Ostali sportovi

Benović, Šulekić i Zelčić u Dohi "love" vizu za Pariz

Sportnet, Petar Jenjić • utorak, 16.04.2024.
Benović, Šulekić i Zelčić u Dohi "love" vizu za Pariz

Pred nama je Svjetski gimnastički kup u Dohi koji je ujedno i posljednja kvalifikacijska stanica za plasman na Olimpijske igre u Parizu. Na njemu će nastupiti i troje hrvatskih predstavnika...

Pred gimnastičarima i gimnastičarkama posljednji je kvalifikacijski turnir za nastup na Olimpijskim igrama. Na Svjetskom kupu u Dohi saznat ćemo može li se još netko od hrvatskih predstavnika pridružiti Tinu Srbiću u Parizu. Aurel Benović, Sara Šulekić i Tina Zelčić otputovali su u Katar te gaje nadu da u čudesnom raspletu mogu osigurati vizu za Olimpijske igre.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Aurel Benović u odličnoj je formi. Parter je njegova najbolja disciplina, no sve je bolji i u preskoku. Pokazao je to sjajnim nastupom i pobjedom pred domaćom publikom na Svjetskom kupu u Osijeku u dvorani Gradski vrt. 23-godišnji Osječanin u obje discipline u poretku može zauzeti jedno od prva dva mjesta koja osiguravaju nastup u francuskoj prijestolnici. Na parteru ima nešto veće izglede; konkurenti su mu Bjelorus Jahor Šaramkou, Francuz Benjamin Osberger i Bugarin Eddie Penev.

"U odličnoj sam formi, zadovoljan sam kako sam trenirao. Parter ću ići početnu ocjenu vježbe 6.3 i nadam se da ću uz malo sportske sreće uspjeti ući u finale i boriti se za medalju, da pokušam skupiti još neke važne bodove za odlazak na Olimpijske igre. Na preskoku sam u sličnoj situaciji kao i na parteru što se tiče broja bodova za odlazak u Pariz. Pokušat ću odraditi što čišće i ući u finale."

I trener Vladimir Mađarević vrlo je optimističan i pun samopouzdanja.

"Spremni smo za Dohu, na parteru neće biti nikakvih kalkulacija, ni u kvalifikacijama ni u finalu. Na preskoku smo pojačali oba skoka na startnu ocjenu 5.6, to je sada vrlo konkurentno i za nastupe na velikim natjecanjima. Preskok više nije inferioran u odnosu na parter, čini nam se da ta disciplina postaje jednako dobra i konkurentna kao što je i vježba na tlu."

Na dvovisinskim ručama Sara Šulekić peta je u poretku olimpijskih kvalifikacija. Tri dobra nastupa – u Kairu, Cottbusu i Bakuu – zadržala su je u igri do samog kraja i premašena su očekivanja postavljena uoči početka kvalifikacija. Treba biti realan: u poretku 18-godišnja članica ZTD-a Hrvatski sokol u dosta je nepovoljnijoj situaciji u odnosu na konkurentice, no dokle god postoji i teoretska šansa, Sara Šulekić neće odustati.

"Nakon srebra na Svjetskom kupu u Osijeku nema odmora, već se okrećem Dohi koja je posljednji kvalifikacijski kup za Olimpijske igre. Trenirala sam naporno i dala sam sve od sebe da što bolje uvježbam teži saskok. Zadovoljna sam kako je to prošlo i nakon podium treninga ću s trenerom Markom Brezom odlučiti što je najbolje za kvalifikacije. U svakom slučaju dat ću sve od sebe i nadam se da ću se što bolje plasirati."

U sličnoj situaciji je i druga hrvatska predstavnica Tina Zelčić koja na gredi pokušava dohvatiti Olimpijske igre. Sjajna vježba u finalu Svjetskog kupa u Osijeku i osvojeno treće mjesto velik su poticaj za nastup u Dohi.

"Nakon Svjetskih kupova u Antalyji i Osijeku mogu reći da sam već malo umorna i iscrpljena od svih tih natjecanja, ali to je takva godina, treba jednostavno izdržati sezonu do kraja. Zdravstveno stanje je dobro, noga je dobro. Osjećam se spremno i u Dohi bih voljela ponoviti vježbu iz finala u Osijeku."

Kvalifikacije Svjetskog kupa u Dohi na rasporedu su u srijedu i četvrtak, 17. i 18. travnja. Prvog dana Aurel Benović nastupa na parteru, a Sara Šulekić na dvovisinskim ručama. Drugi dan Benović će se boriti za finale na preskoku, a Tina Zelčić na gredi. Finala se održavaju u petak i subotu, 19. i 20. travnja.

Sustav kvalifikacija za OI putem četiri Svjetska kupa (Kairo, Cottbus, Baku i Doha):

Na svakom od turnira gimnastičari i gimnastičarke dobivaju bodove za ostvarene plasmane. Zbrajaju se tri od četiri rezultata, a u zbroj ne ulazi natjecanje na kojemu je osvojeno najmanje bodova.

Po dvoje najboljih u ukupnom poretku svake discipline izborit će nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Ne uzimaju se u obzir gimnastičari i gimnastičarke koji su putem nekog drugog kriterija već ranije osigurali nastup na Igrama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!