Zimski sportovi

Ryoyu Kobayashi na Islandu letio do skoro 300 metara

HINA, Mihaela Bradovski • srijeda, 24.04.2024.
Ryoyu Kobayashi na Islandu letio do skoro 300 metara
Foto: EPA

Japanski skijaš-skakač Ryoyu Kobayashi postavio je na Islandu neslužbeni svjetski rekord preletivši 291 metar, što je 37.5 metara više od službenog svjetskog rekorda, na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall.

Kobayashi je pomicao granice letovima od 256, 259 i 282 metra tijekom dva dana probnog natjecanja, a u srijedu je postavio i konačni rekord od 291 metar. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107.5 kilometara na sat.

Prema priopćenju Red Bulla, posebna skakaonica je u potpunosti izgrađena od snijega. Vrh uzletišta je na 1115 metara, a sletište završava 360 metara niže, te ima najveći nagib od čak 36 stupnjeva.

Japanac je u karijeri već ostvario 32 pobjede u Svjetskom kupu, dva puta je bio ukupni pobjednik, ima zlatnu i srebrnu medalju s Olimpijskih igara 2022., a tri puta je osvojio i Novogodišnju turneju.

"Dugo sam sanjao o ovom skoku, oduvijek sam želio letjeti dalje od svih drugih i želim pomicati granice dalje", rekao je Kobayashi nakon najduljeg leta u povijesti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!