Košarka

Može li LeBron otplesati svoj 'posljednji ples' ili će Denver završiti posao?

Mario Borko • ponedjeljak, 29.04.2024.
Može li LeBron otplesati svoj 'posljednji ples' ili će Denver završiti posao?
Foto: EPA

U noći s ponedjeljka na utorak, od 4:00, na rasporedu je peta utakmica prve runde doigravanja između Denver Nuggetsa i Los Angeles Lakersa. Aktualni prvaci u svojoj dvorani mogu završiti posao, a Lakersi se nadaju povijesnom preokretu...

Nakon što su Denver Nuggetsi dobili prve tri utakmice i jednom nogom već zakoračili u konferencijsko polufinale, Los Angeles Lakersi su uspjeli smanjiti na 3-1 i tako produžiti seriju. Nijedna ekipa u povijesti NBA-a nije uspjela preokrenuti zaostatak od 3-0 u seriji. Nuggetsi su prije toga imali 11 uzastopnih pobjeda protiv Lakersa i u svojoj Ball Areni bi trebali dovršiti posao.

Igraj na Nuggets - Lakers na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Iako su Lakersi većinu ove serije bili u rezultatskom vodstvu, Denver je taj koji je tri put slavio i već praktički osigurao sljedeću rundu. Momčad iz Los Angelesa u sve četiri utakmice imala je prednost na poluvremenu, ali aktualni prvaci su u drugom dijelu tri puta okretali rezultat. Lakersi najviše mogu žaliti za drugom utakmicom u kojoj su u samoj završnici izgubili već dobivenu utakmicu.

Senzacionalni Nikola Jokić najbolji je igrač ove serije. Dvostruku MVP lige još je podigao brojke u odnosu na regularnu sezonu i s 29 poena, 15 skokova i deset asistencija bilježi triple-double prosjek. Njegov wingman, Jamal Murray, igra šuterski lošu seriju. Prosjek šuta mu je 38 posto, što je deset posto slabije u odnosu na regularnu sezonu. Još lošije gađa iza crte za tri poena (21 % u odnosu na 48 %), ali svejedno je svojim poenima u završnici donio pobjedu u drugoj, najizjednačenijoj, utakmici serije.

S druge strane LeBron James i Anthony Davis igraju na zavidnoj razini, ali njihovi suigrači su svi redom podbacili. Treća opcija, D'Angelo Russell u trećoj je utakmici ostao bez poena, a postotak poena Ruija Hachimure se prepolovio u odnosu na regularnu sezonu.

Bez obzira na to što su u svakoj utakmici bili blizu, teško je očekivati da Lakersi mogu produžiti ovu seriju. Prvom pobjedom u seriji prekinuli su niz od 11 uzastopnih poraza za redom od Nuggetsa, a sada bi trebali prekinuti još jedan niz od sedam vezanih poraza u Ball Areni. Čini se da će se LeBron od četvrtog desetljeća života, drugu godinu za redom, oprostiti porazom od Jokića kojeg je birao kao posljednjeg u svojoj All-Star petorci. Utjeha mu ostaje prvi povijesni naslov u NBA kupu i MVP nagrada u tom natjecanju.

Nuggetsi su u regularnom dijelu sezone imali bolji omjer nego prošle sezone, ali su završili drugi. Minnesota Timberwolvesi su pomeli Phoenix Sunse i čekaju u polufinalu Zapadne konferencije. Ono što bi moglo odgoditi prolaz Denvera je mogući izostanak Jamala Murraya, ali radi se o preozbiljnoj ekipi da bi dozvolila povijesni preokret.

Mjesto, vrijeme

Denver, Ball Arena, 4:00

Nedostaju

Denver Nuggets: Vlatko Čančar (neće igrati), Jamal Murray (upitan)

LA Lakers: Cam Reddish (neće igrati), Jarred Vanderbilt (upitan)

Zadnji susret

Lakersi su u četvrtoj utakmici stigli do prve pobjede u seriji. Vodili su cijelu utakmicu i naposljetku slavili sa 119:108. LeBron James postigao je 30 poena, a impresivan je bio i Anthony Davis s 25 poena i 23 skoka.

Prognoza

Nuggetsi su favoriti i trebali bi završiti posao. Serija je izjednačenija nego što djeluje i Lakersi nisu bez šansi.

FOTO: EPA/BOB PEARSON

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!