Ostali sportovi

Zlatna Barbara Matić: 'Psihički mi je teže bilo polufinale nego finale'

Sportnet, Petar Jenjić • petak, 26.04.2024.
Zlatna Barbara Matić: 'Psihički mi je teže bilo polufinale nego finale'
Foto: Damir Senčar/HINA

Najbolja hrvatska džudašica Barbara Matić osvojila je zlatnu medalju na Europskom prvenstvu. U više navrata istaknula je da joj je puno teže bilo boriti se u polufinalnom, nego u finalnom meču...

Sjajan je dan iza Barbare Matić u zagrebačkoj Areni gdje je osvojila zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u kategoriji do 70 kilograma. U finalnoj borbi svladala je Elisavet Telstidou.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Napokon! Napokon! Nemam riječi. Prekrasan osjećaj. Govorila sam i prije Zagreba da je moj cilj ove godine Pariz, ali opet. Dan je bio dobar, borba po borba, taktički pametno. Ja sam stvarno zadovoljna, psihički mi je teže bilo polufinale nego finale. Prije finala sam ipak već bila ispunila očekivanja svoja, publike, sviju. U četvrtfinalu sam imala za mene uvijek jako neugodnu Hilde Jager. Meni jedna od najtežih suparnica, dok sam u polufinalu imala veliki pritisak. Polufinale mi je bilo čak i teže, sa psihičke strane nego finale", kaže Matić.

Matić nakon današnje pobjede ima sveukupni omjer 5-0 protiv Telstidou.

"Nakon polufinala sam zato i rekla kako sam tada ispunila očekivanja i publike i sebe i da onda mogu opušteno ući u finale, u borbu. Grkinja je pak izuzetno jaka, ali odradila sam taktički jako dobro. Prva suparnica mi je bila Britanka. Mijenjaju se, naime dosta često se na početku natjecanja borim protiv ove Britanke ili jedne druge. Nije bilo jako zahtjevno, ali onda sam rekla da je Hilde Jager bila teška suparnica. Što dalje? Cilj je isti, jedino što nažalost sam ozlijedila palac. Sada lijeve ruke, morat ćemo prvo vidjeti koliko je teška ozljeda. U svakom slučaju, kreće priprema za Pariz i nadam se svakako, ako stignem, zbog ozljede i za Svjetsko prvenstvo. Drago mi je zbog Lare, mislim da se to i očekivalo od nas u ovoj kategoriji. Najveće su nade mislim na Lari i na meni, zato mi je drago da smo ispunile očekivanja. Svakako bi željela spomenuti Katarine Krišto, baš mi je žao što joj je izmaknula medalja. Imala je odličnu borbu za broncu, u golden-scoreu, onda je eto tako, mali izostanak pažnje", dodala je.

Lara Cvjetko osvojila je brončanu medalju u istoj kategoriji. Očekivano je bila presretna ostvarenim:

"Posrećilo mi se malo zadnju borbu. Njemica je u biti morala predati već polufinale. Međutim, neovisno kako osvojila medalju, meni je ona jednako bitna, velika, značajna. Ne vrijedi manje od medalja koja sam osvajala nakon što bi izašla iz borbe. Ja sam silno ponosna na cijeli ovaj dan jer sam nakon skoro pola godine bez natjecanja sam uspjela osvojiti medalju koju dosad nisam imala. Moj trener Dragan Crnov mi je rekao, a to mi je nekako najbitnije, da je isto zadovoljan kako sam radila cijeli dan."

"Očekivala sam ipak malo lošiju formu, no stvarno sam ponosna na sebe, na ovo što sam ostvarila. Možda je čak ova europska medalja u razini sa svjetskim srebrom, ako sve dovedemo u kontekst zdravstvenog stanja mjesecima prije natjecanja. S te strane možda zahtjevnije. Bilo mi je prekrasno i zbog velike podrške. Meni su došli mama, baka, stric, rođaci, prijatelji iz srednje škole, dosta prijatelja kako iz Zagreba, tako i iz Splita. Neopisivo lijep osjećaj", dodala je Cvjetko.

Na korak do medalje ostala je Katarina Krišto koja je završila četvrta.

"Nema nikakve koristi od hrabrosti i srčanosti, ako to ne nagradiš na kraju s nekom medaljom, a tako sam bila blizu i sad me baš boli. Bila sam blizu prvo da dođem do finala, pa sad opet za broncu. Padne koncentracije malo, a ovo su sve iskusne džudašice, ponajbolje na svijetu. Nisam uspjela održati glavu "unutra" do kraja. Željela sam ju baciti i evo, bacila sam samu sebe. U redu, mlada sam, imam 22-23 godine, ali ne znam kada će više biti prilika za ovakvo što, pred domaćom publikom napraviti. To sam ja. Ja uvijek sama sebi podmetnem nogu, idem se malo smiriti i ući u novi tjedan, kao da ništa nije ni bilo. Pariz? Pa, približila sam se, ali velike su to razlike još u bodovima. Osvojiti zlato ili srebro je nekih 700 bodova, treće mjesto je 250. To je ono što sam rekla, volim sama sebi podmetnuti nogu, da se ne umislim. Eto ga, pet sam u tomu uspjela, he, he."

U istoj kategoriji nastupila je i Iva Oberan koja je upisala pobjedu i poraz.

"Ne znam baš puno što komentirati. Razočarana sam i to jako. Htjela sam ovdje doći do medalje, pred domaćom publikom, tu je i puno mojih navijača iz Dubrovnika. Dobro sam se osjećala od jutra, prvu borbu dobro odradila, a onda i drugu borbu dosta dobro počela, radila, a onda me jedna pogreška nažalost koštala. Razočarana sam i to jako.

Robert Klačar borio se u kategoriji do 73 kilograma i ispao u drugom kolu:

"Puno mi je značila pobjeda u prvom kolu, njoj sam se stvarno veselio jer su mi inače na svakom natjecanju, prve borbe najteže. Kada dobijem tu prvu borbu, u meni se probudi najveći žar, tada se "uštimam". U drugoj borbi me Gruzijac koji je ipak jedan od dvojice najboljih u Europi, ima tri olimpijske medalje, jedno od najvećih gruzijskih imena prebrzo nadmudrio. Nisam stigao ni nametnuti ili pokušati nametnuti svoj stil. Jako mi je krivo, ipak. Očekivao sam i trebao bolje."

Dominik Družeta upisao je isto tako pobjedu i poraz u kategoriji do 81 kilograma.

"Dominirao sam cijelu borbu što je bilo vidljivo i iz dvije kazne koje je dobio suparnik. Bio je blizu njegove treće, da bi se on tu izvukao sa svojim napadom. U golden scoreu sam se malo ispraznio, malo sam zastao u zadnjem napadu, umjesto da se postavim u stojeći stav da me ne može okrenuti i tu sam pogriješio. Moram priznati da sam se puno potrošio i u prvoj borbi protiv Bugarina Gramatikova. Možda je bilo i malo pritiska okoline, pa sam radio u grču. U redu, skidao sam i dosta kilograma pa je možda i to imalo utjecaja. Žao mi je poraza, a opet ono što mi je drago da sam se nakon dvije godine stvarno borio na najvišoj razini i što mogu konkurirati ovdje. Imao sam tri mjeseca intenzivnog treninga i na to sam jako ponosan koliko sam predano radio, bez odmora."

Dominik Rožić, 20-godišnji džudaš, izgubio je odmah na startu:

"Pogriješio sam što sam nastavio borbu u parteru, što nisam 'dignuo' borbu. Nisam se još na turnirima susretali, ali znam Španjolca, dosta smo se puta borili na pripremama. Znao sam što može u parteru, ali jednostavno nisam pobjegao na vrijeme, to je pogreška. Opet, sam nastup na tatami, na Europskom prvenstvu donijelo mi je ipak novo iskustvo i nadam se povratku prvom sljedećom prilikom."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!