Rukomet

Hrvatska pripremni turnir u Norveškoj otvara utakmicom protiv domaćina

Mario Borko • četvrtak, 09.05.2024.
Hrvatska pripremni turnir u Norveškoj otvara utakmicom protiv domaćina
Foto: Luka Batelić/PIXSELL

U Norveškoj se od četvrtka do nedjelje održava jaki prijateljski turnir koji služi kao priprema za nadolazeće Olimpijske igre. Prvu utakmicu Hrvatska igra protiv domaćina, a posljednji susret ovih reprezentacija bio je u epskom polufinalu 2020. godine...

Nakon što je u ožujku uspješno odradila kvalifikacije za Olimpijske igre, hrvatska rukometna reprezentacija ponovno je na okupu. Ovoga puta nema pritiska, na rasporedu je prijateljski turnir u Norveškoj koji će poslužiti kao dobra priprema za Olimpijski i dati mogućnost novom izborniku Daguru Sigurdssonu da bolje upozna igrače i implementira svoje taktičke zamisli.

Igraj na utakmicu Norveška - Hrvatska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Turnir u Norveškoj traje od četvrtka do nedjelje, a osim Hrvatske i domaćina sudjeluju još Danska i Argentina. Na startu turnira, večeras od 19:15, Hrvatska će snage odmjeriti s Norveškom. Bit će to prvi susret ovih dviju reprezentacija nakon dvostrukog produžetka u polufinalu Europskog prvenstva 2020. godine.

Igor Musa tada je pogotkom u posljednjim trenucima donio finale i posljednju hrvatsku medalju na velikim natjecanjima do današnjeg dana. Hrvatska je na iduća četiri prvenstva podbacila. Isto vrijedi i za Norvešku koja nakon poraza u polufinalu osvojila broncu, a nakon toga više nije bila u borbi za medalju. Na Euru u Njemačkoj, Norvežani su završili deveti, a Hrvatska pod vodstvom Gorana Perkovca, 11.

Obje reprezentacije izborile su nastup u Parizu. Hrvatska je osvojila prvo mjesto na kvalifikacijskom turniru u Njemačkoj, a Norveška na kvalifikacijskom turniru u Mađarskoj. Na Olimpijskim igrama natjecat će se 12 reprezentacija koje su podijeljene u dvije grupe. Hrvatska i Norveška nisu smještene u istu i ne mogu se sresti prije četvrtfinala, ali će zato Norvežani u grupi igrati protiv Danske i Argentine pa bi na ovom turniru protiv njih mogli skrivati neke karte.

HRS je nakon završetka Eura odlučio promijeniti izbornika i po prvi puta na klupu je doveden stranac. Hrvatska je pod Sigurdssonom ostvarila tri vrlo važne pobjede protiv Austrije, Njemačke i Alžira. Razlika u odnosu na Europsko prvenstvo bila je ta da su igrači djelovali kao da imaju puno više samopouzdanja, a smanjen je broj tehničkih pogrešaka koje su obilježile Perkovčev mandat.

Vrlo jake utakmice na ovom turniru poslužit će kao odlična priprema Sigurdssonu. Nije bilo velikih promjena u kadru, ali trojica novih igrača dobit će priliku pokazati što znaju. Bivši igrač Nexea, Fran Mileta, koji sada igra u Drugoj Bundesligi, predstavit će se na desnom krilu. Lijevi vanjski Filip Vistorop igra vrlo dobru sezonu u Bundesligi pa je konačno dočekao svoju priliku, a zanimljivo će biti pratiti Ivana Pavlovića koji se za svoj Izviđač iz Ljubuškog nazabijao golova u Europskoj ligi.

Norveška reprezentacija percipira se kao jedna od najboljih na svijetu, ali taj je status stvoren odličnim rezultatima u vrlo kratkom razdoblju. Christian Berge je kao izbornik u razdoblju od 2017. do 2020. osvojio dva svjetska srebra i jednu europsku broncu. To su jedine medalje u povijesti norveškog rukometa, a nakon njegovog odlaska 2022. godine, na klupu je sjeo Jonas Wille. Prošle godine na Svjetskom prvenstvu Norvežani su završili peti, a na ovogodišnjem Euru tek deveti.

Prvo ime u Norveškoj ekipi je Sander Sagosen. Odlični srednji vanjski bio je kamen temeljac svih uspjeha reprezentacije, ali bez obzira na to što mu je tek 28 godina čini se kao da su najbolji dani iza njega. Na Euru je odigrao svoj najgori individualni turnir i bez njegovog pravog učinka Norveška se teško može suprotstavit najjačim reprezentacijama svijeta.

Što su rekli

Dagur Sigurdsson, izbornik hrvatske reprezentacije: “Norveška je jaka ekipa, igrala je odlično olimpijske kvalifikacije. Razočarani su Europskim prvenstvom, ali snažna je to momčad koja igra kod kuće. Morat ćemo odigrati najbolje što možemo i napredovati od zadnjeg okupljanja.“

David Mandić, hrvatski reprezentativac: “Drago nam je što smo se ponovno okupili nakon uspješnog kvalifikacijskog turnira. Odlične ekipe, Norveška, Argentina, Danska, bit će zanimljivo vidjeti gdje smo. Odlična je atmosfera. Imali smo tri treninga, ali najvažnije je izvući maksimalan rezultat, ići na svaku pobjedu jer je ovo ipak reprezentacija. Norveška je top momčad, četiri godine je prošlo od zadnje utakmice. Dugo ih nisam gledao, nekako smo se uvijek mimoilazili. Večeras ćemo pogledati video, ali definitivno fenomenalna ekipa.“

Mjesto, vrijeme

Oslo, Jordal Amfi, 19:15

Zadnji susret

Posljednji puta Hrvatska i Norveška igrale su 2020. godine na Europskom prvenstvu. U dramatičnom polufinalu Hrvatska je slavila nakon dva produžetka s 29:28 i tako izborila finale. Od 1999. ove su se dvije reprezentacije sučelile 18 puta. Norvežani imaju pet pobjeda, Hrvatska 11, a u dva navrata utakmica je završila bez pobjednika.

Prognoza

Norvežani u ovaj dvoboj ulaze kao favoriti, ali Hrvatska je s dvije pobjede protiv Njemačke, pred njezinim navijačima, pokazala da nema problema s igrom u gostima i mogla bi pod novim izbornikom nastaviti s pobjedama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!