Nogomet

Dalić: 'Hajduk je trebao dati priliku finalistima juniorske Lige prvaka i opet bi bio treći'

Branimir Korać • četvrtak, 23.05.2024.
Dalić: 'Hajduk je trebao dati priliku finalistima juniorske Lige prvaka i opet bi bio treći'
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zlatko Dalić odveo je Hrvatsku na još jedno veliko natjecanje. U iščekivanju Europskog prvenstva u Njemačkoj govorio je o svojoj karijeri, reprezentaciji nekada i sada, SuperSport HNL-u, Hajduku...

Hrvatska se polako priprema za Europsko prvenstvo u Njemačkoj gdje je očekuje jako težak posao. Zlatko Dalić svjestan je toga i pred njim je veliki posao.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Najvažnije je plasirati se. Hrvatska uvijek mora imati taj cilj i ostvarili smo ga. Imali smo nekih turbulencija, ali cilj je ostvaren. Sve je to bilo jako stresno jer su svi već vidjeli Hrvatsku u Njemačkoj, ali plasirali smo se i to je najvažnije, očekujem nešto što dosad nikada nije bilo. Neću upasti u zamku obećavanja rezultata, sada je prvi cilj proći grupu. Ona je najteža, ali idemo skromno korak po korak", priča Dalić u emisiji Istinom do gola.

Izbornik smatra kako se u Hrvatskoj uspjesi reprezentacije ne cijene dovoljno.

"Hrvatska je ispisala povijest s tri medalje u pet godina, to nema nitko u svijetu. Da su to napravili Španjolska, Engleska, Njemačka, bile bi samo pohvale. Kod nas se samo čeka kiks da ponovno preispitujemo."

Prisjetio se i izbacivanja iz reprezentacije Nikole Kalinića i Ante Rebića.

"Nisam s tim odlukama ni sretan ni ponosan, ali u tim trenucima to su bile ispravne odluke. Svatko od nas pa i oni imaju svojih grešaka, to se dogodilo, morao sam donijeti te odluke."

On je vratio u reprezentaciju Marka Livaju, ali Livaja je naknadno završio reprezentativnu priču.

"Žao mi je što je do toga došlo. Dvije godine suradnje s Livajom bile su sjajne, bio je vrhunski, dao važne golove za reprezentaciju i donio puno dobrih stvari. Ne mogu reći nijednu riječ. Ono što se dogodilo u Rijeci, mislim da je to bila velika igra da se to dogodi i sve je to krenulo nakon povratka Torcide na Poljudu što nekome nije odgovaralo. Da je Marko ostao, možda bi mi osvojili Ligu nacija. To je bila njegova odluka, ali za hrvatsku reprezentaciju trebaš trpiti puno više, no poštujem njegovu odluku."

Luka Modrić?

"To je svjetski fenomen, takvih slučajeva je jako malo. U Realu su npr. Raul, Casillas, Ramos morali otići, a Luka je ostao do kraja. To je definitivno najbolji igrač Hrvatske svih vremena i jedan od najboljih veznih igrača svih vremena. Svaki njegov trening je na vrhuncu, svaki dan posložen i onda kada dođu mladi igrači, mogu ga samo gledati i učiti."

Modrić će predvoditi Hrvatsku i u Njemačkoj na svom, možda i posljednjem velikom natjecanju.

"Važno je da Luka donese sam odluku o svojoj karijeri. Pustite ga da igra i uživa u nogometu. On nije onaj kojeg treba dozirati i sigurno nam puno znači. Španjolska prva utakmica, važno ne izgubiti, bit će puno Hrvata i vjerujem u naš rad i kvalitetu."

Ivan Perišić jako puno znači reprezentaciji i bio bi u njoj i da nije počeo skupljati minute u Hajduku.

"Vodio bih ga, on nam puno znači. Kada je bio u sastavu, premalo smo cijenili njega i njegovu kvalitetu. On je dao najviše golova i asistencija, kada je najviše trebalo. On je velika snaga reprezentacije, nadam se da će biti u još boljoj formi, ne mogu bez njega zamisliti reprezentaciju."

Što se tiče lige, Dalić smatra kako su problem stranci i rani izlazak igrača van.

"Kvalitetnija je, ali to nije nivo koji bi trebao biti, nema nas u Europi nigdje, ne možemo proći pretkolo. Problem je što mladi igrači odlaze čim odigraju par dobrih utakmica. Malo ih je koji uspiju. Najbolji primjer je Modrić koji je s 25 otišao u Tottenham. Na kraju se svi vraćaju kako bi oživjeli karijeru. Tu je i veliki broj stranih igrača, a Hrvatsku dopadnu oni koje nitko neće. Kada svi naprave selekciju, ono što ostane dođe k nama. Našim igračima ne dajemo šansu, tu mora doći stranac koji je potentan i koji će pomoći, a ne samo da igra, a mladi igrači sjede na klupi."

Što se tiče Hajduka, izbornik smatra da je napravljena pogreška što nije pružena prilika igračima koji su igrali finale juniorske Lige prvaka.

"Hajduk je bio jesenski prvak pa ispao iz utrke, imao je euforiju, ali završilo je kako je završilo. Da sam ja nešto odlučivao, ja bih nakon finala Lige mladih uveo deset najboljih u prvu ekipu i bio bih s njima opet treći. Dobili bi sjajnu atmosferu. Ti moraš te igrače vrednovati. Mi smo osvojili omladinsko prvenstvo Jugoslavije i ušli smo u prvu ekipu. To je Hajduk trebao napraviti i igrati s tim dečkima, ne bi bio ništa lošiji, ali bi dobio budućnost, potencijal i sjajnu atmosferu. Onda mogu govoriti o našoj dici. Hajduk je uvijek bio najbolji kada je imao domaću priču. Nije se napravilo i selekcija je bila loša."

EP 2024, skupina B

1Španjolska 13:0+33
2Italija 12:1+13
3Albanija 11:2-10
4Hrvatska 10:3-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 13:0+33
2Italija 12:1+13
3Albanija 11:2-10
4Hrvatska 10:3-30

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!