Zimski sportovi

Šveđani izgledaju možda najuvjerljivije, ali čeka ih težak dvoboj s domaćinom Češkom

Branimir Korać • subota, 25.05.2024.
Šveđani izgledaju možda najuvjerljivije, ali čeka ih težak dvoboj s domaćinom Češkom
Foto: EPA

Danas su na rasporedu polufinalni dvoboji Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu. Očekuju se dva zanimljiva dvoboja između Švedske i Češke te Kanade i Švicarske…

Prolazak Švedske i Češke u polufinale Svjetskog prvenstva nije nikoga iznenadilo, a ako se gledaju nastupi u dosadašnjem dijelu Svjetskog prvenstva, isto vrijedi i za Kanadu i Švicarsku u drugom dijelu ždrijeba.

Igraj na Češka - Švedska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Švedska posebno dobro izgleda u dosadašnjem dijelu Svjetskog prvenstva, jedina je grupnu fazu odradila sa stopostotnim učinkom i tek u četvrtfinalu naišla je na snažniji otpor te morala prekovremeno raditi kako bi eliminirala Finsku.

U tom četvrtfinalnom dvoboju povela je pet minuta prije kraja regularnog dijela pogotkom Rasmusa Dahlina iz Buffalo Sabresa, ali Finci se nisu predavali i 58 sekundi prije kraja preko Hannesa Bjorninena je izjednačila. Inače Bjorninen je član švedskog Örebra.

Iako su primili pogodak u samoj završnici, Šveđani su se uspjeli brzo konsolidirati i golom Joela Erikssona iz Minnesote s igračem više su uspjeli doći do pobjede i prolaza u polufinale Svjetskog prvenstva.

Česi su pak dosad upisali dva poraza i to oba u dodatku. Prvo ih je Švicarska svladala u raspucavanju, a zatim je i Kanada bila bolja i to pogotkom Dylana Cozensa nakon tri minute i 13 sekundi igre u produžetku.

Veliki izazov slijedio je u četvrtfinalu. Tu je Češka igrala protiv SAD-a i u vrlo teškoj utakmici uspjela je upisati pobjedu 1:0. Strijelac za pobjedu sredinom susreta bio je Pavel Zacha iz Boston Bruinsa koji se reprezentaciji pridružio tek u posljednje dvije utakmice nakon što su Bruinsi ispali iz doigravanja. Briljirao je češki vratar Lukaš Dostal, inače član Anaheim Ducksa koji je ostvario svoj drugi shutout na ovom SP-u skupivši svih 36 obrana.

Što su rekli

Sam Hallam, izbornik Švedske: "Svi smo mi natjecatelji, mrzimo gubiti, razumijem Finsku. Napravila je sjajan posao i razumijem da je iziritirana i ljutita. No mi se okrećemo polufinalu, tamo nas čeka još jedan jako težak posao, Češka je velika reprezentacija s kojom će biti teško igrati."

Radim Rulik, izbornik Češke: "Pobjeda protiv SAD-a pripala igračima, odigrali su veliku utakmicu i to je njihova velika zasluga. Protiv Švedske će biti jako teško, dovela je reprezentaciju prepunu zvijezda, ali Finska nam je pokazala put. Pokušat ćemo se što bolje pripremiti za taj dvoboj."

Mjesto, vrijeme

Prag, O2 Arena, 14:20

Prošli dvoboj

Ove godine su se dva puta sastali u prijateljskim susretima, a oba puta slavila je Švedska. Posljednji put na velikom natjecanju na suprotnim stranama su bili na Svjetskom prvenstvu 2022. godine kada je Švedska slavila s 5:3.

Prognoza

Švedska je na papiru jača, ali Češka je domaćin. U Češkoj vlada ludnica, ulaznica da je još toliko bilo u prodaji ne bi bilo niti približno dovoljno. U svakom slučaju vrlo zanimljiv dvoboj.

FOTO: EPA/LUKAS KABON

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!