Košarka

Najvažnije utakmice abaligaške sezone pred Zadrom, Budućnost će biti velik izazov

Petar Jenjić • subota, 13.04.2024.
Najvažnije utakmice abaligaške sezone pred Zadrom, Budućnost će biti velik izazov
Foto: Zvonko Kucelin/HINA

Večeras je na rasporedu prva četvrtfinalna utakmica doigravanja ABA lige između Budućnosti i Zadra. Najbolja hrvatska ekipa stiže u goste momčadi koja je slavila u dva međusobna dvoboja ove sezone, ali i veća su se iznenađenja znala događati...

Pred košarkašima Zadra prva je četvrtfinalna utakmica doigravanja u regionalnoj ABA ligi. Momčad Danijela Jusupa će u Sportskom centru "Morača" gostovati kod Budućnosti, u dvoboju koji počinje u 19 sati. Suci ovog susreta bit će: Uroš Nikolić, Milivoje Jovčić i Stefan Ćalić.

Igraj na Budućnost - Zadar na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Zadar je regularni dio sezone zaključio na šestom mjestu s omjerom 14-12. Kako se u jednom trenutku razvijala sezona, mogao se očekivati i nešto bolji plasman, ali završnih nekoliko kola donijelo je slabije partije. Umor se počeo osjećati, velik je broj utakmica na dva fronta, a to se jednostavno moralo vidjeti na rezultatu.

Nakon razbijanja Cedevite Olimpije u Višnjiku (88:65), Zadar je u preostale tri utakmice upisao isto toliko abaligaških poraza. Prvo je izgubio na gostovanju kod Borca 89:81, zatim kod kuće protiv FMP-a rezultatom 72:75, da bi prije pet dana gostovao kod Partizana i u gotovo pa revijalnom dvoboju visoko izgubio (113:74).

S druge strane, Budućnost je nakon poraza u finalu nacionalnog kupa imala dvotjednu stanku. Nakon toga je nanizala tri pobjede, Igokea (79:76), Cedevita Olimpija (72:80) i Borac 100:79. Uslijedila su dva uzastopna poraza od srpskih ekipa. Prvo je FMP slavio kod kuće rezultatom 84:76, a nakon toga je pobjedu iz Podgorice odnio Partizan (83:89).

Ipak, u zadnjem kolu Budućnost se revanširala Studentskom Centru za poraz u kupu, slavila s 93:80 i regularni dio sezone zaključila na omjeru 19-7. Mogli bismo reći, u skladu s očekivanjima, s obzirom na to da je konkurencija s prve dvije pozicije Crvena zvezda i Partizan. Sada u doigravanju imaju novu veliku šansu napraviti novi dobar rezultat.

Obje međusobne utakimce ove sezone otišle su na stranu Budućnosti. Prvo je na startu sezone glatko slavila u Morači s 30 razlike (103:73), dok je u 14. kolu u Zadru upisala pobjedu 57:67. Susret je prelomila u samoj završnici.

Jasno, bude li šanse za dobrim rezultatom, Zadar će je pokušati iskoristiti. S Lukom Božićem kao najkorisnijim igračem i Danijelom Jusupom kao najboljim trenerom lige, to je svakako moguće. Zadrani su pokazali više puta ove sezone da mogu srušiti budežtom jače ekipe, a nadamo se da će to pokazati i večeras.

Dodajmo i to da će se druga utakmica igrati u petak, 19. travnja, dok je potencijalna treća ponovno u Crnoj Gori 27. travnja.

Što su rekli

Andrej Žakelj, trener Budućnosti: "Bez čvrstine, kontakta, skokova i puno trčanja, ne može se igrati s ekipama poput Zadra. Pristup igri i ozbiljnost su najvažnije. Ako nemaš napadački dan, onda je obrana ključ. Kod Zadra ne igra samo Božić, ima atipičnu postavu s visokim igračima na bekovskim pozicijama, za razliku od nas. Pokušat ćemo sakriti naše i iskoristiti njihove mane. Neću pričati o individualcima, moramo pobijediti utakmicu i to je to. Zadaci su spremni za svakog igrača, nisu to uvijek samo koševi. Košarka je momčadski sport i gledam više na ekipu nego na pojedince."

Danijel Jusup, trener Zadra: Ovo su utakmice zbog kojih se trenira cijelu sezonu. Mislim da nam je to motiv da budemo pravi u njima. Nadam se da ćemo u ovo malo vremena uspjeti naći dozu svježine i da ćemo tamo odigrati jednu dobru utakmicu. Ne treba napominjati kako je Budućnost izuzetno kvalitetna momčad, s mnogo sjajnih igrača, bekova, šutera, skokača, nije ih lako zadržati. Na nama je da se kao cijelu seoznu borimo, damo sve od sebe da uđemo s jednim samopouzdanjem u utakmicu. Ne gledam na to da bi nam prva utakmica bila neka posebna šansa, ne bih radio razliku između prve, druge ili treće. Ako budemo pravi, sigurno će se šanse ukazati, u kojoj utakmici vidjet ćemo."

Mjesto, vrijeme, suci

Sportski centar Morača, Podgorica, 19:00

Suci: Uroš Nikolić, Milivoje Jovčić, Stefan Ćalić

Zadnji susret

U utakmici 14. kola košarkaši Budućnosti odnijeli su pobjedu iz Zadra rezultatom 57:67.

Prognoza

Itekako je jasno da će Budućnost u ovaj dvoboj ući kao favorit i sve osim pobjede za nju bi bilo iznenađenje.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!