Zimski sportovi

SAD i Slovačka traže drugu pobjedu na Svjetskom prvenstvu

Petar Jenjić • ponedjeljak, 13.05.2024.
SAD i Slovačka traže drugu pobjedu na Svjetskom prvenstvu
Foto: FaH

Danas se nastavlja bogat program Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu. Jedna od četiri utakmice igra se u Ostravi gdje će SAD i Slovačka odmjeriti snage u reprizi četvrtfinala s prošlih Olimpijskih igara...

Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu u punom je jeku, a najbolje reprezentacije snage odmjeravaju u Češkoj, ili da budemo precizniji, u Pragu i Ostravi. Danas su na rasporedu nove četiri utakmice, a jedna od njih igra se u 16:20 sati kada će igrati Sjedinjene Američke Države i Slovačka.

Igraj na SAD - Slovačka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

I dok se u SAD-u odigrava završnica NHL sezone, jasno je da Amerikanci nisu poslali svoje najjače snage. Dva puta su bili svjetski prvaci kroz povijest, ali posljednji put još 1960. godine. U međuvremenu su nanizali pozamašan broj srebrnih i brončanih medalja, a na prošla dva prvenstva završili su četvrti.

Natjecanje su otvorili utakmicom protiv Švedske gdje se nisu najbolje proveli. Šveđani su nakon prve trećine vodili već s 2:0, u drugoj je razlika bila ista (3:1), a na koncu je bilo 5:2. Jedine golove za Amerikance postigli su Zach Werenski i Brock Nelson.

Za slabiji nastup iskupili su se prije dva dana protiv reprezentacije Njemačke koju su potpuno nadigrali sa 6:1, a šest različitih igrača upislo se u strijelce. Bili su to: Brady Tkachuk, Michael Kesserling, Johnny Gaudreau, Luke Hughes, Trevor Zegras i Michael Eyssimont. Razlika je mogla biti i veća da nije bilo raspoloženog njemačkog vratara s 37 obrana.

S druge strane, Slovaci imaju isti omjer 1-1. Na startu turnira izgubili su od Njemačke sa 6:4, a svih deset golova palo je u drugoj i trećoj trećini. Za poražene su se četiri različita igrača upisala u strijelce: Marek Hrivik, Martin Fehervary, Libor Hudaček i Matuš Sukel.

Puno je bolje to izgledalo protiv Kazahstanaca. Odlično su Slovaci krenuli u utakmicu, poveli s 3:0, a na koncu su slavili s lijepih 6:2. Dva je pogotka postigao Martin Pospišil, po jedan su dodali: Martin Faško-Rudaš, Lukaš Cingel, Hudaček i Sukel.

Slovaci su bili svjetski prvaci 2002. godine, a zadnju medalju osvojili su deset godina kasnije. Na zadnjem prvenstvu ispali su u grupnoj fazi pa će brončani sa zadnjih Olimpijskih igara tražiti popravak tog plasmana. Upravo je u Pekingu bio njihov zadnji međusobni dvoboj u službenim utakmica, a tada je u četvrtfinalu nakon penala slavila Slovačka.

Što su rekli

Michael Kesserling, igrač SAD-a: "Protiv Njemačke smo odigrali puno bolje. Nakon prve trećine mogli smo vidjeti da su odlični hokejaši i da znaju igrati, ali idemo korak po korak. Slovačka će biti dobar test, imaju prednost svojih navijača. Drugačija je atmosfera, ali odlično iskustvo."

Marek Hrivik, igrač Slovačke: "Nema laganih protivnika i ova ekipa ima neke jako dobre igrače. Želimo se držati svog sistema i ne zanositi se previše. Protiv Kazastana smo puno bolje krenuli, to je ono što smo htjeli. Možda smo u drugoj trećini malo popustili, ali treću smo završili na visokoj razini."

Mjesto, vrijeme

Ostrava Arena, Ostrava, 16:20

Zadnji susret

Prije samo šest dana ove dvije reprezentacije odigrale su prijateljsku utakmicu u kojoj je slavio SAD sa 6:2.

Prognoza

Jasno je da je danas SAD favorit za pobjedu i sve osim toga bilo bi iznenađenje. Isto tako, očekujemo dobru utakmicu i veću broj pogodaka.

FOTO: EPA/MAURI RATILAINEN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!