Zimski sportovi

Bez značajnijih promjena u hrvatskim skijaškim reprezentacijama, cilj medalja na SP-u

Sportnet, Branimir Korać • utorak, 16.04.2024.
Bez značajnijih promjena u hrvatskim skijaškim reprezentacijama, cilj medalja na SP-u
Foto: EPA

Nakon jedne od najuspješnijih sezona za hrvatsko skijanje hrvatski reprezentativci već kreću s pripremama za novu sezonu...

Hrvatski predstavnici su sezonu 2023/24 odradili sjajno i sa samo pet natjecatelja završili su među Top 10 skijaških nacija u Svjetskom kupu s osvojenih šest postolja i 1428 bodova što je ekipno jedna od najuspješnijih sezona u povijesti hrvatskog skijanja!

Na samom startu sezone 2023/24 Leona Popović ponovno se popela na postolje u slalomskoj utrci Svjetskog kupa u finskom Leviju osvojivši drugo mjesto.

Zrinka Ljutić je u sezoni 2023/24 ostvarila 11 Top 10 plasmana u slalomima i veleslalomima Svjetskog kupa te se tri puta popela na postolje u slalomskim utrkama Svjetskog kupa i to u Jasni (Slovačka), Soldeuu (Andora) i Areu (Švedska) osvojivši tri druga mjesta zaredom, dok je također u Jasni u utrci Svjetskog kupa ostvarila i najbolji rezultat karijere u veleslalomu osvojivši četvrto mjesto.

Zrinka je sezonu završila osma u poretku slaloma, deseta u poretku veleslaloma i 13. u ukupnom poretku Svjetskog kupa, a Leona 15. u poretku slaloma.

U muškoj konkurenciji Filip Zubčić je također je sjajno započeo sezonu 2023/24, posebno u veleslalomu, svojoj najjačoj disciplini, osvojivši fantastično drugo mjesto u Alta Badiji (Italija) u dramatičnoj završnici i dvoboju s najboljim skijašem današnjice Marcom Odermattom, a zatim i treće mjesto u Adelbodenu (Švicarska) te s osvojenim četvrtim mjestima u drugoj veleslalomskoj utrci u talijanskoj Alta Badiji i francuskom Val d'Isereu kao i petim mjestom u Schladmingu (Austrija), što su mu sve najbolji rezultati u posljednje dvije sezone. Filip je sezonu 2023/24 završio na trećem mjestu u poretku veleslaloma u Svjetskom kupu i desetom mjestu u ukupnom poretku Svjetskog kupa!

Samuel Kolega je u sezoni 2023/24, ostvario najbolje rezultate u karijeri osvojivši šesto i sedmo mjesto u slalomima Svjetskog kupa u Adelbodenu i Chamonixu (Francuska). Samuel je sezonu završio kao 20. u poretku slaloma što je njegov najbolji plasman u poretku Svjetskog kupa u karijeri!

Uz Filipa i Samuela tu je i Istok Rodeš, koji se uspješno vratio nakon ozljede i nastavio ostvarivati Top 15 plasmane na utrkama Svjetskog kupa u slalomu osvojivši deseto mjesto u Wengenu, 11. mjesto u Kitzbühelu i 15. mjesto u Aspenu.

Na današnjoj sjednici Alpskog odbora određeni su natjecatelji i treneri koji će biti članovi hrvatskih alpskih skijaških reprezentacija u sljedećoj sezoni 2024/2025 te se raspravljalo i o planovima rada i ciljevima.

Osnovni ciljevi su nastaviti davati što bolju logističku i trenersku potporu prvenstveno natjecateljima koji nastupaju u Svjetskom kupu kako bi im se omogućio daljnji napredak prema samom svjetskom vrhu, kao naš krajnji cilj, ali i ulaganje u razvoj mladih natjecatelja, što je višegodišnja politika i vizija Hrvatskog skijaškog saveza. U nadolazećoj sezoni ciljevi su nastavak osvajanja postolja na utrkama Svjetskog kupa te osvajanje jedne medalje na FIS Svjetskom prvenstvu u Saalbachu 2025.

S obzirom na odlične rezultate u prošloj sezoni te odličan rad i radnu atmosferu u ekipama, u sastavu reprezentacija neće biti promjena već će postojeće ekipe nastaviti u istom sastavu dalje prema ostvarenju novih vrhunskih rezultata.

U sezoni 2024/2025 u sastavu reprezentacija je osam natjecateljica i natjecatelja. Žensku A reprezentaciju činit će: Leona Popović i Zrinka Ljutić, mušku A reprezentaciju: Filip Zubčić, Istok Rodeš i Samuel Kolega, a mušku B reprezentaciju: Tvrtko Ljutić i Ziggy Vrdoljak dok je Hrvoje Ljutić član C reprezentacije.

Reprezentativci, da bi iskoristili hladno vrijeme i dobre snježne uvjete koji su trenutno na skijalištima, nalaze se već na pripremama u talijanskom Livignu.

FOTO: EPA/ANDREA SOLERO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!