti međusobnu kemiju. Kalinić se u klub vratio ove zime, nakon što ga je Ivan Leko prošlo ljeto otpisao, a u sedam nastupa zabio je jedan gol i dobio dva žuta kartona.

"Bila je ideja kod Karoglana da Livaja i Kalinić igraju zajedno. Protiv Rijeke i Dinama kad su bili zajedno na terenu Marko se brzo ozlijedio. To je splet nesretnih okolnosti, a bude li prilike sigurno da će to biti jedna od opcija"

Ivanković se osvrnuo na svoje trenerske uzore i filozofiju igre koju njeguje:

"Nisam imao posebnog uzora, dosta sam pratio najuspješnije trenere. Pokušao sam od njih nešto naučiti i paralelno razvijati svoju filozofiju. To je uvijek najviše povezano s profilima igrača koje imaš u kadru, tako da nemam striktnu ideju ili model igre koju bih htio sprovesti u ovom trenutku. Nema puno vremena za eksperimentiranje, treba se vratiti osnovama i tako igračima podići samopouzdanje."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!