Ostali sportovi

Šest hrvatskih predstavnika na Svjetskom kupu u Varni

Sportnet, Petar Jenjić • srijeda, 22.05.2024.
Šest hrvatskih predstavnika na Svjetskom kupu u Varni
Foto: Slobodan Kadić/HGS

Četiri hrvatske gimnastičarke i dva gimnastičara otišli su u Varnu gdje će se u četvrtak i petak održati kvalifikacije za Svjetski kup. Finala su na rasporedu u subotu i nedjelju...

Nekoliko tjedana nakon Europskih prvenstava u Riminiju, nastavlja se sezona Svjetskog gimnastičkog kupa. Slijedi natjecanje u Varni, a put Bugarske otišle se četiri hrvatske gimnastičarke i dva gimnastičara: Tina Zelčić (ZTD Hrvatski sokol), Sara Šulekić (ZTD Hrvatski sokol), Tijana Korent (GK Nedelišće), Mila Prpić (ŽGK Vita Rijeka), Mateo Žugec (GK Vindija) i Liam Rabić (ZTD Hrvatski sokol).

Igraj na na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Kvalifikacije su na rasporedu u četvrtak i petak, a finala u subotu i nedjelju.

Na Europskom prvenstvu u Riminiju Tina Zelčić bila je nadomak finala na gredi, završila je na 12. mjestu. 21-godišnja Zagrepčanka bila je vrlo blizu i odlaska na Olimpijske igre u Parizu. U poretku kvalifikacija za olimpijsku smotru na kraju joj je nedostajao samo jedan bod. Zelčić može biti itekako zadovoljna ostvarenim rezultatima ove sezone. Izvedbe su konstantne i stabilne.

"Osjećam se spremno i hvala Bogu nemam nikakvih ozljeda, zdravstveno stanje je trenutno dobro. Malo su već glava i tijelo umorni od svih ovih natjecanja i putovanja koja smo imali. Uz to pokušavam sve stizati na fakultetu, s obzirom na to da redovno studiram na Kineziološkom fakultetu. To sve zajedno malo umara i eto treba još izdržati ova dva natjecanja, dva Svjetska kupa, ovaj tjedan u Varni, idući tjedan u Kopru. Dat ću sve od sebe da odradim što bolje i da pokušam napraviti vježbu kao što sam do sada odrađivala i mislim da bi to trebalo biti dosta za finale, a onda slijedi borba za medalju."

I druga članica ZTD-a Hrvatski sokol Sara Šulekić može biti zadovoljna sezonom. Napravila je veliki iskorak u natjecanjima Svjetskih kupova. U Osijeku se popela i na postolje na dvovisinskim ručama, završila je druga. Ove godine je stekla bogato iskustvo i sjajna je to podloga za nastavak karijere.

"Ovo mi je valjda deseto natjecanje ove godine, dosta je naporna ova sezona, ali evo konačno smo imali malo više vremena između natjecanja. To su bila dva tjedna u kojima sam se malo odmorila, ali i uspjela očuvati formu, dobro se osjećam i spremna sam. Konkurencija u Varni je dobra, ali meni je cilj napraviti svoju vježbu što bolje i ući u finale."

Uvjerljivo najiskusnija hrvatska predstavnica je Tijana Korent. Čakovčanka je nedavno proslavila 30 godina uspješne karijere. Od dvije pobjede na svjetskim kupovima, jednu je ostvarila upravo u Varni prošle godine.

"Osjećam se dobro, nadam se da ću odraditi svoje skokove najbolje što mogu i zaista bih ovdje voljela ući u finale, s obzirom na to da je konkurencija jaka, cure su se došle već polako spremati za Olimpijske igre i brusiti formu. Jako puno djevojaka koje su bile u finalima svjetskih i europskih prvenstava su došle ovdje. Sam ulazak u finale bi mi puno značio, to je ono čemu se najviše nadam."

Za mladu Riječanku Milu Prpić ovo je prva seniorska sezona. Vrlo brzo nakon debija u Svjetskom kupu, uspjela je dohvatiti i finale. Bilo je to u Antalyji krajem ožujka.

"U dobroj sam formi, vježbe su stabilne i nadam se da ću u petak napraviti najbolje što znam na gredi i parteru i pokušati izboriti finale."

Na ovom Svjetskom kupu na konju s hvataljkama nastupit će dva hrvatska gimnastičara. Mateo Žugec ovaj bugarski grad ima u lijepom sjećanju, prije dvije godine u Varni je osvojio srebro.

"Čim smo se vratili s Europskog prvenstva počeli smo s pripremama. Forma je odlična, nekih većih ozljeda nema, muči me malo zglob desne ruke, to će se sanirati i nadam se da ću uspjeti odraditi vježbu kako znam i ući u finale, a onda je sve moguće."

Liam Rabić pun je samopouzdanja nakon dobrog nastupa na Europskom prvenstvu u Riminiju. 13. mjesto pokazatelj je da se karijera 20-godišnjeg Zagrepčanina razvija u dobrom smjeru.

"U dobroj sam formi, osjećam se super. Nažalost, imam jednu manju ozljedu na zglobu, ali dan prije puta primio sam blokade i mislim da ću tako moći nastupiti. Ići ću svoju vježbu 5.6 koju mogu odraditi jako čisto i ako tako bude, mislim da će to biti dovoljno za finale."

Kvalifikacije će biti dostupne nakon finala u subotu i nedjelju kao Video i Result Book besplatno u Elevien mobilnoj aplikaciji. Ljubitelji gimnastike moći će kadgod žele pogledati kako su se gimnastičari i gimnastičarke natjecali za mjesto u finalu, sa snimkama koje ostaju trajno pohranjene u Elevienu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!